Neuroplasticiteit

Vroeger dachten wetenschappers dat ons brein, nadat we volwassen waren geworden, niet meer kon veranderen. Tegenwoordig is het bekend dat er in ons brein nieuwe paden kunnen worden aangelegd. Het brein blijkt plastisch, oftewel beïnvloedbaar. Zo kunnen we nieuwe dingen gaan geloven, doen en voelen. Gedurende ons leven past het brein en haar ontwikkeling zich aan op basis van onze ervaringen door nieuwe verbindingen te maken tussen neuronen. Dit noem je neuroplasticiteit.

Zelfbewustzijn

Neurononen zijn zenuwcellen die inkomende en uitgaande informatie in ons brein verwerken. We hebben er bijna 100 miljard en op zich kan één neuron niet veel bereiken, maar als meerdere (groepen) neuronen met elkaar samenwerken ontstaat zelfbewustzijn. Dat zorgt vervolgens onder andere voor nieuwe inzichten. Mocht je meer over dit principe willen lezen »»»kijk dan even hier««« voor een heldere uitleg.

Neuroplasticiteit

Ik keek vandaag naar een IGTV filmpje van Lou Niestadt, mijn teacher in leven naar de universele wetten. Binnenkort begin ik aan haar 28 dagen challenge »»»’Pockets vól met Joy’«««. Een challenge waarin je gaat bewijzen dat JOY écht genoeg is om je dromen waar te maken. In dat filmpje 🎥 – dat je overigens helemaal onderaan kunt vinden – gebruikt Lou Route66 als metafoor om uit te leggen hoe neuroplasticiteit werkt.


Het gaat over hoe makkelijk het is om de snelweg op te gaan als je niet oplet waar je heen moet voor de route vol JOY; uiteraard in combinatie met de wet van aantrekking.


Ongeveer 95% van onze gedachten zijn herhalende gedachten. Dat zijn dus letterlijk ingesloten patronen waarover je niet eens nádenkt. Je “laat ze” gewoon gebeuren, omdat je het nu eenmaal zo gewend bent. Dat gaf me – uiteraard – te denken over hoe bewust wij mensen (lees: ik) eigenlijk leven. Niet echt, dus. Toch?

Bewust worden – neuroplasticiteit

Het feit dat ik niet eens precies weet wát ik op een dag denk, vind ik in zekere zin best “eng”. Wat nou als die gedachten eigenlijk heel slecht voor me zijn of juist voor een ander? Wat als ik een bekrompen mindset heb? Als ik de gedachten die ik onbewust denk wil veranderen moet ik me eerst dus bewust worden van wát ik denk, maar hoe doe je dat?

IK KAN NIET VERANDEREN,
IK BEN NU EENMAAL ZO

Think again – mindset

Bovenstaande mindset heb ik jaren geleden al achter me gelaten. Ik had geen zin om de rest van mijn leven te zijn wie ik was. Wat mij betreft moest er meer mogelijk zijn; het kon niet zo zijn dat ik geen enkele invloed op mezelf had. Dat geloofde ik als puber al niet, maar toen was het heerlijke wereldwijde web nog niet wat het nu is. We hebben het dan over midden jaren ’90 en het enige wat ik kon was terugvallen op oude encyclopedieën die voor kinderen in de bibliotheek niet te leen waren. Dat hele gebeuren heb ik moeten uitstellen tot een paar jaar geleden. Toen besefte ik me dat ik als kind altijd vragen stelde en toen al graag outside the box dacht. Ik was een groot deel van mezelf wat kwijtgeraakt, maar vond het terug.


person holding string lights photo
Photo by David Cassolato on Pexels.com

Nieuwe keuzes maken – neuroplasticiteit

Dat bewust worden van mijn gedachten is dus iets wat ik al langer toepas, maar waarbij ik denk dat ik best nog wat meer de diepte ik kan. Dat ik dat al heb aangepakt ben ik blij mee hoor, want ik heb al een behoorlijke mindshift gemaakt in de afgelopen jaren. Zo ben ik van:

 • behoorlijk negatief maar hoofdzakelijk positief gegaan.
 • van slachtoffer naar verkondiger gegaan.
 • van bangerik naar zelfverzekerder.
 • van overwegend depressief naar regelmatig obsessief gegaan.

Dat is natuurlijk een grapje, hoewel met een vleugje waarheid. Ik kon even geen tegenhanger vinden voor depressief. Ik heb nog wel depressieve gevoelens, maar aanzienlijk minder en dat komt omdat ik het veel sneller herken en meteen aan kan pakken. Toch komen die gevoelens sneller wanneer ik obsessief bezig ben met werk en dat komt helaas vaker voor dan ik wil. Je begrijpt misschien wel dat dit komt door de onbewuste keuzes die ik maak.

Ingesleten patronen

Er zijn dus nog genoeg ingesleten patronen die ik wil aanpakken, omdat ze me inmiddels niet meer dienen. Perfectionisme is er een van, maar ik voel ook de noodzaak om patronen uit het verleden op te lossen, zodat ik mijn kinderen daar niet (meer) mee belast. Impulsiviteit – op vele vlakken – is ook een patroon dat dusdanig diep zit dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Ik ben er al jaren mee bezig, maar het is zeer hardnekkig.

Kijk, ik weet dat sommige dingen zelf met de beste wil van de wereld niet op te lossen zijn – zoals mijn ziekte – maar ik kan er wel anders mee omgaan. Dat vergt wel oefening, aangezien het brein gewend is te doen wat je altijd doet. Er is een gezegde:


Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.

Albert Einstein

Blijven oefenen – neuroplasticiteit

Ik geloof stellig in bovenstaande gezegde en is erg van toepassing in dit verhaal. Het is zaak je bewustzijn te verhogen om ingesleten gewoontes te veranderen, maar dat gaat natuurlijk niet meteen goed. Je moet dat blijven oefenen, totdat je merkt dat de keuze voor die weg bijna net zo vanzelfsprekend is als de andere en vanaf dat punt kun je die gewoonte blijvend (onbewust) veranderen.

Nog een paar gewoontes waar ik vanaf wil:

 • ik zeg veel te vaak wat ik denk. Dat wat op het puntje van mijn tong ligt wil ik wat vaker inslikken. Dat geldt zowel voor de offline wereld als de online wereld. Het heeft me te vaak in moeilijkheden gebracht en meestal omdat ik iets zei wat niet klopte of wat ik niet had moeten zeggen.
 • ik oordeel best wel snel en ook net iets te vaak. Dat is iets waar ik me steeds bewuster van wordt en vaak slik ik dat soort commentaren op tijd in. Online reageer ik nooit ergens op als ik onaardig wil zeggen, omdat ik dit van mezelf weet. Een van mijn mantra’s is: als je niets aardigs kunt zeggen, houd dan je mond. Werkt prima. Alleen flap ik er in het echte leven net iets te snel mijn oordelen uit.
 • Ook het maar niet kunnen stoppen met iets omdat ik het zo snel mogelijk gedaan wil hebben. Zoals nu bijvoorbeeld: ik ben al uren bezig met deze post en het moet hoe dan ook af. Ook weer die obsessie. 😉

NLP

Nu is er een heel mooie therapievorm waarbij je dit kunt aanpakken. Het heet: NLP en dit staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens met als doel je bewust te worden van die invloeden. Het mooie van deze therapievorm – in tegenstelling tot vele anderen – is dat het zich richt op oplossingen en niet op problemen. Nu past deze vorm op dit moment niet zo goed in mijn leven, dus richt ik me voornamelijk op de lessen van Tony Robbins – de koning van het NLP.

Wet van Aantrekking

Daarnaast ga ik dus opnieuw een cursus van Lou volgen en hopelijk lees ik dan ook een veel makkelijker manier me (nog) bewuster te worden van mijn denken, zodat ik nieuwe paden aan kan leggen en in de toekomst letterlijk (deels!) een nieuw persoon kan zijn. Niet dat ik mezelf nu niet goed (genoeg) vind, maar ik houd van vooruitgang. Ik heb er dus zin in! Ik denk erover om jullie mee te nemen op mijn reis tijdens die challenge. En heb je tips voor me dan hoor ik dat heel graag.

liefs angela groen

PS in de nacht is je onderbewustzijn het actiefst, dus een goede manier om nieuwe verbindingen aan te leggen (neuroplasticiteit) is door voor het slapen gaan de dag door te nemen en alle positieve dingen te benoemen. Daarnaast helpt het te gaan slapen nadat je affirmaties hebt gedaan.

BRON: Move the brain | Helderdromen | NLP Academie |

3 reacties

 1. Interessante blog. Ik heb n.a.v. mijn NLP training vorig jaar een notitieboek waar ik regelmatig 3 dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben, 1 positieve ervaring en 1 vriendelijke actie. Fijn om bij stil te staan aan het eind van een dag en vooral ook om terug te lezen op de dagen dat het soms even wat minder positief lijkt.

  • Jazeker. Dat is inderdaad heel fijn. Ik schrijf s morgens tien dingen op waar ik dankbaar voor ben en s avonds gebruik ik mijn zegeningensteen. Vandaag komt er een blog online over 28 dankbaarheid week 1. Daarin kun je meer lezen. En ik schreef al eens een blog over dankbaarheid boenen. Ik vind uiteindelijk schrijven op leeg papier het fijnst. Die vriendelijke actie ga ik ook een naar kijken, die stonden wel in mijn speciale dankbaarheid dagboeken, maar doe ik nu niet. Thanks voor de tip.

   Waar heb jij je NLP training gedaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.