Nationale plasdag

Nationale plasdag

Vandaag is het Nationale Plasdag. Plassen, een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt. Ik heb namelijk al blaasproblemen zolang ik me kan herinneren. Niet zo ernstig dat ik ervoor onder behandeling moet zijn, maar wel ernstig genoeg om altijd rekening te houden met wat ik allemaal doe, of meer nog wat ik daarom juist niet doe.

Zo hoef je mij niet proberen te porren voor lange bos- of strandwandeling, tenzij je mij er van kan overtuigen dat er onderweg genoeg gelegenheid is om te plassen. Ook ben ik gestopt met naar evenementen te gaan waarbij ik niet zeker weet of ik wel kan plassen. Ver rijden om ergens iets te gaan zonder zekerheid van toilet? Vergeet het maar. Picknicken in het park? No way! Tenzij er een toilet is.

Je zou kunnen zeggen dat Nationale plasdag voor mij in het leven is geroepen. 😉

Die blaas van mij…

Ik denk dat ik zeker de afgelopen twintig jaar veel te vaak leuke dingen heb laten gaan uit angst dat ik nergens kon plassen. Ik heb zelfs een tijdje een app op mijn telefoon gehad met plasplekken, zodat ik kon gaan wielrennen. Tot ik erachter kwam dat het toch (meestal) niet klopte. Toen maakte ik nog vaker de keuze om niet te gaan, want stel je voor dat ik onderweg zou moeten. De angst was zo groot dat ik juist daardoor vaker moest plassen voor ik kon vertrekken. Dus ging ik niet. Aan het einde van dit blog zal ik een leuke anekdote met je delen. Eentje waar ik nog vaak aan denk.

Nationale Plasdag is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland, waarin zij samenwerken met de Maag Lever Darm Stichting. Met deze dag willen de stichtingen het onderwerp plasklachten bespreekbaar maken. 

Kleine boodschap

Ik kom deze dag niet voorbij laten gaan zonder er iets over te schrijven. Dit is overigens ook de eerste keer dat ik iets lees over deze dag, ik had er eerder niet van gehoord. Mijn eerste zoekhit was meteen de website Kleineboodschap.nl en ik was best verbaasd over wat ik las. Zo wist ik bijvoorbeeld helemaal niet dat er heel veel soorten plasklachten zijn. Natuurlijk had ik gehoord van een overactieve blaas en over incontinentie (dankzij de Tena reclame en mijn werk als apothekersassistente), maar verder niet echt. Onderstaande informatie vond ik op bovengenoemde website.

Verschillende soorten plasklachten

  • Vaak moeten plassen
  • Vaak in de nacht moeten plassen
  • Een sterke aandrang hebben om te plassen
  • Incontinentie (ongewild urineverlies)

Plasklachten kunnen worden veroorzaakt door:

  • Een overactieve blaas
  • Bekkenbodemproblemen
  • Een niet goed werkende sluitspier
  • Een vermeerderd urineaanbod
  • Een vergrote prostaat

Niet de enige

Op de website van de Continentie Stichting lees ik dat In Nederland ruim 3.5 miljoen mensen, mannen en vrouwen, plasklachten hebben. Van hen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine. Dat is best veel, vind ik. Dit is één van de vele weetjes die je kunt vinden op de website van de stichting. Wil je dan ook graag veel meer lezen over dit onderwerp, klik dan >>>op deze link<<<.

Vrouwen hebben overigens vaker last van incontinentie dan mannen. Dit komt omdat zwangerschappen, bevallingen en de menopauze de kans op urine-incontinentie vergroten. Bij mannen ontstaat dit vaak na een operatie voor prostaatkanker.

Nationale Plasdag 2020

De Maag Lever Darm Stichting en de Continentiestichting Nederland hebben in juni, juli en augustus 2020 een enquête uitgezet onder alle 355 Nederlandse gemeenten over de toegankelijkheid van toiletten binnen de gemeente. Een derde hiervan (111 gemeenten) reageerde. Op Nationale Plasdag worden de cijfers uit het onderzoek bekend gemaakt*. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem zelf niet gezien heb, anders had ik hem zeker ingevuld. Ik ben heel erg benieuwd naar de uitkomst hiervan en ga dat zeker bekijken, later op de dag.

Na het lezen van de informatie in onderzoek naar dit artikel ben ik tot de conclusie gekomen dat ik misschien wat meer tijd moet doorbrengen op de website van de Continentie Stichting, want wellicht is er toch meer aan te doen dan ik in eerste instantie dacht. Heb jij last van plasklachten? Kijk dan zeker even op hun site!

Anekdote

Wat betreft die anekdote: In 2006 waren mijn man en ik op vakantie in Zwitserland. Dat deden we al jaren en we gingen ook regelmatig wandelen, veel wandelen. Toch was het me tot dan toe altijd gelukt toiletten te vinden op onze wandeltochten. Op een dag had ik echter wat meer last van mijn blaas en we waren nog niet eens zo heel lang onderweg toen ik echt moest plassen. De laatste keer dat ik dat had gedaan was toen ik als kind over mijn schoenen plaste. Maar goed, ik moest dus en aangezien er helemaal niemand in de verre omtrek te bekennen was (nou ja, zover ik kon kijken) besloot ik mijn broek naar beneden te trekken en te gaan zitten. Precies op het moment dat ik met mijn billen bloot ging kwam er iemand aanlopen. Ik schaamde me dood. Daarna heb ik het nooit meer gedaan; plassen in de buitenlucht.

Bronnen: Kleine Boodschap | Continentie Stichting* |

Ik schreef over nog meer speciale dagen. Je kunt »»»hier klikken««« om meer te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.