Duurzame dinsdag – Prinsjesdag van de duurzaamheid

Wist jij dat er een Prinsjesdag van de duurzaamheid bestaat? Ik niet. Daar kwam ik pas achter toen ik begon met research doen voor dit artikel. Op deze eerste dinsdag van de maand september is het Duurzame Dinsdag. Vandaag zullen er vernieuwende initiatieven uit de samenleving onder de aandacht worden gebracht van politiek Den Haag.

Het kabinet neemt de ‘Duurzame Dinsdag koffer’ in ontvangst. In deze koffer zitten 414 duurzame ideeën en initiatieven. Deze komen van zowel ondernemers als betrokken burgers. Van uitgewerkt businessplan tot een briljant duurzaam idee in het eigen huishouden, alles komt samen. Je kunt zelf ook meedenken. Elk jaar kun je jouw idee indienen bij Duurzamedinsdag.nl.

Drie ankers

Drie dingen staan er centraal tijdens deze Duurzame Dinsdag:

  1. Het overhandigen van de Duurzame Dinsdag-koffer aan het kabinet en uitreiking van de prijzen. Je kunt de inzendingen van dit jaar «««op Duurzamedinsdag.nl»»» bekijken.
  2. De uitreiking van het duurzame lintje. Een bijzondere onderscheiding voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan een duurzame samenleving. Bibian Mentel is een van de personen die dit jaar (postuum) een lintje krijgt.
  3. De duurzame troonrede. Deze wordt meestal opgesteld en voorgedragen door de nummer 1 uit de Duurzame top 100 van Trouw. Dit jaar wordt het voorgedragen door «««Werner Schouten»»», voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Hij pleit voor generatie gerechtigheid. Zie zijn TEDx-talk onderaan de blog.

Ik wens je een fijne dag vandaag.

Bronnen: Duurzaam-ondernemen | Duurzamedinsdag.nl | Beleven.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.