Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag

Vandaag is het Paarse Vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders door de kleur paars te dragen. Sinds 2010 wordt deze dag ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Deze specifieke dag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten. Die dag vond eerder in 2010 al plaats als uiting tegen het pesten van lhbti-jongeren. In de Verenigde Staten en Canada vind deze dag overigens plaats op de derde donderdag in oktober.

Eerste Paarse Vrijdag

In 2010 was de eerste Paarse Vrijdag een initiatief van Nazmul Zaman, die op zijn school een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar wilde maken, en steun wilde bieden aan lhbti-jongeren. Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA) van lhbti-belangenorganisatie COC.

GSA

De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor hoeven te schamen of te verantwoorden. De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses, gender identiteiten en gender expressies. De GSA is er voor iedereen! Wat mannelijk of vrouwelijk is bepaal jezelf, of je nu een cisgender, transgender, non-binair of intersekse persoon bent. Net zoals jij zelf weet op wie of wat je valt, of je nu hetero, gay, bi, pan, aseksueel of in dubio bent*.

woman opening her mouth

COC

Deze organisatie komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Zij zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland en het buitenland. Het COC werd opgericht in 1946 en is daarmee de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld. Ga voor meer informatie naar »hun website«**.

Hoge suïcidecijfers

De reden dat Paarse Vrijdag wordt georganiseerd is omdat scholen in Nederland veelal geen veilige plek is voor lhbti-jongeren zijn. Volgens gegevens heeft de helft van alle middelbare scholieren moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Maar waar ik nog meer van schrik is het volgende: in Nederland is suïcide onder lhbti-jongeren een groot probleem. Het aantal lhbti-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Vijfmaal! Dat is serieus veel en het aantal zelfmoorden onder jonger is al zo schrikbarend hoog. 

Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder lhbti-jongeren. 51% van de jongeren die uit de kast zijn gekomen, werden daarna gepest.

Ik ben niet naïef, ik weet heus wel dat er nog steeds
gepest wordt op scholen, maar dit is schokkend.

Geen wonder dat ze naar school gaan minder leuk vinden, dat ze vaker spijbelen en dat ze zich niet veilig voelen. Als je dagelijks geconfronteerd wordt met negatieve reacties rondom je geaardheid. Het leven is al moeilijk genoeg, maar als je niet eens jezelf mag zijn… Pfff. Laat die maar even inwerken.

lgbt flag

Paars

De kleur paars is ontleend aan de paarse baan van de  regenboogvlag van de homobeweging, die spirit (karakter) symboliseert. De eerste keer (in 2010) deden er in totaal 150 scholen mee in Nederland. Dat verdubbelde in 2011. Weer een jaar later werd op 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland opgeroepen om paars te dragen als uiting tegen homo- en transfobie. In 2013 deden er 500 scholen mee en een jaar later meer dan 500. Dat is waanzinnig!

Bijzonder – Paarse Vrijdag

Ik ben heel oud vergeleken bij al die scholieren en studenten ;-), maar wauw… hoe bijzonder is dit?! Hoe bijzonder is het dat je in deze moeilijk fase van je leven opstaat voor anderen. Dat je ze op deze manier het gevoel geeft dat ze zichzelf mogen zijn. Dat ze geliefd zijn. Echt heel mooi!

Overigens staan er (tegenwoordig) nog meer afkortingen achter lgbti en wil je daar meer over lezen dan kan dat via »deze link« waarin de NOS het beter uitlegt. Voor dit artikel voert het te ver, maar wellicht kom ik er ooit nog eens op terug. Hieronder deel ik nog een video die ik vond op de »website van GSA«. Daar kun je ook terecht wanneer je meer wilt weten over deze organisatie. Op de website www.iedereenisanders.nl vind je heel erg veel informatie als je nog niet zo goed weet wie je bent of op wie je valt.


liefs angela regenboog Paarse Vrijdag


Bronnen: Wikipedia, GSA en COC. Ik heb getracht de bestaande teksten in mijn eigen bewoording te herschrijven, maar heb niet kunnen voorkomen dat ook veel letterlijk overgenomen is.
*Deze tekst is letterlijk overgenomen van de website van GSA, omdat ik er zelf geen betere bewoording aan had kunnen geven.
**Deze tekst is letterlijk overgenomen van de website van COC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.