Jonge Heersers

Jonge Heersers Katherine Losse

Jonge Heersers staat op deze website, omdat ik nog goed weet hoeveel indruk dit boek op me maakte toen ik het – in opdracht – las. Katherine Losse kwam namelijk min of meer toevallig als een van de allereerste werknemers en een van de zeer weinige vrouwen op de klantenafdeling van Facebook terecht. Ze moest zich als vrouw staande zien te houden tussen alle mannen en deed dat met verve. Ze klom binnen het bedrijf op en eindigde als ghostwriter van Mark Zuckerberg himself.

Jonge Heersers is het meeslepende en buitengemeen prikkelende verslag van haar ervaringen in het door Zuckerberg geregeerde blanke jongensbolwerk.

Juist om die reden vind ik persoonlijk dat dit boek een plekje verdient op mijn website.

Let op: deze boekrecensie bevat spoilers! 

Jonge Heersers – The Facebook

In 2004 lanceerde Mark Zuckerberg ‘The Facebook’, waar je je toentertijd alleen maar voor kon aanmelden als je studeerde aan een Amerikaanse topuniversiteit. Katherine Losse deed op dat moment een postdocstudie aan Johns Hopkins en melde zich ervoor aan. Destijds bestonden er meerdere sociale netwerken, maar de meesten waren openbare onbeschermde netwerken waar je als vrouw makkelijk het doelwit kon worden van spam met daarin oneerbare voorstellen. Het feit dat niemand buiten Hopkins haar profiel kon zien maakte het voor haar makkelijk zich veilig te voelen.

Een van de eerste werknemers

‘The Facebook’ veranderde in Facebook en in 2005 zag Katherine een oproep op haar Facebookpagina of ze voor hen wilde komen werken. Ze stuurde haar CV op en in september ging zij als een van de eerste werknemers aan de slag. Haar taak werd e-mails beantwoorden van gebruikers. Ook gaf ze waarschuwingen, bemiddelde ze bij ruzies en functioneerde ze als gids die aan mensen uitlegde hoe porren, taggen en blokkeren in zijn werk ging.

Niet langer een discreet profielenboek

Op 5 september 2006 lanceerde Facebook News Feed. Met de komst van News Feed was Facebook niet langer een discreet profielenboek dat door iedere profielbezitter individueel werd bijgehouden, maar gebeurden de updates automatisch zodat de activiteiten van jou en je vrienden ineens in het profiel van jou en die betreffende vrienden verscheen.

In 2007 waren er meer dan zevenduizend applicaties ontwikkeld voor Facebook en werden er per dag honderden gelanceerd. In datzelfde jaar kreeg Katherine promotie en stapte zij van Custom Support over naar het marketingteam en in 2008 ging zij voor het internationaliseringteam werken en reisde daarmee grote delen van de wereld over om de website in de verschillende talen te vertalen en zo de Facebooknetwerken over de grens uit te breiden.

Ghostwriter

Facebook was inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met zevenhonderd werknemers en honderdvijftig miljoen gebruikers toen Katherine begin 2009 als ghostwriter voor Mark Zuckerberg aan de slag ging. En hoewel ze precies wist wat ze vanuit zijn naam moest schrijven vond ze het steeds moeilijker om iets te posten op haar eigen profiel. De twijfel over haar toewijding aan het bedrijf werd steeds groter en ze besloot uiteindelijk dan ook om haar baan op te zeggen en te verhuizen naar een plaats waar internet traag is en Facebook geen belangrijke stempel meer op haar leven drukte.

Ontslag – ontstaan Jonge Heersers

Een aantal jaren terug zei iemand bij Facebook tegen Katherine dat ze ooit een boek over hen zou schrijven. Hij kreeg gelijk, want na haar ontslag heeft ze Jonge Heersers geschreven met allerlei ins en outs over het bedrijf en de werknemers. Toen ik dit boek voor het eerst opensloeg wist ik zeker dat het mijn beeld over Facebook voorgoed zou veranderen en dat is inderdaad gebeurd. Katherine sleepte me meteen het boek in en hield me vast tot de laatste zin. Ze vertelde me over de sfeer binnen het bedrijf en hoe Facebook steeds meer begon te lijken op een studentenvereniging met een hoog jongensclubgevoel.

Ziel en zaligheid

Mijn verbijstering was groot hoe onbelangrijk haar baan leek te zijn en hoe de techneuten binnen het bedrijf bijna verheven waren met een grote god bovenaan in de gedaante van Mark Zuckerman. De programmeurs konden komen en gaan wanneer ze wilden en als ze er dan waren brachten ze onder werktijd veel tijd door met schaken, waveboarden en gamen. Alles was geoorloofd zolang ze hun werk maar goed deden. En dat was voor iedereen een vereiste binnen het bedrijf: je moet het met al je ziel en zaligheid doen, en ben je het niet eens met de visie, dan is er geen plek voor je binnen het bedrijf. Ik voelde Katherines twijfel en begreep haar keuze om Facebook achter zich te laten.

Jonge Heersers leest prettig, makkelijk en snel weg, houdt je vast tot de laatste regel en is daarmee een ware aanrader voor een ieder die wil lezen over het bedrijf achter een van de grootste sociale netwerken van de wereld.

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.