Sarah Josepha Hale

Sarah Josepha Hale

De naam Sarah Josepha Hale zegt je wellicht niets, maar als je verder leest kom je erachter dat ze een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Amerika. Als er een Amerikaanse feestdag is waarvan ik vind dat we die moeten overnemen is het wel Thanksgiving Day. Hoe kan het toch dat we die dag nog niet hebben overgenomen? Wist je dat deze dag is ontstaan door een vrouwelijke activiste? Ik kwam het verhaal tegen in een boek van Tony Robbin en raakte helemaal geïnspireerd.

Waarom weten wij toch zo weinig over de dingen waar vrouwen de voorloper van waren? Waarom gaat bijna alles in onze geschiedenislessen over mannen? Ik pleit voor meer inspirerende vrouwen in ons leven, dood of levend. Liever levend natuurlijk, maar vandaag een verhaal over Sarah Josepha Buell Hale.

Sarah Josepha Buell Hale activiste en grondlegger Thanksgiving day

De Amerikaanse schrijver, activist en invloedrijke redacteur »»»Sarah Josepha Buell Hale««« werd op 24 oktober 1788 geboren in New Post, New Hampshire en overleed op 30 april 1879 in Philadelphia. Wist je trouwens dat zij de auteur is van het kinderliedje Mary Had a Little Lamb? Ik niet, maar nu was ik daar ook niet per se naar op zoek. Toch is het leuk om te weten, want wie kent het niet? Ik hoor hem in ieder geval nu in mijn hoofd.

Bunker Hill Monument

Hale voerde een beroemde campagne voor de oprichting van de Amerikaanse feestdag die bekend staat als Thanksgiving en voor de voltooiing van het Bunker Hill Monument. Deze laatste werd opgericht om de Slag om Bunker Hill te herdenken. Dit was een van de eerste grote veldslagen tussen Britse en patriottische strijdkrachten in de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog, die daar op 17 juni 1775 werd uitgevochten. Het zegt mij niets, maar ik neem aan dat dit voor de Amerikanen vrij belangrijk was.

Ik ben groot voorstander van dankbaarheid,

Thanksgiving day ken ik wel. Nou ja, ik ken het vooral uit films en ik ben er altijd jaloers op geweest dus wie weet introduceer ik het dit jaar wel in mijn eigen huis, ook al is het Amerikaans.

Autodidact

De ouders van Sarah geloofden in gelijk onderwijs voor beide geslachten waardoor zij thuisonderwijs kreeg van haar moeder en oudere broer Horatio, maar verder was ze autodidact (iemand die een bepaalde kennis of vaardigheden heeft opgedaan door zelfstudie). In 1811 – toen ze inmiddels onderwijzeres was – ontmoette ze haar man David in de taverne van haar vader. Het stel trouwde in 1813 en ze kregen samen vijf kinderen. David stierf in 1822 en Sarah Josepha Hale droeg de rest van haar leven zwart als teken van voortdurende rouw. 

Literatuur

Romanschrijver

In 1823 publiceerde ze haar eerste boek; een verzameling van haar gedichten met de titel The Genius of Oblivion. Dit deed ze met behulp van financiële steun van de vrijmetselaarsloge van haar overleden echtgenoot. Vier jaar later, in 1827, werd haar eerste roman in de VS gepubliceerd onder de titel Northwood: Life North and South en in Londen onder de titel A New England Tale. De roman maakte Hale een van de eerste romanschrijvers die een boek over slavernij schreef, evenals een van de eerste Amerikaanse vrouwelijke romanschrijvers. Ik kan het me maar moeilijk voorstellen hoe schrijven ooit niet voor vrouwen was weggelegd, maar dat er iemand is geweest die grondlegger was voor de boeken die daarna geschreven werden door (en voor) vrouwen die wij nu massaal lezen. Ik vind het sowieso soms moeilijk voorstellen hoe wij vrouwen ooit geen rechten hadden. Thank God voor die dappere vrouwen!

Redactrice

Van 1828 tot 1836 werkte Hale in Botston als redacteur voor Ladies Magazine, hoewel zij zelf de titel ‘redactrice’ verkoos. Zij hoopte dat het “tijdschrift zou helpen bij het opvoeden van vrouwen, zoals ze schreef, ‘niet dat ze de situatie zouden overnemen of inbreuk zouden maken op de prerogatieven** van de man; maar dat elk individu haar zou kunnen helpen bij het intellectuele en morele karakter van degenen in haar omgeving.”* In 1830 werd haar verzameling Gedichten voor onze kinderen (waaronder Mary Had a Little Lamb gepubliceerd. In 1837 begon Josepha te werken voor het uitgebreide Godey’s Lady’s Book waar ze veertig jaar lang redactrice was. Ze ging pas rond haar 90e met pensioen, in 1877.

Laat pensioen

In 1837 begon Hale te werken als redacteur van het uitgebreide Godey’s Lady’s Book, maar stond erop dat ze het vanuit Boston zou bewerken, terwijl haar jongste zoon, William, naar Harvard College ging. Ze bleef veertig jaar redacteur bij Godey’s en ging met pensioen in 1877 toen ze bijna 90 was.

Sarah Josepha Hale als Activitste

Werkgelegenheid voor vrouwen

In 1852 creëerde Hale een sectie met de titel “Werkgelegenheid voor vrouwen”, waarin de pogingen van vrouwen om op de arbeidsmarkt te komen worden besproken. Ze publiceerde ook de werken van Catharine Beecher, Emma Willard en andere vroege voorstanders van onderwijs voor vrouwen. Daarnaast riep ze tot spelen en lichamelijke opvoeding als belangrijke leerervaringen voor kinderen. Zou je daarmee kunnen stellen dat ze ook de grondlegger is van de huidige lichamelijke opvoeding op scholen? Hieronder een quote van haar uit 1829.

Lichamelijke gezondheid en de daarmee gepaard gaande opgewektheid bevorderen een gelukkige toon van moreel gevoel, en ze zijn volkomen onmisbaar voor succesvolle intellectuele inspanningen.”

Hoger onderwijs voor vrouwen

Hale werd een vroege voorstander van hoger onderwijs voor vrouwenen hielp bij de oprichting van Vassar College (de eerste Amerikaanse instelling voor hoger onderwijs die diploma’s uitreikte aan vrouwelijke studenten). Daarnaast schreef ze zeventien artikelen en hoofdartikelen over onderwijs voor vrouwen en hielp bij het oprichten van een college voor alleen vrouwen: Baltimore Female College Hale. Hiervoor kreeg ze een medaille.

Thanksgiving day dankzij Sarah Josepha Hale

Sarah Josepha Hale wordt gezien als de persoon die het meest verantwoordelijk is voor het maken van Thanksgiving tot een nationale feestdag in de Verenigde Staten.

Haar pleidooi voor de nationale feestdag begon in 1846 en duurde 17 jaar voordat deze succesvol was.

Ter ondersteuning van de voorgestelde nationale feestdag schreef Hale de presidenten Taylor, Fillmore, Pierce, Buchanan en Lincoln. Haar eerste brieven konden niet overtuigen, maar de brief die ze aan Lincoln schreef, overtuigde hem ervan de wetgeving te steunen die een nationale feestdag van Thanksgiving in 1863 instelde.

Sarah Josepha Hale – powervrouw

Wil je meer lezen over deze bijzondere vrouw dan kan dat op de »»»Wikipedia pagina van Sarah Josepha Hale««« waar ik ook de informatie voor dit blog vandaan haalde. Wat mij betreft is zij een heel groot voorbeeld voor alle vrouwen over de hele wereld en ik zal nooit meer denken aan Thanksgiving Day als iets dat ik alleen maar in films zie. Nee, voor mij is Thanksgiving Day een dag geworden die staat voor alle powervrouwen in de wereld.

*Bron: Wikipedia
**voorrechten die aan bepaalde personen toekomen op basis van hun functie, hoedanigheid of status

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.