Internationale dag van de slaap

Internationale dag van de slaap

Op deze Internationale dag van de slaap wordt er in Nederland vooral aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van slechte nachtrust en de aandoeningen die slechte nachtrust kunnen veroorzaken. In België schijnt het een ware ‘uitslaapdag’ te zijn geworden. Zou dat echt zo zijn? Dat er mensen vanmorgen extra lang in bed blijven liggen? Wat heerlijk, als dat wel zo is!

Internationale Dag van de Slaap

De Internationale Dag van de Slaap (oftewel World Sleep Day) vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint. Dit jaar is dat dus 19 maart, want morgen begint de lente.

Het heeft als doel de last van slaapproblemen voor de samenleving te verminderen door betere preventie en behandeling van slaapstoornissen. 

Oproep aan alle slaapprofessionals op Internationale dag van de slaap

De Internationale Dag van de Slaap is een oproep aan alle slaapprofessionals om de wereld te bepleiten en voor te lichten over het belang van slaap voor het bereiken van een optimale kwaliteit van leven en het verbeteren van de wereldwijde gezondheid. Het werd gestart door een groep toegewijde zorgverleners en leden van de medische gemeenschap die werken en studeren op het gebied van slaapgeneeskunde en onderzoek. Dit jaar is de veertiende keer dat deze dag plaatsvind en het slogan van 2021 is:


‘Regular Sleep, Healthy Future’


Bekend met slaapproblemen

In de afgelopen 41 jaar van mijn leven zijn slaapproblemen niet onbekend gebleven. Sterker nog: ik heb regelmatig te maken gehad met inslapen, doorslapen en volledig slapeloze nachten. Ik heb zeker in de jaren dat ik in de grote stad woonde bijna meer wakker gelegen dan geslapen. Mijn nachtgemiddelde kwam in die tijd waarschijnlijk niet overeen met de gemiddelde mens. Overdag heb ik echter veel meer geslapen dan gemiddeld.

Allerlei scenario’s (bedacht door anderen)

Waar de mensen in mijn omgeving ervan overtuigd waren dat ik ’s nachts niets kon slapen omdat ik overdag sliep, wist ik dat dit niet het geval was. Immers: er waren ook genoeg momenten dat als ik overdag geslapen had, ik gewoon (door)sliep in de nacht. Als het om slapen gaat kan het lijken dat ik mezelf heel erg tegenspreek, dus ik zal proberen – aan de hand van voorbeeld – het zo duidelijk mogelijk te verwoorden.

Er zijn namelijk wat scenario’s te benoemen:

 • Ik sliep overdag niet en viel ’s avonds binnen een uur in slaap
 • Ik sliep overdag niet en viel pas na een paar uur in slaap
 • Ik sliep overdag en viel pas na een paar uur in slaap
 • Ik sliep overdag en viel ’s avonds binnen een paar minuten in slaap
 • Ik sliep ’s nachts niet en viel overdag in slaap
 • Ik sliep ’s nachts wel en viel overdag in slaap
 • Ik sliep ’s nachts niet en kon overdag zonder slaap
 • enz. enz. enz.

Dit is een beetje hoe dat bij mij gaat en ik weet nog steeds niet hoe het precies werkt en ik ben het nog aan het onderzoeken. Overigens heb ik het hier duidelijk over slaap, overdag op bed liggen zonder de slapen heb ik hier nog niet eens vermeld.


Jong “geleerd”

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik als kind al moeite had met slapen. Ik viel vaak moeilijk in slaap, omdat ik erg gevoelig was voor alle geluiden om me heen. Daarnaast kwam het ook regelmatig voor dat ik dingen zag die er niet waren. Ik kan ze niet verklaren, behalve dan dat de fase waarin je bijna slaapt je bewustzijn anders wordt. Dat maakte me best bang.

Ik had een hekel aan slapen en toen ik op een dag een bepaalde aflevering van Alf (weet je nog, die televisieserie?) zag waarin een kindje bang was om te gaan slapen, vanwege de angst om dood te gaan, werd het er niet beter op. Slapen was een probleem!

Mijn zoon is negen en hij heeft er ook last van dat hij niet in slaap kan vallen. Ik herken in mijn hem mijn kleine Angela en ik heb het met hem te doen. Ik moet wel zeggen dat het de laatste weken beter gaat, daar kom ik straks op terug.


Vicieuze cirkel

Als tiener kocht/kreeg (?) ik mijn eerste walkman en toen ging het wat beter. Als ik niet kon slapen zette ik mijn hoofdtelefoon op en viel ik in slaap met muziek in mijn oren. Mijn moeder haalde die vaak weg als zij ging slapen, omdat ze bang was dat ik in mijn slaap zou stikken. Toen ik me bewust werd van die mogelijkheid ben ik daarmee gestopt en begon de ellende opnieuw.

Toen ik middenin mijn tienerjaren zat werd ik depressief en was slapen opnieuw een probleem. Overdag deed ik dutjes, ’s avonds had ik moeite met slapen. Je moet begrijpen dat het een vicieuze cirkel dat niet een vast beginpunt heeft.


ME/CVS kwam mijn bed in

Als twintiger kreeg ik dus te maken met de ziekte ME. Slecht slapen is een voor veel mensen met ME/CVS een bekend probleem. Het in slaap komen duurt langer en gedurende de nacht worden ze regelmatig wakker, soms met verkrampte spieren. Uit een enquête – waaraan 1000 patiënten meededen – bleek dat 90% van de ME-patiënten slaapstoornissen hadden. Ik ben dus niet de enige daarin. Nu is een onderzoek met 1000 patiënten natuurlijk niet heel groot, maar het feit dat bijna iedereen hier last van heeft zegt veel.

Wat betreft mij: ik lag vaak wakker en kon niet inslapen. Of ik viel wel in slaap, maar werd ergens gedurende de nacht weer wakker. Dat ik heel erg vroeg wakker werd en niet meer kon inslapen kwam aanzienlijk minder voor, maar het gebeurde wel eens. Het bizarre aan het hele gebeuren is dat ik in de jaren tussen mijn 22e en mijn 26e soms ook dagen/weken had dat ik wel 20 uur per dag sliep. Wat mij betreft valt dat net zo goed onder slaapproblemen.


Slapeloze dertiger

Mijn eerste kind kreeg ik toen ik 27 was; vier jaar later kreeg ik mijn tweede. Als dertiger had ik te maken met slapeloze nachten en lange dagen. Toen ik alleen mijn dochter had kon ik overdag een dutje doen als zij sliep. Zo kon ik de slapeloze (baby- en peuter)nachten nog redelijk ‘goedmaken’. Toen mijn zoon werd geboren ging dat niet. Hij sliep helaas niet op de momenten dat zij op school was en dus werd dat vermoeidheid een groot issue. Daarnaast had ik te kampen met een ernstige postnatale depressie met heftige angsten, dus slaap was een heel groot probleem. Ik verlangde in zekere zin terug naar die dagen van 20 uur slaap.

Geen idee hoe ik deze tijd ben doorgekomen, maar ik heb het overleefd. 

Oud “afgeleerd” – lang leve de melatonine pil

Inmiddels ben ik een veertiger en heeft mijn slaapleven een drastische wending genomen. Van een zeer slechte slaper ben ik getransformeerd in een geweldige slaper. Af en toe een klein ‘hick-up’, maar over het algemeen genomen tik ik de 8+ uur met gemak aan. Waarom? Nou, er zijn meerdere redenen voor:

 • Als eerste ben ik verhuisd naar een rustige wijk
 • waar ik ’s nachts niet elke zoveel tijd verkeer voorbij hoor rijden.
 • Er is geen geschreeuw op straat en
 • er komt niet elke tien minuten een hulpdienst voorbij razen.
 • Er is geen onrust meer in mijn omgeving
 • wat veel mentale rust geeft.
 • Daarnaast slik ik elke avond Melatonine met CBD.

Ik ben geen arts, ik weet niet of je het mag gebruiken, maar ik »»»deel toch graag met je wat ik gebruik«««. Ik heb altijd het vermoeden gehad dat melatonine het probleem was bij mij. Dat zal het Fvast niet alleen maar zijn, maar ik merk wel vooruitgang door de pillen.

Samuël gebruikt ook sinds een paar maanden melatonine. Uiteraard niet met CBD, maar een kindervariant, hoewel het enige verschil die CBD is. Aangezien er niet zo makkelijk aan te komen is, heb ik meteen een voorraad voor een jaar aangeschaft. Uit onderzoek blijkt overigens dat een melatonine pil helemaal niet werkt, lees ik net, maar ik merk wel degelijk een positief effect.


Slaapproblemen worden heel erg onderschat, helaas


en als je er hulp voor zoekt kom je niet heel ver. Soms moet je zelf op zoek naar iets wat voor jou werkt, zeker wanneer je uit ervaring weet welke gevolgen slaapproblemen kan veroorzaken.

Laat ik overigens vermelden dat wij dit alleen maar gebruiken omdat het voor ons (nu even) niet anders kan. Het is niet zo dat ik het gebruik van dit middel promoot en ik wil je het ook niet aanpraten. Melatonine heeft namelijk ook flink wat bijwerkingen en nadelen.

Wat melatonine is

Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier in je hersenen. Melatonine speelt een onmisbare rol bij het reguleren van je biologische klok. Zodra het donker begint te worden, neemt de aanmaak van melatonine toe. Je lichaam krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Het hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en helpt je om sneller in slaap te vallen. Tegen de ochtend neemt de aanmaak van melatonine weer af, zodat je wakker wordt.

Internationale dag van de slaap – slaap dag plannen

Het artikel werd iets langer dan bedacht, maar ik wilde je ook graag wijzen op het feit dat goed slapen niet zo vanzelfsprekend is. Ik had nog een aantal slaaptips met jullie willen delen, maar ik zal er in een volgend blog op terugkomen. Voor nu wens ik je een fijne dag en als je dit op een later tijdstip lees wens ik je een heel goede nachtrust toe. Deel gerust je tips met me.

PS. volgend jaar valt deze dag op 18 maart. Misschien kun je alvast een vrije dag plannen, zodat ook jij lekker kunt uitslapen ;-).

liefs angela groen

Bronnen: Beleven.org | Worldsleepday.org | PillieWillie | Wikipedia | Gezondheidsplein | Etos.nl

4 reacties

 1. Oei ik heb iets gemist want nee ik ben zeker niet langer in bed blijven liggen.
  Melatonine en CBD mag iedereen nemen. Mocht men niet zeker zijn kan men altijd via de arts raad vragen over melatonine. Maar het is overal vrij verkrijgbaar.

  Ga zeker geen vrij nemen om deze dag in bed door te brengen. 🤭🤭🤭

  Aum Shanthi

 2. Hahaha. Hoeft ook niet de hele dag. Ugh. Zonde van de tijd en het pogenru. Een uurtje langer liggen is ook uitslapen. Daar kun je nog een jaar over nadenken 😉. Iedereen mag het inderdaad nemen, want het is te koop, maar ik wil niet verantwoordelijk zijn voor de keuze van een ander, vandaag de disclaimer.

  Groetjes

 3. Ik blijf toch liever op mijn gewone uur opstaan. Alhoewel ik niet gewekt wordt door een klok maar door mijn biologische klok.
  En al is het nu een weekend vakantie mijn opstaan uurtje blijft hetzelfde. 😊
  Dat is ook zo de keuze moet je overlaten aan de persoon zelf.

  Aum Shanthi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.