Wereld Poëzie dag

Wereld Poëzie dag

Vandaag – 21 maart 2021 – is het Wereld Poëzie Dag. Het is een jaarlijks terugkerende dag die in het leven is geroepen tijdens de 30e zitting van UNESCO in Parijs in 1999. Door die dag in het leven te roepen erkende de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het unieke vermogen van poëzie om de creatieve geest van de menselijke geest vast te leggen.

Poëtische expressie

Een van de belangrijkste doelstellingen van de dag is het ondersteunen van taalkundige diversiteit door middel van poëtische expressie en het bieden van bedreigde talen de mogelijkheid om gehoord te worden binnen hun gemeenschappen*.

po·ë·zie (de; v)
1dichtkunst
2(meervoud: poëzieën) gedichten, verzen


Wereld Poëzie dag

De viering van Wereld Poëzie Dag is ook bedoeld om een terugkeer naar de mondelinge traditie van poëzierecitals aan te moedigen, het onderwijs in poëzie te bevorderen, een dialoog tussen poëzie en de andere kunsten zoals theater, dans, muziek en schilderkunst te herstellen, en kleine uitgevers te ondersteunen en een aantrekkelijk beeld van poëzie in de media te creëren, zodat de kunst van de poëzie niet langer als een verouderde vorm van kunst wordt beschouwd , maar een die de samenleving als geheel in staat stelt haar identiteit te herwinnen en te doen gelden*.


Poëzie bevestigt onze gemeenschappelijke menselijkheid door ons te onthullen dat individuen, overal ter wereld, dezelfde vragen en gevoelens delen. Poëzie is de steunpilaar van de mondelinge traditie en kan door de eeuwen heen de diepste waarden van verschillende culturen overbrengen.

Verenigde Naties

Poëzie voor mij

Toen ik begon met deze blogpost dacht ik: wat heb ik nou met poëzie? Ik houd niet van die langdradige gedichten zonder enig plot, ik lees liever een boek. Toch voelde ik ook dat het aan me trok en dat ik dit vandaag wilde delen.

Ik zocht op gedicht en voordracht op YouTube en een van de eerste hits was onderstaand filmpje. Maar natuurlijk, Annie M.G. Smidt is ook poëzie! En wat dacht je van Dick Bruna? Of de boeken van de Gruffalo? Daarna dacht ik ook nog aan de boeken van Rumi, Rupi Kaur en aan de dichtbundels van Jan van Veen (weet je nog, Candelight?).

De vele boeken van Toon Hermans in mijn kast en de samengestelde dichtbundels van de stoere Arie Boomsma? Maar ook de kinderboeken van Hans en Monique Hagen, Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl. Ik werd weer teruggetrokken naar mijn jeugd, toen ik heel erg vaak gedichten las. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ik dacht weer aan al poëzie-albums die ik keer op keer volschreef. Aan mijn eigen albums en het verdriet toen ik mijn allermooiste kwijtraakte. Ik was dol op die boekjes. Ik maakte er zelfs eentje voor mijn dochter toen zij werd geboren. Het mag dan misschien niet zitten in het lezen van dichtbundels, maar poëzie zit toch diep. Wat een prachtige openbaring.Ineens begon me te dagen dat ik eigenlijk toch wel heel veel van poëzie houd!


Daarnaast ben ik al jarenlang erg groot fan van »»»Plint – poëzie en beeldende kunst«««, maar ook van »»»Martin Gijzemijter«««, die altijd weer mooie gedichten weet te schrijven op de momenten dat je die het hardst nodig hebt. Toen ik hem begon te volgen was hij nog maar net gestart, inmiddels heeft hij een hele onderneming. Dat vind ik prachtig!

Ook lees ik graag korte gedichten via Instagram en kleine gedichten die ik vind in tijdschriften en boeken. En wat dacht je van al die korte gedichten zoals die van Omdenken en Loesje? Er is zo veel te benoemen dat ik wel uren door kan gaan.

Een aantal boeken voor Wereld Poëzie Dag:

Een aantal poëzie auteurs:

Toon Hermans
Rupi Kaur
Annie M.G. Schmidt
Roald Dahl
Dick Bruna
Morgan Harper Nichols

Conclusie: misschien moet ik vandaag maar gewoon weer eens een dichtbundel oppakken en doorlezen. Misschien moet ik de kinderen vandaag opnieuw voorlezen uit een boek van Roald Dahl. Misschien moet ik zelf weer eens een gedicht gaan schrijven, dat vond ik vroeger zo leuk!
Ik wens jou een fijne dag en misschien kun jij je favoriete gedicht met me delen?!

*Bron: Verenigde Naties

3 reacties

 1. Ik heb wat geleerd van deze blogpost van je. Ik denk bij poëzie namelijk altijd ‘zware kost die ik niet snap’, terwijl jij me nu uitlegt dat er veel meer onder die noemer valt. Ik denk altijd dat er een groot verschil is tussen een gedichtje en poëzie, vandaar dat ik niet weet of het onderstaande een gedichtje (makkelijk te volgen) is of dat het allemaal onder dezelfde noemer valt. Ik vind dit in ieder geval een mooi gedicht, dat me troost heeft gegeven bij het overlijden van mijn ouders en later ook weer bij mijn oudste zus. Geen idee van wie het is, ik kreeg het ooit van mijn oudste zus toen mijn vader overleed.

  Duizend dingen

  Als ik ga, moet je niet huilen
  want echt weg ben ik niet.
  Mijn lichaam is nu duizend dingen,
  heb daarom geen verdriet.

  Ik ben de wind, ik ben de zon,
  ik ben de regen, het jonge gras.
  Ik ben de sneeuw en duizend dingen,
  ik ben weer wie ik was.

  En als je wakker wordt, bekijk dan
  de bomen en de blauwe lucht.
  Kijk naar de vlinders en de bloemen,
  kijk naar de vogels in hun vlucht.

  Want al die duizend dingen ben ik,
  sinds ik mijn lichaam achterliet.
  Die duizend dingen zijn mijn leven,
  dus echt weg ben ik niet.

  • Wat heerlijk om te lezen dat je er wat van geleerd hebt. Dat is altijd fijn, daar doe ik het toch ook een beetje voor :-). Wat een prachtig gedicht heb je meegestuurd. Ik wilde ‘even’ voor je opzoeken wie het geschreven heeft, maar ik heb het na 5 minuten maar opgegeven. Het wordt veel gebruikt, maar ik heb het nooit eerder gelezen. Het is erg mooi en troostvol.

   Wat heb je veel voor de kiezen gehad; je ouders en je oudste zus. Dat is heftig. Dank je voor het delen.

 2. Grmbl… ik zie nu dat het allemaal achter elkaar is komen te staan toen ik het postte… maar ok, ik neem aan dat je het wel kunt lezen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.