Ga toch fietsen – Thomas Braun

Journalist Thomas Braun is net als zoveel generatiegenoten ten prooi gevallen aan een leven vol sigaretten, bier, vet vlees en de afstandsbediening. Hij besluit van de ene op de andere dag dat het maar eens over moet zijn met zijn onverschillige levenshouding. Hij stopt met roken, drinkt nog slechts af en toe een glaasje wijn, eet verantwoord en zit wekelijks zo’n twaalf uur op een racefiets. Het doel: de hoogste en steilste bergen van Europa beklimmen. Ga toch fietsen! is een hilarisch relaas vol zelfspot over verslavingen, angsten, relatieproblemen en hoe hard fietsen een antwoord op alles lijkt te zijn. Een inspirerend boek voor hen die de veertig zijn gepasseerd en ook een uitweg zoeken in hun eigen, vastgelopen leven.

Veertiger Thomas Braun denkt op een dag: ‘Ik ga het anders doen’, en besluit zijn leven helemaal om te gooien.

Italiaanse Dolomieten

Op het moment dat hij zich inschrijft bij de sportschool valt zijn oog op een folder met de tekst: ‘Bormio Bike Challenge’. De sportschool organiseert een tocht voor wielrenners in de Italiaanse Dolomieten. Thomas’ aandacht is getrokken en niet veel later begint zijn eerste, meteen pittige, training met trainer “Rocky Balboa”.

Rolls Royce onder de fietsen

De 43-jarige, 187 pond zwaar, doordrinker en zware roker, gaat aan het werk! Met nog zes maanden te gaan staat hij voor een grote uitdaging. In eerste instantie begint hij met spinning in de sportschool, maar al snel gaat hij op zoek naar een racefiets en wordt hij ingewijd in de wereld van tandwielen, triples en Rigida DPX velgen. Via Marktplaats koopt hij, volgens zeggen, de Rolls Royce onder de fietsen, een Colnago, en slaat aan het trainen.

Trainer Hajé, alias Rocky Balboa, helpt hem op weg en al snel maakt hij kilometers. Dan komt hij op een dag te vallen. Héél hard te vallen. Tijdens een trainingsronde krijgt hij geen ruimte van tegenliggers en het enige dat hij kan doen is uitwijken. Dat kost hem niet alleen zijn fiets, maar ook tijd, en zijn doel lijkt verder weg dan ooit.

Recensie:

Al meteen op de eerste pagina dacht ik: Wat een ontzettend grappig boek. Deze leg ik niet meer weg voor hij uit is! Het was Koningsdag 2017 en op mijn bucketlist van dat jaar stond: een boek lezen in één dag. Het werden er twee, beiden van Thomas Braun.

Vreemde voedingsgewoontes

Wat meteen opvalt is dat hij heel eerlijk is over zijn voedingsgewoontes en niet schroomt te vertellen dat hij bij het ontbijt even een pak hagelslag aan zijn mond zet om een grote hoeveelheid van het chocola naar binnen te laten glijden. Ook een flinke hap chocoladepasta vindt de weg naar zijn maag. Later op de dag werkt hij zomaar even een pak Bastognekoeken naar binnen, evenals een handvol drop. Om vervolgens ’s avonds ook weer een grote hoeveelheid calorieën naar binnen te werken.

Terwijl ik geboeid lees over hoe Thomas zijn trainingen afwerkt is het enige dat ik bij tijd en wijle kan denken: ‘Ik vind Hajé helemaal niet zo aardig!’ Hij kreeg hem echter wel op de fiets en zorgde er niet alleen voor dat Braun zijn doel zou behalen, maar zou er later ook voor zorgen dat hij door het hele land lezingen geeft en inmiddels duizenden mensen heeft geïnspireerd en nog steeds inspireert.

Ik persoonlijk vond veel herkenbaarheid in Ga toch fietsen!. Op pagina 99 moest ik een paar traantjes wegpinken en dat had niets te maken met fietsen. Waarschijnlijk was het omdat het onderwerp zo dichtbij kwam, maar misschien ook wel gewoon omdat het zulk fantastisch nieuws is. Het leven zit vol wonderen, maar dit zijn de mooiste wonderen!

Ik heb echt genoten van dit boek en lees het vast nogmaals, want dan kan ik het nog eens lezen zonder me bezig te houden met een recensie. Wie weet kan ik mezelf dan weer motiveren om ook weer helemaal voor het wielrennen en het afvallen te gaan. Het leven zit boordevol verrassingen en dat realiseer je je terdege wanneer je dit boek eest. Overigens lees ik vaak dat dit een boek voor mannen is. Laat je niet voor de gek houden, als vrouw kun je hier net zoveel mee!

“Dan blikt Hajé opzij. ‘Als je sterft, één tandje erbij!’ roept hij.

 Titel: Ga toch fietsen! 
Auteur: Thomas Braun
Genre: Sport - biografie
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Uitgave datum: mei 2012
Uitvoering: paperback
Pagina's: 189
ISBN13: 9789046813348
Bestel dit boek >>HIER<<>>>HIER<<<
*Dit is een herpublicatie van het boek, dat ik las in 2019.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.