Kukuru – Chiel Beelen

Kukuru Chiel Beelen

Heel eerlijk gezegd had ik nog niet gehoord van Kukuru van Chiel Beelen. Ik had het volledig gemist. Toen ik vorige week de Happinez las kwam ik een interview tegen van Susan Smit met Chiel Beelen. Chiel heeft voor de maand van de spiritualiteit een essay geschreven.

10 grootste lessen uit 50 afleveringen

Kukuru bevat de 10 grootste lessen uit de eerste 50 afleveringen van de best beluisterde podcast in Nederland over spiritualiteit en zelfontwikkeling. De podcast heet – niet geheel toevallig – ook KUKURU. Dit staat voor kort, groots en je innerguru: je eigen drijfveer.

Ik was oprecht heel benieuwd naar wat de radio-dj te vertellen heeft over spiritualiteit.


Chiel Beelen

Chiel (1977) heeft in de afgelopen jaren veel te maken gehad met verschillende emoties. Hij verloor zijn vader en oudste zus in een paar jaar tijd en ging zich druk maken over de mening van anderen. Hij stopte met zijn ochtendshow bij 3FM en stapte uiteindelijk over naar Radio Veronica. Toch hielp dat niet om beter in zijn vel te komen. Hij zocht op diverse manieren verdoving in de vorm van drugs en alcohol.

Road tot Sixpack

Toen er een einde aan zijn relatie kwam realiseerde hij zich echter dat er iets moest veranderen. Een vriend van hem gaf hem het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk (ook een belangrijk boek voor mij). Later ging hij ook Think and Grow Rich van Napoleon Hill lezen. Toen Chiel rond die tijd een filmpje van zichzelf tegenkwam met een buikje, besloot hij dat hij aan de slag moest. Zijn doel om in 100 dagen een sixpack te krijgen werd een online hit. Het was toen dat hij zich realiseerde dat alles te trainen is. Ook je mind.

Door het trainen in de sportschool afgelopen jaar kwam ik weer meer tot mezelf. En besefte ik me dat je fouten kan omzetten in positieve energie. Ik kwam erachter dat er ook leuke dingen zijn die wél goed voor je zijn! Ook op de lange termijn.

Chiel Beelen

Het ontstaan van Kukuru van Chiel Beelen

Op een gegeven moment ontstond het idee om alle vragen die hij had te laten beantwoorden tijdens een interview. De podcast KUKURU werd geboren. Hij koos voor die naam omdat het precies zegt wat Chiel wil uitdragen. “We hebben geen andere goeroe nodig dan onszelf, plus een paar mensen die je goede handvatten geven.” KUKURU is er echter niet om je beter te voelen, maar om beter te worden in voelen.


Recensie Chiel Beelen zijn Kukuru

Een heerlijk boekje voor tussendoor en dat is niet vervelend bedoeld.

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel boeken gelezen over zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ook al is het allemaal erg interessant, het kost het toch best wat moeite om dat te lezen. Sommige zelfontwikkelingsboeken doe ik soms weken over. Niet allemaal gelukkig, maar het kost gewoon energie.
Kukuru is echt binnen een paar uur uit. Het kost bijna minder tijd dan een avond bingewatchen op Netflixen. Voor veel mensen is (regelmatig) lezen niet weggelegd, maar ik denk dat als je graag iets wilt leren en lezen over spiritualiteit dat je KUKURU zeker moet kopen.

Samenvatting van 50 podcast inzichten

Chiel Beelen heeft in Kukuru op een mooie manier tien van de grootste lessen die hij heeft geleerd samengevat.

Zo lees je onder andere over:

 • Hoe positiviteit je sterkte wapen kan zijn en hoe je je na twintig seconden glimlachen al beter kunt voelen.
 • Wat je kunt doen met de stemmetjes in je hoofd, welke rol je ego eigenlijk speelt en of dat ego wel zo slecht is.
 • De kracht van het ochtendritueel en wat je kunt doen om de dag goed te beginnen.
 • Dat tantra weliswaar regelmatig wordt geassocieerd met seks, maar dat het heel veel meer is dan seks alleen.
 • De kunst van het loslaten, iets waar ik overigens nog heel erg in kan groeien.
 • Een bonus les over het belang van goed (en lang genoeg) slapen.

Achterin vind je overigens nog een boekenlijst waarin de boeken staan die hij in dit essay heeft benoemd. Op zijn »website« heeft hij nog een uitgebreidere leeslijst.

Ik weet zeker dat ik Kukuru dit jaar nog wel vaker even zal pakken om te herlezen. Het viel me namelijk meteen op dat hij en ik in de zoektocht naar waar we nu zijn veel dezelfde boeken hebben gelezen en op een bepaalde manier hetzelfde denken over onderwerpen. Maar goed, dat is op zich niet vreemd als je dezelfde ’teachers’ hebt gehad. Ik kan dit boek van harte aanbevelen en wie weet is het een mooi begin naar verdieping in spiritualiteit.

3 reacties

 1. Soms kom je een boek tegen en denk je mee wat kan ik ermee. Tot je erin begint te lezen en dan vallen puzzelstukjes in elkaar. En weet je na het lezen deze neem ik nog eens vast.

  Aum Shanthi

 2. Een teken dat je er iet kan uithalen.
  Dat zijn zoals je schrijft de leukste en mooiste boeken die snel uitgelezen worden. Maar waar je voor jezelf kantlijnen bij schrijft.

  Aum Shanthi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.