Ontprikkelen op een feestje

ontprikkelen op een feestje

Als hoog sensitief persoon heb ik er regelmatig last van dat ik overprikkeld raak. Ik pak alle gebeurtenissen om me heen namelijk veel sneller op dan iemand die niet zo gevoelig is en dat houdt in dat ik heel snel teveel prikkels krijg. Er is geen feestje waar ik heen ga waar ik niet op enig moment denk: kon ik maar onzichtbaar worden en verdwijnen. Of dat ik denk: wanneer is deze ellende eindelijk voorbij.

Ik heb een hekel aan feestjes, altijd al gehad. Ik heb zelfs een hekel aan mijn eigen feestje, omdat ik daar niet van kan vertrekken. Dit heeft overigens niets te maken met dat ik ondankbaar ben ofzo. Ik ben heel dankbaar voor de mensen die komen en ik ben ook elk jaar dankbaar dat er weer een jaar bij is gekomen, maar feestvieren valt me zwaar. Gelukkig heb ik wat trucjes achter de hand die ik kan gebruiken.

Vier manieren om te ontprikkelen op een feestje

Vier van die trucjes deel ik graag met jou in deze blogpost. Als je wilt, laat me het me weten als jij nog een mooi trucje hebt. Dat kan onder deze blogpost.


1. Naar het toilet

marble interior of bathroom with toilet - ontprikkelen op feestje

Mijn grootste favoriet! Niet alleen tijdens feestjes trouwens; ik pas deze ’techniek’ al toe sinds ik kinderen heb die me kunnen lastigvallen. Al vanaf het moment dat mijn oudste kind me kon achtervolgen, is het toilet mijn fort en ik moet zeggen dat het bij mij heel erg goed werkt. En wat thuis goed werkt pas ik uiteraard graag toe op andere plekken als ik dat nodig heb.

Dus wanneer ik het op een feestje niet meer trek, ga ik naar het toilet om te ontprikkelen. Dan zit ik daar een tijdje en adem of lees (als dat kan) ik mezelf weer tot rust. Dat werkt natuurlijk alleen als er niet iemand voor me is geweest die ik kan ruiken, want ook geur is iets dat me meteen opvalt. In dat het geval moet ik het accepteren of op zoek naar een andere plek.


2. Naar buiten om te ontprikkelen van het feestje

woman standing in front of green field

Een goede tweede is dan naar buiten gaan, hoewel dat natuurlijk niet altijd kan. Wanneer ik op feestjes ben die alle energie opslurpen denk ik wel eens: was ik toch maar begonnen met roken. [Denkt nu: Is het te laat om er nog mee te beginnen?] Rokers hebben altijd een goed excuus om zichzelf even terug te trekken, om even uit de drukte te stappen. Ik pas deze techniek van naar buiten gaan nog niet heel vaak toe en daar is een reden voor.

Ik heb het namelijk eens op een feestje van een van mijn ouders gedaan om te ontprikkelen. Het was heel erg druk, iedereen praatte door elkaar en de gesprekken waren heel intens. Ik moest echt even weg en zelfs op het toilet waren de gesprekken nog te horen. Toen ben ik naar buiten gegaan. Daar zat ik nog geen vijf minuten toen er gasten vertrokken. Ze keken me wat vreemd aan en ik maakte nog een grapje dat ik mijn fictieve sigaret aan het oproken was, maar zelf een nuchtere Tukker kon er niet om lachen.

Zonder het te willen, voelde me echt heel stom. Toch is het van de zotte dat ik mezelf moet verantwoorden als ik mezelf even buiten terug wil trekken. Wat mij betreft is dat niet alleen voorbehouden aan rokers, ook al is het voor hen normaal. Ik denk dat ik de volgende keer gewoon eerlijk ben en wie weet opent dat het gesprek.


Er is geen feestje waar ik heen ga waar ik niet op enig moment denk: kon ik maar onzichtbaar worden en verdwijnen.


3. Hulp aanbieden

happy asian women cooking oriental noodles in kitchen

Als die beide opties er niet zijn of als ik die opties nog niet wil gebruiken, kies ik ervoor om de gastheer/gastvrouw te helpen in de keuken, zodat ik in ieder geval op een wat rustiger plek ben waar de stemmen me niet omringen en/of nagalmen in mijn hoofd. Dan ga ik maar hapjes klaarmaken, wat afwassen of ik help met het afruimen van de tafel. Bedienen ben ik overigens weer niet zo’n fan van omdat ik het overzicht volledig kwijtraak op het moment dat ik overprikkelt ben. Daarom ben ik ook dol op afwassen op dat momenten.

‘Vaatwasser inruimen? Welnee joh, ik was wel even af. Kleine moeite en het scheelt weer een rondje wachten.’

Dit alles doe ik thuis overigens ook regelmatig als het me te veel wordt tijdens een feestje. Ik heb het geluk dat als mijn man een geweldige gastheer is tijdens feestjes, maar als ik het echt niet meer trek, doe ik het zelf maar wat graag.


4. Een rustig plekje in huis opzoeken om te ontprikkelen tijdens het feestje

woman covering face with book on bed

Thuis is het makkelijk: op het moment dat het me allemaal teveel wordt ga ik naar boven en trek ik me terug op mijn slaapkamer. Meestal ga ik liggen, omdat dat nu eenmaal de snelste manier is om tot rust te komen. Wanneer ik ergens op bezoek ben kan dat natuurlijk niet, vandaar mijn keuze om het toilet op te zoeken. Toch wil ik jou deze tip graag meegeven, want wellicht kun (en durf) jij wel bij een ander in huis je ergens boven terug te trekken.

Tot voor kort voelde ik me altijd een beetje een watje en ik durfde dat echt niet te vragen, maar nu ik wat meer weet over HSP en hoe het precies werkt in mijn hoofd (en lichaam) denk ik dat ik veel sneller voor mezelf op zal komen. Het is immers niet mijn schuld dat alles in veelvoud bij mij binnenkomt. Ik begin steeds meer mijn gevoeligheden te omarmen, maar de keerzijde ervan is dat ik wel wat beter voor mezelf moet zorgen op het moment dat het te veel van het goede is.


Ik hoop dat jij met deze vier tips vooruit kunt. Het is niet erg om je even terug te trekken als het een beetje te veel van het goede wordt. Beter even vijf minuten fysiek afwezig zijn dan het hele feestje in je hoofd leven omdat je het niet meer trekt.

2 reacties

 1. Ik heb een bloedhekel aan feestjes. Ik denk niet dat ik HSP heb (is nog nooit vastgesteld in ieder geval), maar ik voel me gewoon niet op mijn gemak. Ik ben wat introvert en gedij niet in grote groepen. Mensen zullen het niet aan me merken, maar ik kan er gewoon niks mee. Ik heb inmiddels ook voor het grootste deel feestjes afgeschaft of het moeten kleine feestjes zijn met een paar mensen. Ik kan veel meer met een groepje waarbij je nog met elkaar 1 gesprek kan voeren of 1 op 1. Dat weten de mensen om me heen ook. Ik vraag dan ook of ze liever iemand op hun feestje hebben die daar met de pest in het lijf zit of dat ze me hebben met één en al oor, aandacht en gezelligheid als ik ze 1 op 1 tref. Er is tot nu toe nog niemand geweest die dan maar het eerste voor lief nam. ‘Vroeger’ durfde ik dat niet te melden, maar ik heb het idee dat mensen best openstaan voor een ander idee zolang ik er maar eerlijk over ben en het duidelijk uitleg.

  • Ik ben ook introvert, dus dat herken ik wel. Wat fijn dat je zo eerlijk kunt zijn. Ik ben bang dat ik nog steeds van het smoezen verzinnen ben. Ik wil mensen ook niet kwetsen, maar ik wil eigenlijk ook gewoon liever eerlijk zijn. Ik voel me ongemakkelijk op feestjes en zelfs op mijn eigen feestjes. Ik zou mijn verjaardag ook niet vieren als mijn man niet een week eerder jarig zou zijn. Wij vieren altijd samen. Hoewel ik het dat ene jaar dat bijna iedereen vergat dat ik jarig was ook niet zo leuk vond. Hij werd gefeliciteerd en ik niet.

   Ik denk dat ik dat 1 op 1 eens ga uitproberen op het moment dat we weer wat mogen. Ik voel me altijd zo eenzaam op feestjes en tot een paar jaar geleden begreep ik daar niets van. Nu dus wel. Introvert en HSP. Dubbel feest (ahum).

   Groetjes Angela

   ps. het is prima te lezen en ik moest toch even lachen om het grmbl 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.