Neem een geit – Claudia de Breij

Neem een geit - Claudia de Breij

Neem een geit van Claudia de Breij las ik in opdracht van de uitgeverij, maar dat heeft geen enkele invloed gehad op het schrijven van deze review. Al vanaf het allereerste hoofdstuk was het een feestje om dit boek te lezen. Claudia de Breij weet namelijk op de een of andere manier altijd perfect te verwoorden hoe emoties lijken te werken. Dat geldt niet alleen voor haar theatershows en liedjes, maar dat geldt ook voor de verhalen in Neem een geit.

Claudia schuwt het niet om gevoelens met lezers te delen, gevoelens waarvan je zegt: “Aha! Zo werkt het dus. Of niet.” Of: “Gelukkig, ik ben niet de enige!” Daardoor krijg je een kijkje in het leven van (wat mij betreft) Nederlands leukste cabaretière.

Let op: deze recensie bevat spoilers!

Neem een geit – flaptekst

Niemand vertelt je hoe te leven. Als je kinderen krijgt staan er boekhandels vol opvoedboeken tot je beschikking, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe om te gaan met liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen? Claudia de Breij (net 41) worstelt met deze vragen en gaat te rade bij een groep wijze mannen en vrouwen. Zij vertellen hoe zíj de dingen hebben aangepakt. In het boek Neem een geit trekt cabaretière Claudia de Breij daar honderd levenslessen uit, en stopt daar ook een paar van haarzelf – en haar kapper – bij.

Bekende Nederlanders

Samen met partner Jessica van Geel heeft zij door heel het land bekende Nederlanders als Nico ter Linden, Willeke Alberti, Erica Terpstra en Herman van Veen bezocht en geïnterviewd om dit boek te schrijven, maar als je bang bent dat het een standaard boek boordevol saaie, vage interview vragen is kan ik je geruststellen, dat is het zeer beslist niet!

Waarom zelf uitzoeken hoe het leven geleefd kan worden als anderen dat  hebben gedaan?!

Intrigerend boek

René Gude was het laatste zetje dat Claudia nodig had om dit prachtige, indrukwekkende, intrigerende boek te schrijven.

Dat dominees ook maar gewoon mensen zijn blijkt uit het interview met Nico ter Linden. In een eerlijk en openhartig gesprek vertelt hij dat ook hij zijn momenten had waarop hij het ook allemaal niet wist. Dus ging hij in de leer om beter te worden in zijn vak.

Vertrouwen werkt meerdere kanten op

Claudia’s “wet”: ‘Hou nooit een compliment voor je’, ga ik toch eens in de praktijk uitvoeren. Vaak genoeg ligt een compliment op het puntje van mijn tong, maar als puntje dan bij paaltje komt durf ik het toch niet eruit te gooien. Bang om verkeerd over te komen? Waarschijnlijk wel. Toch maakt Claudia een punt wanneer ze zegt dat je beter in de wereld kan staan door open en vol bewondering te zijn. In het hoofdstuk vertrouwen geeft vertrouwen komt oud-VVD politicus Hans Wiegel aan het woord en vertaald prachtig hoe het vertrouwen van anderen in jou ervoor zorgt dat je dat vertrouwen niet schaadt. Iets dat andersom dus ook opgaat.

Bij het lezen van het hoofdstuk over het beroep putjesschepper krijg ik het idee dat Claudia uit een warm nest komt waarin het niet zozeer belangrijk was/is wát je doet, maar dat je het doet vol overgave en met veel plezier. Wat moet het heerlijk zijn om van je ouders te horen dat je het gevoel mag hebben dat je de beste kunt zijn.

Mag niet ontbreken in je boekenkast

Voordat het boek uitkwam, had ik het voorrecht een PDF versie te lezen van Neem een geit. Het “echte” boek heb ik later ook gekocht, want die mocht absoluut niet ontbreken in mijn boekenkast.

Op momenten dat ik het even niet meer weet wil ik het open kunnen slaan op de pagina’s die voor mij nodig zijn.

Op die manier krijg ik dan wat wijze woorden om me er doorheen te slepen. Het motto is (wederom) niet voor niets: waarom alles zelf uitzoeken als iemand anders dat al heeft gedaan. Het prachtige aan dit boek is dat echt geen enkel onderwerp in het leven geschuwd wordt, hoe moeilijk, verdrietig of gênant ook. Het bevat niet alleen heel grappige en mooie verhalen, maar ook indrukwekkende en emotionele verhalen waarbij ik een traantje moest wegpinken.

Neem een geit is absoluut meer dan vijf sterren waard

Als ik dit boek meer dan vijf sterren kon geven dan deed ik dat. Het is moeilijk kiezen wat ik nu het mooiste vond om te lezen, maar er zijn toch een aantal dingen blijven hangen nadat ik het laatste woord had gelezen. Zo vind ik bijvoorbeeld dat: omdenkmindfullnessflowhappinez het woord van het jaar mag worden, of op zijn minst een goed galgjewoord! Daarnaast ben ik van plan een fuck-it-list te gaan maken, want Claudia zegt: “Je hoeft niet alles te kunnen in het leven. Het is geen wedstrijd.” En als laatste denk ik:

Wat fijn dat ik in heel veel dingen dus toch niet de enige ben. En vooral niet in het opvoeden, want “opvoeden ís gewoon heel moeilijk” aldus Claudia’s moeder.

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.