Als ik het leven over mocht doen

Als ik het leven over mocht doen - Bronnie Ware

Als ik het leven over mocht doen van Bronnie Ware staat al jaren in mijn top tien lijst van meest indrukwekkende boeken ooit. Het wordt niet voor niets niets door vele grootheden – en niet-grootheden – genoemd in boeken, talkshows, tijdschriften enz. Dit boek las ik van begin tot eind zonder ook maar een moment te hebben gehad dat het me ging tegenstaan. Het is bijna alsof er in het boek geen alinea staat waarin geen diepgang te vinden is en waar je geen lering uit kunt trekken.

Let op: deze recensie bevat spoilers!

Als ik het leven over mocht doen – flaptekst

Na een aantal jaar zoeken naar een baan die haar écht voldoening gaf, accepteerde Bronnie Ware zonder de juiste diploma’s of ervaring een baan in de palliatieve zorg. Al snel bleek ze haar ware roeping gevonden te hebben.

In de jaren dat ze stervenden begeleidde, veranderde haar leven compleet door alle inzichten en lessen die ze van hen leerde.

Op internet schreef ze een blog over de openhartige uitlatingen van mensen in de laatste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen te verwerken in dit boek. In prachtige, onvergetelijke hoofdstukken beschrijft Bronnie Ware de ongelooflijke visionaire helderheid van deze mensen aan het einde van hun levens, en hoe wij van hún wijsheid kunnen leren.

Hartverscheurend en hartverwarmend

Als ik het leven over mocht doen is een van de meest hartverscheurende, maar tegelijkertijd ook hartverwarmende boeken die ik ooit heb gelezen. Het staat vol prachtige levenslessen die je aan het denken zetten en je vervolgens niet meer loslaten. Bronnie laat in het boek weten dat ze blij is dat ze mensen heeft leren kennen die ze anders nooit had ontmoet en ik ben op mijn beurt weer blij dat ik via haar die mensen ook een klein beetje mocht leren kennen. Ze mocht voor hun dood nog veel van ze leren, maar door haar boek neem ik die lessen ook met me mee en daar ben ik haar op mijn manier dankbaar voor. Maar zij vertelt niet alleen over de lessen die haar cliënten haar leerden, ze vertelt tegelijkertijd ook over haar leven en over de lessen die zijzelf heeft geleerd.

Het is alsof er in het boek geen alinea te vinden is waarin geen diepgang te vinden is en waar je geen lering uit kunt trekken.

Ondanks dat het vol prachtige, ontroerende, inspirerende en rakende verhalen staat werd ik door één verhaal in het bijzonder het meest gegrepen: het vredig heengaan van Lenny dat vol liefde gebeurde. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik het boek tijdelijk moest wegleggen om het op me in te laten werken. Ik wílde het absorberen in mijn brein, zo mooi was het.

Raakt je tot diep in je ziel

Dit boek is absoluut een van de meest bijzondere, indrukwekkende en emotionele non-fictie boeken dat ik ooit gelezen heb en het zal een van de boeken zijn die ik mijn dochter later zal geven om te lezen en er de lessen uit te halen die voor haar belangrijk zijn. Als ik het leven over mocht doen raakt je tot het diepst van je ziel en laat een onuitwisbare indruk achter!

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

*Dit is een herpublicatie van het boek, dat ik eerder al las als recensieboek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.