Vier ankers voor zelfliefde

Vier ankers voor zelfliefde. Het lijken er niet zo veel, maar ze kunnen je leven veranderen. Misschien kun je je nog wel herinneren dat je vroeger van die plaatjes had met, Liefde is… En dat je dan een quote las met daarbij een tekening. Niet? Klik dan op »deze link«. Het is voornamelijk gemaakt voor liefde voor en met een ander, op de plaatjes zie je namelijk steevast een paartje.

Ik heb altijd gedacht dat dat liefde is, de liefde voor een ander. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat de enige blijvende relatie die je hebt de relatie met jezelf is. Het is vroeger nooit bij me opgekomen dat er ook zoiets bestaat als zelfliefde laat staan dat ik ook vier ankers zou benoemen. Ik bedoel: hoe cheesy is dat?!

Wat betekent zelfliefde?

Nou, ik vind het eigenlijk nog wel meevallen, maar het is nou ook niet bepaald iets dat je leert in de schoolbanken. Ik moet zeggen dat het heel fijn zou zijn als daar wat meer aandacht aan wordt besteed tijdens de biologielessen, maatschappijleer of een andere les. Voor mijn part wordt er een speciale les gecreëerd.


Zoek op Google op zelfliefde in combinatie met betekenis en woordenboek
en je vindt... NIETS.


Dat is toch vreemd? Nu moet je natuurlijk oppassen dat je niet te ver doorslaat in zelfliefde, maar een beetje naar jezelf omkijken kan geen kwaad.

Mijn vier ankers voor zelfliefde

Er zijn een aantal dingen die ik op een dag doe om meer liefde voor mezelf te voelen.

1. De dag beginnen met de dingen die echt belangrijk voor me zijn.

 1. Gezondheidsjournal
  • Ik houd elke dag mijn gezondheidsjournal bij. Ik schrijf op wat ik heb gedaan aan beweging, wat ik heb gegeten, hoe ik me voel. Hoe ik reageer op bepaalde voedingsmiddelen, hoe mijn lichaam herstelt. Ik houd er habit trackers in bij die me op het juiste pad houden. Ik wil namelijk blijvend herstellen van ME/CVS.
 2. Morning pages
  • Ik schrijf al bijna twee jaar lang (bijna) elke ochtend in mijn morning pages journal. Een aantal jaren geleden heb ik het ontdekt en heb het toen meerdere keren een aantal weken gedaan. Toch was het steeds maar tijdelijk, omdat ik mijn interesse erin verloor – het kost toch elke ochtend tijd. Sinds ik de wekker er veel eerder voor zet heb ik minder last van tijddruk en vind ik het erg fijn. Het leert me lessen die ik niet leer wanneer ik in een stoel ga zitten en mijn leven overdenk. Nee, wanneer ik mijn pen op papier zet lijkt het wel of mijn onderbewuste even op mijn hand gaat zitten en me leert wat ik moet leren. Zo heb ik het aan mijn morning pages journal te danken dat ik nu op deze fijne inspirerende en vooral veilige plek woon.
 3. Verzorging
  • Het is zo gemakkelijk om de dag te beginnen zonder voor mezelf te zorgen, maar ik heb gemerkt dat het fijn is om me ’s morgens basic op te maken, om mijn tanden te poetsen en mezelf een frisse mond te gunnen. Ook is het heerlijk om te zien hoe mijn huid reageert op de crèmes waar ik nu de tijd voor neem om ze op te smeren. Het lijkt wel of ik mezelf steeds leuker ga vinden tijdens het kijken in de spiegel. Elke dag snel (koud) douchen staat nog op mijn lijstje, maar dat is nu nog te zwaar voor me.
 4. Oefeningen
  • Niet een dingetje dat vrij standaard is elke ochtend, want het blijft min of meer een gevecht om het voor elkaar te krijgen, maar ik zie dat toch als een vorm van zelfliefde. Mezelf sterker maken door core stability oefeningen te doen. Dit is voortgekomen uit een rugblessure die ik een paar weken geleden opliep tijdens krachttraining. De samenloop was puur toeval, het is waarschijnlijk te danken geweest aan even niet zo goed voor mezelf zorgen tijdens het bouwen van een schuur.
 5. Kinderen
  • Om ’s morgens voor mijn kinderen zorgen en met hen samen te zijn zie ik als een vorm van zelfliefde. Ik zorg er dus voor dat al het bovenstaande gebeurt voordat de kinderen opstaan.
 6. Wandelen
  • Op maandag ben ik een wandelmaatje voor iemand en ga ik pas om elf uur wandelen, maar op de andere dagen breng ik Samuël regelmatig naar school en ga ik daarna wandelen. Een paar dagen niet gewandeld is een slecht zelfbeeld oproepen. Ik heb het echt nodig om vroeg in de ochtend mijn hoofd leeg te maken. Even afstand nemen van de nacht en een geheel nieuwe dag starten. Meestal ga ik een uurtje, afhankelijk van hoeveel energie ik heb. En als het niet lukt? Dan probeer ik ook zo lief mogelijk voor mezelf te zijn en te voelen wat wel kan. Alleen maar slapen? Dat is ook prima dan.
 7. Mediteren
  • Dat is gevoelsmatig toch wel het allerbelangrijkste, hoewel het me niet elke dag lukt om er echt de tijd voor te nemen. Meestal is dat op de dagen dat anderen mijn planning overnemen. 😉 Ademoefeningen tussendoor – op het toilet bijvoorbeeld – zijn altijd wel even te doen. Voor het mediteren gebruik ik al een aantal jaren de »Meditation Moments« app van Michael Pilarczyk En sinds kort ben ik begonnen met de Wim Hof methode (zie video onderaan), vandaar ook dat koude douchen op mijn lijstje.

Deze zeven dingen wil ik op een dag gedaan hebben.
Nu komt het heus wel eens voor dat het gewoonweg niet lukt,
maar ze staan wel bovenaan mijn daglijstje.


2. Werken aan mijn zelfbeeld

Werken aan mijn zelfbeeld is sinds kort toegevoegd aan mijn lijstje. Of nou ja, werken aan mijn negatieve zelfbeeld staat sinds kort op mijn lijstje. Voor nu houdt dat in dat ik oefeningen doe uit het boek Negatief zelfbeeld van Manja de Neef.

3. Zelfontwikkeling

 1. Lezen
  • Ik lees heel erg veel boeken over zelfontwikkeling. Waarschijnlijk heb ik er inmiddels al een paar honderd gelezen. Elk boek heeft me wel iets geleerd en ik ben dan ook heel dankbaar dat er een mogelijkheid is om ze te lezen.
 2. Kijken/luisteren
  • Op YouTube zoek ik regelmatig naar filmpjes over zelfontwikkeling, maar ik kijk ook graag naar TED-talks en Netflix documentaires over gezondheid – zowel voor geest als lichaam. Daarnaast heb ik ook een aantal luisterboeken geluisterd. Op dit moment luister ik naar een seminar van Tony Robbins over zelfontwikkeling.
 3. Studeren
  • Ik kan me niet herinneren dat ik ooit niet heb gestudeerd. Ik hou er heel erg van om te groeien en te leren. Een aantal weken terug heb ik de studie Orthomoleculaire voeding afgerond en momenteel studeer ik HSP coaching. Het is niet altijd per se om mentaal te groeien hoor, ik heb ook diverse schrijfcursussen gedaan, een cursus journalistiek, een opleiding tot gewichtsconsulente, een naaicursus en een cursus ondernemerschap. Plus nog heel veel meer die ik nu even niet paraat heb. Elke keer weer denk ik: nu ben ik wel klaar met studeren, maar dan kriebelt het toch weer. NLP staat als volgende op het lijstje, hoewel ik nu graag even alle focus leg op HSP.

Overigens moeten deze drie dingen niet allemaal op een dag hoor, ik wissel graag af.

4. Goede voeding

Sinds kort staat goede voeding op mijn lijstje van zelfliefde. Nooit geweten hoezeer dit van invloed kan zijn op een goede binding met jezelf. Ik wist op zich wel wat goede voeding was en wat niet, maar ik legde nooit de verbinding met hoe je je voelt. Niet heel erg concreet in ieder geval. Natuurlijk wel of ik wel of niet buikpijn van iets zou krijgen en of ik wel of niet dik wordt van iets, maar nooit wat voor effect het heeft op mijn denkwijze en de liefde voor mijzelf.

Sinds ik veganist ben merk ik wat dierlijke producten met me deden. Of doet moet ik eigenlijk zeggen, want ik ben niet overtuigd veganist en ik trap dus nog wel eens in de valkuil van wél dierlijke producten eten. In een volgend blog kom ik hierop terug, want ik denk dat het veel beter voor mezelf zou zijn als ik wél overtuigd veganist zou zijn.

Dit waren mijn vier ankers voor zelfliefde.

Wat doe jij eigenlijk voor jezelf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.