HSP kids training Happinez

De afgelopen weken heb ik een online training over hoog gevoeligheid bij kids gevolgd bij Happinez. Ik weet van mezelf al heel erg lang dat ik hooggevoelig ben. Toen in de jaren negentig het eerste boek van Elaine Aron uitkwam heb ik hem gekocht en proberen te lezen. Haar schrijfstijl kon ik in die tijd niet zo veel mee, dus het boek belandde in een doos op zolder en later bij de kringloop. Toch is het begrip HSP door haar op de kaart gezet.

Elaine Aron – grondlegger HSP

Aron is een klinisch psycholoog uit Amerika die rond 1990 onderzoek begon te doen naar hoogsensitiviteit en verzamelde talloze gegevens van duizenden gevoelige kinderen en volwassenen. Haar boeken worden nog steeds gezien als ‘standaardwerken’, maar er hebben zich sindsdien vele onderzoekers op dit onderwerp gericht en in mijn boekenkast staan er al een flink aantal boeken over dit onderwerp. Op één na allemaal gericht op volwassen. Nu ik merk dat vooral mijn jongste erg gevoelig is, vond ik het tijd om wat meer te leren over HSP bij kinderen.

HSP kids training van Happinez

Ik schrijf deze review omdat ik zelf regelmatig merk dat ik er moeite mee heb iets te kopen waarvan ik niet precies weet wat ik ervan kan verwachten; dan kies ik er meestal voor om het te laten gaan. Dat heeft als voordeel dat het me geen geld kost, maar dat is niet per definitie de juiste keuze. Soms koop ik een training wél, maar kom ik erachter dat het de prijs- kwaliteitverhouding niet klopt en dan ben ik weer boos op mezelf. Ik zal uiteraard in acht nemen dat ik niet alles prijs mag geven, maar mocht jij me gevonden hebben omdat je meer over deze cursus wilde weten dan hoop ik dat je hier iets aan hebt.

Evenveel HSP jongens als HSP meisjes

Wist je eigenlijk dat er evenveel jongens

als meisjes hooggevoelig zijn?

Ik wist het wel, maar wat ik dus niet wist is dat er degelijk verschillen zijn. Meisjes zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor fysieke prikkels en jongens hebben meer moeite met veranderingen. Daar herken ik mijn zoon wel in. Ook herken ik dat hij wat moeilijker te corrigeren is en af en toe lastig gedrag vertoont. Ik heb de test dan ook niet nodig om te weten dat mijn zoon hooggevoelig is. Voor wat betreft de training: het is al snel duidelijk dat deze training voor ons gemaakt is. Ik besloot ook meteen om alle informatie tot me te nemen alsof ik helemaal niets van dit onderwerp afweet en dat het compleet nieuw voor me is, want al in de eerste video merkte ik dat ik de link naar mezelf legde en dat dat niet handig werkte.

Tien modules

De cursus HSP kids training van Happinez bestaat uit tien delen en in verschillende hoofdstukken worden meerdere onderwerpen besproken. Denk aan:

 • Voor- en nadelen van hooggevoeligheid
 • Welke rol de zintuigen spelen bij hooggevoeligheid
 • Wat een hooggevoelig kind nodig heeft
 • Strong-willed hooggevoelige kinderen
 • Hooggevoeligheid en vriendschap

Daarnaast bevat het meerdere video’s over onder andere:

 • Wat je kind nou allemaal voelt.
 • Wat er in zijn/haar hoofd gebeurt wanneer je het iets vraagt te doen.
 • Hoe je er als ouders mee om kunt gaan.
 • Vriendschappen sluiten

Als laatste zijn er ook voorbeelden van oefeningen die je kind kan doen, zoals:

 • Aarden (als een boom)
 • Drie minuten adempauze
 • Grenzen voelen en aangeven
 • Energie teruggeven

Ik had altijd het idee dat hooggevoelige kinderen veel huilen als baby, maar inmiddels weet ik dat dit niet per definitie is. Zeker als een van de ouders hooggevoelig is, kan het zijn dat die persoon precies weet waar de baby behoefte aan heeft, waardoor het niet veel huilt. Ook de periode van 1 tot 5 jaar begrijp ik nu ineens veel beter, hoewel die tijd natuurlijk al een tijdje achter me ligt. Gelukkig is deze cursus echt voor elke levensfase van je kind.

Mijn ervaring met HSP kids training van Happinez

Deze online training was echt een eyeopener voor me. Al tijdens de tweede les leerde ik dingen die ik zelf niet had kunnen bedenken. Tegelijkertijd was het ook best even slikken over hoe ik mijn zoon soms behandel. Ik zou eigenlijk beter moeten weten dat je nu eenmaal soms om bepaalde dingen moet huilen en dat het niet aan mij – zijn moeder – is om daarover te oordelen. Het maakte me naar mezelf ook meteen een beetje milder moet ik zeggen. Vooral de les waarin het over de verschillende zintuigen gaat, riep veel herkenning bij me op; het meeste ervan is al een struggle sinds hij een klein ventje was en het viel gewoon op zijn plek.

BABA

Deze training is onder andere in samenwerking met sociaalwetenschappelijk onderzoeker, auteur en HSP Professional »»»Esther Bergsma«««. Zij heeft een stappenplan ontwikkeld dat je kunt toepassen wanneer je kind overprikkeld is: »»»BABA««« dat staat voor begrijp, accepteer, begrens en alternatief. Via voorgaande link (BABA) kun je er meer over lezen. Ik ga het in ieder geval de komende tijd toepassen en kijken wat het met ons gezin doet.

Strong-willed

Met name de les over strong-willed hooggevoelige kinderen was heel erg belangrijk voor me. Ik hoorde de puzzelstukken bijna letterlijk in elkaar knállen. Ik had wel gehoord van sensation trilled seekers bij volwassenen, maar ik herkende hem (en mezelf) daar helemaal niet in . Nu ik van de term strong-willed heb gehoord kan ik ook daadwerkelijk zien dat hij hooggevoelig is; met een erg sterke eigen wil.

Ik heb nu overigens ook veel meer begrip voor het (strong-willed) kind in mijzelf.

En dat niet alleen: ik kan ook veel meer begrip voor mezelf als volwassene opbrengen. Dit alles is een mooi meegenomen extra, want uiteindelijk ben ik deze training gaan doen om mijn zoon beter te leren kennen en meer begrip voor hem kunnen opbrengen. Ik ben echter van mening dat elke les die je voor een ander leert direct invloed heeft op jezelf en in dit geval is dat een groot voordeel, want als ik mezelf beter begrijp en daardoor de rust makkelijker kan bewaren, dan heeft hij daar ook iets aan. Uiteindelijk voelen wij elkaar namelijk aan en als de potjes al vol zitten dan knettert het behoorlijk hard, kan ik zeggen. Daarnaast maakt het me ook bewust hoe belangrijk het is dat ik bepaalde dingen kan, vóórdat ik dat mijn kind kan leren. Voorbeelden? Zelfcompassie, maar ook grenzen aangeven.

Heel veel geleerd van de HSP kids training van Happinez

Al met al kan ik zeggen dat ik heel erg blij ben dat ik deze training heb gedaan en het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Ik zou hem zo weer kopen; het is absoluut zijn geld waard! Klik »»»HIER««« om de training van Happinez te bekijken en als het je eerste is krijg je als het goed is 10% korting. Overigens was dit voor mij de derde keer dat ik een training bij hen deed en ik ben van plan in de toekomst zeker nog een training te volgen.

Wil je nu meer informatie over hooggevoeligheid dan kun je terecht op »»»de website van Hoogsensitief.NL«««, daar staat heel veel op.

liefs angela groen

Eén reactie

 1. Dat is weer een les rijker zou ik zeggen.

  Aum Shanthi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.