I am not your guru – Netflix

I am not your Guru

I am not your guru is een Netflix documentaire dat gefilmd werd tijdens ‘Date with destiny’ in Florida in 2014. Toegang tot het congres kostte $ 4995 en duurt zes dagen en elke dag duurt meer dan 12 uur. Het is de eerste keer dat andere camera’s dit zesdaagse evenement mogen filmen. Dit was voor mij de vierde keer dat ik de documentaire keek en dit keer besloot ik er wat over te schrijven en met jullie te delen. Vooral omdat ik vind dat Tony Robbins zo inspirerend voor je kan zijn, dat ik je er graag op wijs.

Ik begrijp ook dat niet iedereen Netflix heeft, maar ook op YouTube vind je heel veel filmpjes van Tony Robbins. Onderaan deze post zie je de trailer.

On point right away

Het begint meteen ‘on point’ wanneer Robbins een jongen in het publiek toespreekt die lijdt aan depressie. Hij vertelt de jongen dat hij het goed vindt dat hij de lat hoog legt, maar dat dit eigenlijk gewoon een verkapte vorm van perfectie is.

“De meeste mensen overschatten wat ze in een jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 20 of 30 jaar kunnen doen.”

Schreeuwen geeft opluchting

Tony schreeuwt tegen de jongen dat hij nog niet lang genoeg leeft voor die extra decennia, dus dat hij het ook niet moeten verklooien. Harde woorden aan het begin, maar wel een zacht, vriendelijk en liefdevol gezicht. En wat vervolgens gebeurde? De jongen liet zijn schouders zakken en begon weer met gewoon ademen. Er kwam opluchting. Vervolgens werd hij door tientallen mensen omhelst en op armen gedragen.

50 miljoen mensen veranderd

Tony Robbins‘ jeugd was moeilijk maar hij vocht zich in een ander leven. Zijn boeken veranderden de levens van meer dan 50 miljoen (!) mensen. Hij staat al drie decennia bekend om zijn werk op het gebied van zelfhulp. Wereldwijd hebben meer dan 4 miljoen mensen een live evenement bijgewoond. En dit was op het moment dat de Netflix documentaire I am not your guru werd opgenomen. Wie weet wat het nu inmiddels is. Hij werkt namelijk jaarlijks met meer dan 200.000 mensen. Ook heeft hij met behoorlijk wat beroemde mensen gewerkt in het verleden.

Date with destiny is een plek waar je heen gaat om te ontdekken wie je echt bent en hoe je in elkaar zit in deze levensfase.

Beetje sekteachtig

De gasten worden flink opgezweept voor Tony op het podium komt. Ik geeft toe dat ik er zelf een beetje onrustig van wordt, ik vind het een beetje sekteachtig en ik krijg er een beetje de kriebels van dat iedereen elkaar maar omhelst, maar het is wel een feit dat er heel veel energie in die zaal hangt en dat lijkt me dan wel geweldig om mee te maken.

Deze documentaire heb ik dus al vier keer gezien, maar elke keer weer raken de verhalen me ook al weet ik wat er aankomt, ook al weet ik wat er gezegd wordt. Hij graaft veel dieper dan het oppervlakkige probleem en elke keer krijgt ik ook weer nieuwe inzichten.

Als je iemand alle shit verwijten, moet je ook al het goede verwijten. Als je ze al het slechte aanrekent, moet je ze ook al het goede aanreiken.

Extreme manier van communiceren

Tony heeft nogal een extreme manier van communiceren dat soms als schokkend te noemen is. Zo gebruikt hij regelmatig taboe woorden. Dit doet hij omdat omdat die woorden – door het schokeffect – vaak de herrie in hun hoofd stoppen. Zo laat hij een vrouw inzien dat hun relatie niet is wat het moet zijn en dat de man in kwestie niet de liefde van haar leven is. Daarom gaat ze hem bellen om te vertellen dat het niets wordt. Dat klinkt nogal hard, maar als je ziet op tv hoe het ging snap je het wel. Voor haar moest hij de klootzak zijn.

Zachte kant

Toch heeft hij ook een zachte kant en die zie je als hij het verhaal van Dawn hoort. Zij is in een commune opgegroeid en er zijn haar echt gruwelijke dingen aangedaan. Ze heeft al haar laatste geld uitgegeven om bij zijn Date with destiny te zijn. Ik vind het zo’n heftig verhaal en schiet steeds weer vol. En ik niet alleen. Vrijwel de hele zaal (man en vrouw). Ze krijgt zo veel liefde van iedereen. Tony geeft haar ook nog eens iets heel bijzonders.

Al jong de ouder

Tony groeide op met een moeder die niet voor hem kon zorgen, zelfs niet voor zichzelf. Hij zorgde voor haar en zij werd steeds afhankelijker van hem. Ze was hardhandig, maar toch is hij dankbaar dat het hem heeft gemaakt tot wie hij is. Bijzonder!

Ik ben op de donkerste, engste plekken geweest. Daardoor kan ik mensen naar de hoogste plekken tillen.

Inspirerend

Al met al vind ik Tony Robbins echt enorm inspirerend. Het was de planning dat ik een algemene post zou maken over hem en wat hij allemaal doet, maar naarmate ik langer bezig was met deze blogpost realiseerde ik me dat ik niet alles in één item wil stoppen. Daarom kom ik binnenkort weer terug met een andere blog over deze fascinerende man. Stay tuned.

liefs angela groen smal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.