Belang daglicht voor goede nachtrust

Onderschat niet het belang van daglicht voor een goede nachtrust! Een van de dingen die me in de afgelopen maanden zijn opgevallen is dat ik beter slaap. Niet en klein beetje beter. Nee, echt heel erg veel beter. Eerst dacht ik dat dit lag aan het feit dat ik in een rustiger buurt woon, waar vrijwel geen lawaai is in de avond in de nacht, maar inmiddels denk ik dat het anders zit

Toen ik nog in mijn vorige huis woonde lag ik soms urenlang wakker. Meestal zo’n anderhalf tot twee uur, maar er waren zelfs nachten dat ik niet voor twee uur sliep, terwijl ik er wel om half elf in lag. Helaas kon ik die slapeloosheid niet wijten aan piekeren, want dat deed ik al jaren niet meer. Nee, ik lag gewoon wakker en keek wat voor me uit.

Innerlijke klok

Jarenlang slikte ik verschillende soorten chemische pillen en probeerde ik allerlei slaaptips uit, maar het lukte me maar niet in beter te slapen. Natuurlijk was het makkelijk om dit aan ME/CVS te wijten, maar ik heb dat altijd te makkelijk gevonden. Wat het wel was kon ik niet compleet helder krijgen. Ik ging steeds meer aan mijn eigen lichaam twijfelen.

Zelfs al had ik geweten dat mijn innerlijke klok gewoon niet goed werkte, dan nog had ik er weinig aan kunnen doen: denk ik, want zeker weten kan ik het niet.

Ik dacht altijd dat het gebrek aan daglicht alleen invloed had ik je gemoed.

Erg naïef, achteraf gezien. Toch denk ik ook dat dit komt omdat door allerlei artsen zo de nadruk is gelegd op het feit dat ik winterdepressies zou hebben.

Het belang van daglicht voor een goede nachtrust

Nu ik er zo over nadenk – terwijl het daglicht in overvloed mijn huiskamer binnenstroomt – denk ik dat mijn slaapproblemen kwamen door mijn donkere huis en het gebrek aan daglicht. Wacht… ik heb altijd geweten dat ik een tekort aan daglicht had, maar dat het zulke vergaande gevolgen had wist ik niet.

Daglicht is belangrijk voor de mens en dat kunnen wij alleen opnemen met onze ogen. Het is belangrijk dat wij overdag genoeg blootgesteld worden aan licht. De oogzenuwen geven het licht door aan onze hersenen om de melatonineproductie te regelen. Als die productie niet goed gaat (door het gebrek aan daglicht of te veel kunstlicht in de avond) heeft dat gevolgen voor ons bioritme*.

Melatonine

Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik de afgelopen maanden een beetje gesmokkeld heb door melatonine te gebruiken. Ik merkte dat het werkte en dat ik er goed op sliep. Waarom het zo goed werkte wist ik, want ik had het immers al eens eerder geprobeerd. Ik dacht dat het misschien lag aan de combinatie met CBD.

Wat me echter opviel was dat wanneer ik het pilletje vergat ik toch gewoon snel in slaap viel. Dat vond ik vreemd. Nu ik lees* over het belang van daglicht begrijp het ineens.

De hoeveelheid daglicht dat ik tegenwoordig binnenkrijg ligt vele malen hoger dan destijds.

photo of person holding alarm clock
Photo by Acharaporn Kamornboonyarush on Pexels.com

Daglichtlampen

Toen ik nog in mijn vorige huis woonde had ik meerdere lampen in huis die in de buurt kwamen van daglichtlampen. Ze zaten in mijn plafond gemonteerd en hielpen me goed de dag door te komen. Toch voelde het altijd “nep”, hoewel het destijds het beste was dat ik kon krijgen. Achteraf gezien kan ik misschien stellen dat de lampen me wel hielpen de dag door te komen, maar dat ze niet zorgden voor de aanmaak van melatonine. Het licht viel immers ook niet recht in mijn ogen.

Daar bestaan overigens ook speciale lampen voor, maar die echte schermen kan ik niet verdragen. Daar word ik (innerlijk) agressief van. Toen ik mijn >>>daglicht bril<<< kocht ging het beter, maar het had nog altijd geen invloed op mijn nachtrust.

Daglicht in overvloed

Tegenwoordig is er dus daglicht in overvloed, daardoor slaap ik ’s nacht goed en ontwaak ik ’s morgens makkelijk (vroeg). Daardoor voel ik me over het algemeen heel erg veel energieker. Achteraf gezien kan ik zeggen dat ik meer had moeten wandelen in de buitenlucht, maar eerlijk… ik betwijfel of dat uurtje licht had opgewogen tegen de rest van de dag leven “in het donker”.

Het lijkt zo simpel en zo klein: wat meer daglicht, maar blijkbaar is dit een van de kleine dingen die een groot gevolg hebben. Dus nogmaals: onderschat niet het belang van daglicht voor een goede nachtrust

Maakt me nog meer dankbaar voor mijn heerlijke huis.

liefs Angela groen

*Bron: 16:8 – Servaas Bingé.

4 reacties

  1. Daglicht en zonlicht speelt positief op ons gevoel in.

    Aum Shanthi

  2. Hier heb ik wel wat aan! Ben ook een slechte slaper… Bedankt!

  3. Fijn Angela, dat je nu beter slaapt en de rust krijgt die je lichaam nodig heeft. Blij voor jullie dat jullie nu in zo’ n mooie rustige omgeving wonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.