Top 10 zelfhulpboeken van 2021

Eigenlijk heb ik er dit jaar veel te veel gelezen om ‘maar’ een top tien te maken. Toch wil ik je ook niet eindeloos vermoeien met een lange lijst boeken. Dit zijn er tien waarvan ik zelf denk: daar heb ik erg veel aan gehad en ze hebben écht iets voor me betekend. Op volgorde van lezen.

Mocht je een of meerdere van onderstaande boeken gaan lezen dan wens ik je heel erg veel leesplezier.

1. Tien argumenten om je social media-account nu meteen te verwijderen – Jaron Lanier

Een leven zonder sociale media maakt ons aardiger, verstandiger en gelukkiger. Sociale media hebben de neiging het slechtste in ons naar boven te halen. Ze maken ons dommer, egoïstischer en willozer. Ze misleiden ons met illusies van populariteit en succes. Ze geven ons het idee meer ‘verbonden’ te zijn dan ooit, terwijl we in werkelijkheid van andere mensen vervreemd raken. We denken zelf te kiezen, maar worden voortdurend bestookt met gerichte advertenties en zijn weerloos tegenover algoritmen van de rijkste bedrijven ter wereld, die verdienen aan de manipulatie van hun gebruikers. In tien scherpzinnige argumenten fileert Silicon Valley-pionier Jaron Lanier het kwaad van de sociale media en geeft hij een aanzet tot een rijkere, menselijkere manier van online netwerken. 
Dit boek zorgde er voor dat ik »»»een groot deel van 2021 offline««« ben geweest. Ik heb een aantal social media kanalen eruit gegooid en een aantal anderen heb ik tijdelijk stopgezet. Om heel eerlijk te zijn beviel me dat heel erg goed, vooral op Whatsapp was het heel erg rustig. Helaas kon ik niet zonder dit medium en moest ik wel weer terug. Ook op moment van schrijven heb ik een tijdelijke sociale media stop. Ik werd uitgedaagd een week offline te blijven en hoewel ik het in eerste instantie niet zag zitten heb ik toch ja gezegd. Ik kan het iedereen aanraden af en toe even offline te gaan.


2. Awaken the giant within – Tony Robbins

Wake up and take control of your life! From the bestselling author of Inner Strength, Unlimited Power, and MONEY Master the Game, Anthony Robbins, the nation’s leader in the science of peak performance, shows you his most effective strategies and techniques for mastering your emotions, your body, your relationships, your finances, and your life. The acknowledged expert in the psychology of change, Anthony Robbins provides a step-by-step program teaching the fundamental lessons of self-mastery that will enable you to discover your true purpose, take control of your life, and harness the forces that shape your destiny.
Ik ben al jarenlang groot fan van Tony Robbins. Hij is een zeer »»»grote inspiratiebron««« voor mij en ik luister graag naar zijn verhalen. Minpuntje is dat hij zo belachelijk snel praat waardoor hem volgen wel een uitdaging is. Voordeel daarvan is dat je ook daadwerkelijk met al je aandacht bij hem bent. 😉


 3. Elementaire gewoontes – James Clear

Het meest complete boek over hoe je slechte gewoontes afleert en goede gewoontes aanleert, door bestsellerauteur James Clear. Het maakt niet uit wat je doelen zijn; dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf – elke dag – te verbeteren. Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt. Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt. Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen. Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap de ultieme gids geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan de slag gaat.
Een boek dat ik via Storytel heb geluisterd, maar dat ik zeker als papieren boek zal gaan kopen. Het staat boordevol goede tips om nieuwe gewoontes aan te leren.


4. Love yourself (alsof je leven er vanaf hangt) – Kamal Ravikant

De boodschap van Kamal Ravikant is even eenvoudig als geniaal: beloof dat je van jezelf houdt. Onvoorwaardelijk, met heel je hart, met elke gedachte en in elke seconde. Hij gaf dit advies aan zichzelf toen hij flink in de put zat. Een vriend raadde hem aan zijn aantekeningen en gedachten op papier te zetten. Ravikant maakte er een e-book van, en dat werd een ongekend succes: meer dan 300.000 verkochte exemplaren en meer dan 3.000 positieve lezersreacties. De uitgebreide editie verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands. Love Yourself (alsof je leven ervan afhangt) is geen wollige flauwekul, maar de waarheid van een man die het concept ‘zelfliefde’ een nieuwe invulling gaf, en zichzelf daarmee redde. ‘Je moet van jezelf houden met dezelfde overgave als waarmee je jezelf zou optrekken als je met je vingertoppen aan de rand van een afgrond hangt. Alsof je leven ervan afhangt.’
Ik geef toe dat het boek een beetje een vreemde titel heeft, maar het was ook weer precies wat me hierin aantrok. Een beetje zelfliefde kan bij mij namelijk helemaal geen kwaad. Het is ook een van de weinige boeken die ik las die me daadwerkelijk aan het werk hebben gezet. Zo mediteer ik regelmatig met het mantra: ‘Ik hou van mezelf’ en ook al heb ik niet zo snel vooruitgang geboekt als hij, toch ga ik langzaam maar zeker meer en meer van mezelf houden.


5. Anders omgaan met boosheid – David DeWulf

Boosheid is een intense emotie die toont dat er aan een behoefte niet is voldaan, en die aanzet tot actie en verandering. Maar het kan ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en langdurige woede. Pijnlijke relaties zijn het gevolg. David Dewulf toont in dit boek hoe je boosheid om kunt buigen tot een constructieve kracht. Thema’s die aan bod komen zijn waarden, persoonlijke kracht, oprecht luisteren, empathie en vergeven. Verder is er ook aandacht voor conflicten, (vecht)scheiding en ouderschap zonder boosheid. Gebaseerd op mindfulness, compassie en geweldloze communicatie Met tal van tips en oefeningen om de inzichten ook echt in je leven te integreren. Inclusief tien gratis meditatiedownloads.
Een klein handzaam boekje, maar boordevol tips om op een andere manier met boosheid om te gaan. Makkelijk uit te voeren om te oefenen, maar minder makkelijk toe te passen in de praktijk. Je weet wat ze zeggen: oefening baart kunst! Staat wel een beetje vreemd zo op scherm haha.


 6. Angst overwinnen doe je zo – Arentina Drenth

We kennen allemaal angsten. Vliegangst, angst voor kleine ruimtes, angst voor het coronavirus, angst voor spinnen, sociale angsten of de angst om dood te gaan. In dit boek helpt auteur Arentina Drenth je om een actieplan op te stellen, waarmee je je angst de baas kunt worden. Ze doet dit in simpele taal en met weinig woorden, zodat iedereen met haar praktische tips en oefeningen aan de slag kan. De eenvoudig uitgelegde theorie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt verduidelijkt door prachtige illustraties. 
Wat een heerlijk boek is dit! Eens een keer niet zo’n dikke pil waarin ellenlange betogen staan over angst en hoe er mee te dealen. Angst overwinnen doe je zo is boek waarin niet te veel woorden worden gebruikt. De auteur wilde een boek over angsten schrijven, maar weet uit eigen ervaring dat dit soort boeken vaak lastig te lezen zijn, zeker als je dyslectisch bent. Mij sprak het ook heel erg aan dat er niet te veel wordt herhaald en dat het te vertalen verhaal helder is. Daarnaast vind je er ook nog prachtige illustraties in – die vaak meer zeggen dan (te veel) woorden kunnen.


7. Je kunt je leven helen – Louise Hay

Louise Hay laat je op een eenvoudige en begrijpelijke manier kennismaken met de verbinding tussen lichaam en geest. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je leert om van jezelf te houden en jezelf en anderen te vergeven, zet je stappen om je leven ten goede te veranderen. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Aan het eind van het boek vind je een praktisch overzicht van klachten en de gedachtepatronen die daar mogelijk aan ten grondslag liggen.
Dit boek las ik voor de tweede keer en ik denk dat ik het nog veel vaker zal gaan lezen. Een aanrader voor iedereen die graag met zichzelf aan de slag wil gaan vanuit een liefdevolle benadering. Het werkboek staat nog op mijn lijstje en zal ik aanschaffen als papieren versie. Dit boek kocht ik als e-book. Ook over dit boek zal ik later nog een review plaatsen.


8. De logica van geluk – Mo Gawdat 

Hij was gezond, extreem rijk en succesvol, maar Mo Gawdat voelde zich diep ongelukkig. De huidige Chief Business Officer van de futuristische ‘dromenfabriek’ Google [X] besloot het fenomeen van gelukservaring te benaderen als een ingenieur: onderzoek de bewijsbare feiten en pas een analytische logica toe. Hij stelde zichzelf ten doel om een geluksformule te vinden die keer op keer zou kunnen worden toegepast op ieders leven, met geluk als voorspelbaar resultaat – telkens weer. Mo’s zoektocht naar geluk kreeg een onverwachte wending toen zijn 21-jarige zoon Ali plotseling overleed. Zijn jarenlange onderzoek zou hem en zijn familie redden van de totale wanhoop. En tijdens de verwerking van dit grote verlies vond Mo een nieuwe missie: hij zou zijn bevindingen delen met de hele wereld om zo veel mogelijk mensen te helpen gelukkiger te worden. Zijn statement is duidelijk: ongeacht de hindernissen op ons pad, de lasten die we met ons meedragen en de beproevingen die we doorstaan, bezit ieder van ons het vermogen om gelukkig te zijn met het bestaan zoals het is. Hoe hij tot die overtuiging komt, lees je in dit positieve en optimistische boek. Doel van de auteur: 10 miljoen mensen gelukkig maken met dit boek. 
Een boek geschreven vanuit noodzaak van de schrijver. Wat een bijzonder zoon had deze beste man en wat fijn dat hij zijn dood op deze manier een plek kon geven. Heel inspirerend.


9. DRIVE: train je stoïcijnse mindset – Mark Tuitert 

Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen dacht hij niet aan winnen, maar aan Epictetus en Seneca.
Al 20 jaar gebruikt hij de principes van stoïcijnse filosofen om het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privéleven. Voor DRIVE ontwikkelde hij 10 praktische lessen waarmee iedereen, voor elke situatie, een stoïcijnse mindset kan trainen. DRIVE geeft je de tools om: *richting te geven aan je leven *actie te ondernemen *te accepteren waar je geen invloed op hebt *en dus scherp én relaxed op je doel af te gaan.

Alweer een boek van een oud-sporter? Ja, eerlijk gezegd dacht ik dat wel een beetje. In de »»»REVIEW van FIRST ENERGY GUM««« schreef ik al dat ik eind jaren 90 een fanatiek schaatser was en stiekem was ik best een beetje fan van deze Holtenaar. Ik woonde die tijd nog in Rijssen en inmiddels Rijssen en Holten partners in crime. 😉 Dat terzijde. Een stoïcijnse mindset… nou ik wist het niet hoor; waarschijnlijk zou het niets voor me zijn, maar omdat het boek toch op Storytel stond kon ik ook wel even luisteren. Ik ben niet gestopt voor het uit was. Ik vond het zo waanzinnig interessant! Vanaf een audioboek iets toepassen vind ik lastig, dus het papieren boek komt er vast nog wel. Ik zou jou ook aanraden om te gaan voor een papieren versie, zodat je er eventueel wat bij kunt schrijven.


10. Van uitgeblust naar energiek – Annita Rogier

We moeten met minder mensen steeds meer werk verzetten. Dan is het niet zo gek dat één op de drie werknemers een te hoge werkdruk ervaart en dat het ziekteverzuim door stress en burn-out toeneemt. Dit werkboek bij het succesvolle Handboek coachen bij stress en burn-out geeft coaches, psychologen, artsen en hun cliënten de instrumenten in handen om verantwoord en effectief te herstellen. De oefeningen kunnen ook preventief gebruikt worden: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Met de opdrachten in dit boek kunnen coaches hun coachees begeleiden naar meer veerkracht en bevlogenheid. De opdrachten kunnen in coachsessies als handvat worden gebruikt of als huiswerk worden meegegeven. De lezer kan ook het heft in eigen hand nemen door zelf met de creatieve werkvormen aan de slag te gaan. Zo kun je voorkomen dat je klachten van kwaad (langdurige stress) naar erger (burn-out) gaan. Mocht het al zo ver zijn, dan zijn de oefeningen ook geschikt om je te helpen bij het stap voor stap herstellen van een burn-out.
Ik schreef »»»meerdere blogs««« naar aanleiding van dit boek en ik ben van plan dat de komende tijd ook weer te gaan doen. Het is geschreven voor mensen met een burn-out, maar ik denk dat het voor veel mensen interessant kan zijn. Als je het werkboek idee weglaat en het leest zonder de oefeningen te doen is het ook al van toegevoegde waarde.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.