The Magic – kracht van dankbaarheid

The Magic - kracht van dankbaarheid

The Magic gaat over de kracht van dankbaarheid. In de andere boeken van Rhonda Byrne kwamen andere onderwerpen aan bod. In The Secret ging het over de Wet van Aantrekking, in The Power over de kracht van liefde en Hero ging over het najagen van dromen. Wil je de magie van dankbaarheid voortbrengen, dan moet je de magische woorden zeggen: dank je. Dat dank je zeggen moet je vaak doen om de magie tot leven te brengen.

Daar helpt dit boek je bij, want je kunt er 28 dagen dagen lang mee oefenen (of meer door het opnieuw te doen ;-)). Ik ga deze uitdaging overigens aan, maar niet in deze recensie.

The Magic – kracht van dankbaarheid

Dit boek brengt de magie van het leven terug waarvan je als kind zo onder de indruk was. Het leven was adembenemend, opwindend en ontzagwekkend, en dat is het nog steeds! Als je maar weet waardoor magie wordt voortgebracht. Rhonda Byrne neemt je bij de hand. Een mysterie wordt onthuld, afkomstig van een heilige tekst. Stap voor stap komen eeuwenoude geheime lessen, onthullingen en wetenschappelijke wetten samen. Het resultaat na 28 dagen: een geluksniveau dat je niet voor mogelijk had gehouden. (flaptekst)

Dankbaarheid brengt overvloed

The Magic begint met een Bijbelvers van meer dan 2000 jaar geleden dat Rhonda Byrne uitlegt.
‘Want wie heeft zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn. Maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen.

Dit klonk mij altijd in de oren als: de rijken worden rijker en de armen worden armer, maar Byrne zegt dat het een raadsel is dat moet worden opgelost. Wat er eigenlijk staat is het volgende:


Want wie dankbaar is zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn. Maar wie niet dankbaar is zal zelfs het laatste worden ontnomen.


Dat klinkt mij een stuk mooier toe, hoewel ik dat laatste nog steeds een beetje radicaal vind. Inmiddels ken ik overigens een flink aantal bijbelstukken en spreekwoorden uit de bijbel die matchen met de wetten van het universum. Waar ik vroeger wat moeite had met dit geloven (ik ging naar een christelijke school) kan ik het nu wat beter plaatsen wanneer ik aan het universum denk. Bovenstaand vers staat, in andere bewoording, overigens ook in de Koran:


En toen uw Heer verklaarde: “Als gij dankbaar zijt zal ik u meer geven, maar als gij ondankbaar zijt is Mijn straf inderdaad streng.“‘


Ik moet zeggen dat ik daar nog wel wat in te leren heb. Ja, ik ben veel dankbaarder dan in in het verleden was, maar het is nog niet bepaald vast onderdeel in mijn leven om voor (bijna) alles dankbaar te zijn; om overal iets goeds in te zien. Daarbij geloof ik ook niet in het dankbaar moeten zijn, omdat ik anders bang ben alles te verliezen. Dankbaarheid moet vanbinnen uit komen en niet opgelegd worden door angst. Dat neemt niet weg dat wanneer ik mijn dankbaarheid uit ik dit ook wil voelen.

Magische formule

Rhonda Byrne schrijft over een magische formule en ik besluit die goed in mijn hoofd op te slaan.

 • Denk en zeg doelbewust de magische woorden: dank je.
 • Hoe doelbewuster je de magische woorden: dank je, denkt en zegt, hoe meer overvloed je ontvangt.
 • Hoe dankbaarder je je voelt als je doelbewust dank je, denkt of zegt, hoe meer overvloed je ontvangt.

Magische oefeningen

The Magic is, in tegenstelling tot de vorige boeken – en oefenboek. Er staan 28 opdrachten in die speciaal zijn bedacht om hoe je de magische kracht van dankbaarheid kunt gebruiken op alle vlakken in je leven.

Ik moet meteen denken aan de challenge van Lou Niestadt die ik binnenkort ga doen – zie daarvoor mijn blog over neuroplastisiteit – maar dat duurt nog een paar weken, dus dat staat het naleven van déze oefeningen niet in de weg.

Deze 28 dagen moeten overigens opeenvolgend zijn om het een nieuwe manier van leven te maken. Het doet me een beetje denken aan de boeken E2 en E3 van Pam Grout. Ook daar zal ik later op terugkomen. Het valt allemaal een beetje samen, want Lou heeft weer oefeningen gemaakt die uit E2 komen.

white and pink flowers beside a canister
Photo by Ylanite Koppens on Pexels.com

Schrijf je dromen op

Voor je aan de slag kunt moet je opschrijven wat je dromen zijn. Je moet je dus bewust zijn van wat je werkelijk wilt. In het boek staan tips over hoe je dat doet. Daarna kun je aan het werk.

The Magic – kracht van dankbaarheid – opdrachten

De twee opdrachten die als een rode draad door The Magic lopen zijn:

 1. 28 dagen lang elke dag 10x dankbaarheid uitspreken naar het universum. Het eerst opschrijven en daarna hardop voorlezen. Het klinkt wat vreemd – en dat is het aan het begin ook – maar het is best fijn om even te focussen op de dingen die zo vanzelfsprekend lijken, maar dat eigenlijk niet zijn.
 2. 27 dagen lang elke avond denken aan het best wat je die dag is overkomen en er dank je voor te zeggen; met in je hand een kristal dat bij jou past en dat 27 dagen lang al jouw dankbaarheid opslaat. Ik geef toe: je moet erin geloven. Ik vind het een heerlijk idee dat een steen gevuld wordt met mijn positieve energie.

Daarnaast zijn er onder andere nog de volgende opdrachten:

 • Drie foto’s uitzoeken van de mensen met wie je hechtste relaties hebt en opschrijven waar je ieder van hen het dankbaarst voor bent. Die foto’s draag je de hele dag bij je en kijk die dag minstens drie keer naar de foto’s. Praat tegen het gezicht op de foto en bedank die persoon met de magische woorden dank je, gevolgd door de naam.
 • Een mooie voor mij persoonlijk: op een stuk papier de volgende woorden schrijven: het geschenk van gezondheid houdt me in leven. Die leg je op een plek waar je het vaak tegenkomt. Die woorden moet je vervolgens tijdens vier gelegenheden langzaam voorlezen en de dankbaarheid voelen.
 • Een onzichtbare manager die aantekeningen maakt over waar je dankbaar voor bent.
 • Magische poeder over tien mensen strooien voor een dienst die ze je hebben verleend en waar jij profijt van hebt gehad. Het strooien is bedoeld om hen persoonlijk te bedanken. (voor mij best lastig in deze tijd)
 • De opdracht met de magische voetstappen (100) vol dankbaarheid. Bij elke voetstap zeg je de magische woorden, dank je.

En zo staan er nog 23 oefeningen in. Deze oefeningen zal ik met je gaan delen als ik de 28 dagen voltooid heb. Voor nu ben ik erg te spreken over dit boek en heb ik er zin in om de opdrachten te gaan doen.

En ik hoef het misschien niet te zeggen, maar ook dit derde boek van Rhonda Byrne is prachtig vormgegeven.

Eén reactie

 1. Top
  Schrijf op wat je dromen zijn, maar leg de lat niet hoog zodat je ze waar kan maken. Dan krijgt men ook geen teleurstelling te verwerken.

  Aum Shanthi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.