Internationale Transgender Gedenkdag

Vandaag – 20 november 2021 – is het Internationale Transgender Gedenkdag. Op deze datum wordt er jaarlijst stilgestaan bij de honderden mensen die zijn vermoord als gevolg van transfobie (angst voor transmensen en transseksualiteit) en aandacht gevraagd voor het geweld tegen transgenders*. Iemand die een genderidentiteit heeft dat niet overeenkomt met het biologische geslacht noem je een transgender. Een biologische man die zich duidelijk vrouwelijk voelt, is een transvrouw. In het omgekeerde geval spreekt men van een transman. **.

Het begrip transgender maakte in de jaren 1980 opgang in de Verenigde Staten en is sinds het jaar 2000 ook steeds gangbaarder geworden in de Nederlandse taal. 

Transgender

Het woord transgender werd bedacht door mensen die zich niet konden vereenzelvigen met hun geboortegeslacht, maar moeite hadden met de term transseksueel die toen gebruikelijk was. Voor hen verwees die term naar het idee dat sommige mensen in het verkeerde lichaam zijn geboren en eigenlijk tot de andere sekse behoren. Wil je meer lezen dan kun je onderaan de link vinden naar het artikel op Wikipedia**.

In 1999 werd de internationale transgender gedenkdag in het leven geroepen door columnist (en transgender) Gwendolyn Ann Smith naar aanleiding van de moord op Rita Hester, het jaar ervoor. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een bijeenkomst die jaarlijks plaatsvindt in zo’n 185 steden in meer dan 20 landen*. 

Rita Hester

Rita Hester was 34 jaar oud toen zij op 28 november 1998 werd neergestoken. Twintig messteken maakten een einde aan haar leven. Ze werd omarmd en geaccepteerd door haar familie om wie ze was. Dat deed niet iedereen en waarschijnlijk is die bewuste dag tegen mensen aangelopen die het niet konden accepteren. Rita hield ervan om op te treden en werd vaak gezien in homo- en heterobars. Op de avond dat ze werd vermoord is er geen braakschade veroorzaakt. Zou ze haar moordenaar hebben binnen gelaten? DEFROSTING COLD CASES schreef er een uitgebreide blog over (klik op de naam). Ik beperk me tot deze informatie.

Gedenkdag

Op de gedenkdag wordt vaak de nadruk gelegd op het verband tussen transfobie en de huidskleur en sociale klasse van transgenders. Vooral in de Verenigde Staten vindt geweld buitengewoon vaak plaats tegen zwarte transgenders, maar ook in Nederland is er geweld tegen transgenders, aldus Wikipidia*. In Nederland vindt de gedenkdag elk jaar in een andere stad plaats. Voorgaande jaren was het onder andere in: Lelystad, Zwolle, Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Nijmegen*. Vorig jaar was de herdenkingsdag online en ik neem aan dat dit ook vandaag het geval zal zijn.

Afgelopen jaar hoogste aantal moorden

Vandaag worden er 375 transgender en genderdiverse mensen herdacht die het afgelopen jaar wereldwijd zijn omgebracht. De cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe. Het afgelopen jaar telt het hoogste aantal moorden sinds de cijfers worden bijgehouden. Lees meer informatie op de website TNN, »»»Transgender Netwerk Nederland«««.

Jezelf zijn

Misschien heb je helemaal niets met dit onderwerp. Dat kan! Toch wil ik dit onderwerp ook graag met je delen.

Wat is erger dan dat je niet volledig jezelf mag zijn?

Wat als je moet leven als iemand die je diep vanbinnen niet bent? Wat als je ervoor kiest om dat wel te doen, maar dat je eigenlijk altijd op je hoede moet zijn voor mensen die je ‘levensstijl’ afkeuren? Transpersonen hebben nog een lange weg te gaan, maar ik hoop dat er ooit een dag komt dat ze voor de volle 100% zichzelf kunnen en mogen zijn.

Bronnen:

*Wikipedia
**Wikipedia – transgender
Transgender Netwerk Nederland

Lees ook:

  • GIRL: BELGISCHE SPEELFILM OVER TRANSGENDER BALLERINA [GERAAKT #7]
  • DE WEG NAAR MEZELF – NORA MONSECOUR
  • PAARSE VRIJDAG 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.