Vijf leuke Nederlandse kinderfilms

Netflix staat boordevol goede films en licht ook regelmatig films uit. Ik wil graag met jullie delen wat wij vijf leuke Nederlandse kinderfilms vinden. Sommigen zagen we jaren geleden al in de bioscoop, maar zijn nog altijd favoriet. Dit zijn voornamelijk films voor jonge(re) kinderen en niet voor tieners, hoewel je je natuurlijk nooit moet laten kaderen door een leeftijd bij een film als je hem graag wilt zien šŸ˜‰ Dat doen wij ook niet!

Vijf leuke Nederlandse kinderfilms

Superjuffie

De film gaat over Juf Josje. Zij wordt leerkracht in groep zes en mag daarom tijdelijk in het huis van haar tante wonen. De eerste dag kan ze echter nog niet langs haar huis en moet ze haar papegaai meenemen naar school. Schooldirecteur Snor (gespeeld door de man die jarenlang de AH-reclame deed – Harry Piekema) blijkt erg stug te zijn en is hier niet over te spreken. Met concierge (Hakim) kan ze het wel meteen goed vinden en als snel worden ze vrienden.
Tante Frederique is op wereldreis en heeft haar kat bij Josje achtergelaten. Al vrij snel vindt Josje een geheime nis met daarin een beeldje. Wanneer ze dat beeldje per ongeluk laat vallen ontsnapt er een groen gas dat er voor zorgt dat ze met dieren kan praten. De volgende dag op school hoort ze tijdens het lesgeven ineens de stem van een klein dier. Ze voelt een onweerstaanbare drang om een krijtje te eten en voor ze het weet vliegt ze in superheldenkostuum naar het beestje toe.
De rode draad door de film is de ontvoering van een tijgerwelp uit de plaatselijke dierentuin, evenals de directeur van de dierentuin. Superjuffie krijgt hulp van vier kinderen uit haar klas en ze weten samen uiteindelijk zowel de directeur als het tijgerwelp te bevrijden.

Deze film werd in 2018 uitgebracht en heb ik samen met Elize bekeken in de bioscoop. Het is een verfilming van het eerste deel uit de de boekenreeks van auteur Janneke Schotveld en hoewel ik mezelf toen al had voorgenomen het boek eens te gaan lezen is het er nog steeds niet van gekomen. Een paar maanden terug zagen de film nogmaals, toen op Netflix. Ook weer alleen met Elize, dus ik denk dat ik hem nogmaals moet gaan kijken met Samuƫl.

Pluk van de Petteflet

Ach, Pluk van de Petteflet. Elize was er al heel erg jong fan van en het is niet voor niets dat SamuĆ«l in mijn buik Pluk werd genoemd. Deze film heeft dus een heel speciaal plekje in ons hart. Daarbij: wie houdt er nou niet van dit boek van Annie M.G. Schmidt?! Het kwam uit in 1971 en is verfilmd in 2004. Het won een Gouden Film in 2004 en een Platina Film in 2005.
Pluk is een jongetje van ongeveer 6 jaar oud en is in zijn kraanwagentje op zoek naar een huisje om te wonen. Hij is de moed al aan het opgeven als hij van Dollie de duif hoort dat er nog een plekje is in het torenkamertje boven de Petteflet. Het staat helemaal leeg, dus is het vast geen probleem dat Pluk er gaat wonen. Toch?! In de Petteflet ontmoet hij allemaal bewoners zoals:

  • ZaZa, de kakerlak,
  • de eekhoorn Duizeltje
  • meneer Pen, de winkelier,
  • mevrouw Helderder en haar dochtertje Aagje, die nooit mag buitenspelen,
  • de familie Stamper met de vijf stampertjes die altijd kattenkwaad uithalen.

Achter de Petteflet is de Torteltuin en er is iemand die de tuin wil slopen om er een betonnen plein van te maken. Pluk en zijn vrienden vinden dat vreselijk, want er wonen heel veel dieren. Ze zijn vastberaden de Torteltuin te redden.

Dik Trom

Deze film uit 2010 is geloof ik al zo’n vijf keer door mij bekeken. Ik weet niet meer precies met wie ik het allemaal bekeek al die keren, maar ik weet wel dat Ć­k en Elize hem het vaakst hebben gezien. Ik vond het boek vroeger al heel erg leuk en heb ook elke keer genoten van deze film. Wie kent Dik Trom niet?! Dit is echter niet een echte boekverfilming, las ik net op Wikipedia. Het is een geheel nieuw, moderner verhaal. Zo woont hij in de film in Dikkedam en Dunhoven, terwijl de Dik Trom uit de boeken opgroeide in Hoofddorp. Het is voor mij te lang geleden dat ik het boek las, maar ik weet nog wel dat ik me al die tijd heb afgevraagd hoe het kan dat Dikkedam en Dunhoven me zo onbekend voorkwam. Daarom dus ;-). Een heerlijke familiefilm.
Dik woonde eerste met vader en moeder in het gezellige en vrolijke Dikkedam. Alle mensen die er wonen genieten van het leven en van lekker eten. De naam Dikkedam zegt genoeg: de mensen zijn er dik. Toch moesten ze er weg van Dik zijn vader ging een restaurant beginnen in Dunhoven, waar iedereen – inderdaad – heel erg dun is. De mensen sporten er veel en houden niet van eten. Weinig kans van slagen dus voor de vader van Dik.
Dik wordt tot over zijn oren verliefd op Lieve. Zij is de dochter van de plaatselijke dieetgoeroe (Sonja Slager – dat is vast geen toevallig naam ;-)) die haar dochter drilt en haar dun wil houden. Voor Dik zijn vader lijkt het bijna een onmogelijk opgave om het restaurant draaiende te houden. Lukt het hem?

Casper en Emma op safari

Casper en Emma gaan op reis naar Afrika! In Afrika helpt Emma’s moeder haar vriendin Ann die in dierenkliniek Camp Eden werkt. Intussen kijken Casper en Emma samen met hun opa en hun knuffels ernaar uit om kennis te maken met alle dieren. Ze raken bevriend met Ann’s dochter, die hen meeneemt op safari. Op hun tocht komen zij een baby leeuw tegen die ze meenemen naar de dierenkliniek. Daar blijkt het niet goed met hem te gaan, omdat hij zijn moeder mist. Casper en Emma zijn vastberaden zijn moeder voor hem te vinden. Tijdens deze zoektocht lopen zij tegen een hoop obstakels op, maar maken zij ook een hoop nieuwe vrienden. Zal het ze uiteindelijk lukken om de moeder van het kleine leeuwtje te vinden?*
Deze oorspronkelijk Noorse film is in het Nederlands nagesynchroniseerd en heb ik samen met de kinderen in 2016 in de bioscoop bekeken. Nu is hij te zien op Netflix, maar ook te koop op DVD bij Ā»Bol.comĀ«.

Woezel en Pip: Op zoek naar de Sloddervos!

Woezel & Pip: Op zoek naar de Sloddervos is een vrolijke vriendschapsfilm vol kleur, emotie en avontuur. Het is bijna groot feest in de Tovertuin, want de Wijze Varen wordt alweer een fraai jaar ouder. Woezel & Pip krijgen de belangrijke taak om het grote verjaardagscadeau te verstoppen, totdat de grote dag daar is. Tante Perenboom kondigt aan dat er een hele speciale gast komt logeren: het schattige neefje Charlie.*
Zo’n schattige film dit, maar wel echt bedoeld voor kleinere kinderen. Wij zagen de film in de bioscoop in 2016. Elize was toen al elf jaar oud, maar vond het wel heel erg leuk, hoewel we voornamelijk voor SamuĆ«l gingen.

*Tekst van DVD

Hieronder kun je de trailers van de films bekijken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.