Happy ziek – Iris Scheys

Happy Ziek

Voordat Happy Ziek van Iris Scheys verscheen ben ik regelmatig op zoek gegaan naar boeken die me het gevoel gaven dat ik niet de enige zieke was die graag iets wilde maken van haar leven. Herken je dat? Wat nou als ik je bij deze vertel dat er inmiddels een boek bestaat waarin je allerlei informatie kunt vinden over hoe je ziek ‘moet’ zijn? Ik schrijf expres moet tussen aanhalingstekens, want ziek zijn moet niet!

Nou ja, als je ziek bent moet je het helaas wel accepteren. Ik refereer expres een beetje naar al die zelfontwikkelingsboeken waarin altijd vermeld staat hoe je iets moet doen of hoe je moet zijn om maar het maximale uit het leven te halen. Maar wat als jouw maximaal op een heel ander level ligt dan dat van anderen?

Happy ziek zijn

Wat als je bijna niets meer kunt en op sommige dagen overleven het enige is dat telt? Wat als jij ook zo graag een glanzende carrière ambieert, maar al blij bent als je je eigen brood van de dag kunt smeren? Wat als jij graag met je kinderen op pad wilt, maar al blij bent dat je een film met ze kan kijken? Wat als zelf dát niet kan en jij boven op bed ligt, terwijl het leven beneden gewoon doorgaat? Ik kan uit ervaring zeggen dat dat heel erg eenzaam kan voelen. Ik kan uit ervaring ook zeggen dat ziek zijn helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt. En daarom ben ik zo fan van dit boek!

Wel of niet kopen?

Happy ziek stond al best lang op mijn verlanglijstje; ik had echter niet echt duidelijk wat ik van dit boek moest verwachten, dus stelde ik het kopen keer op keer uit. Dat is ook meteen de reden waarom ik deze recensie met je deel, zodat jij beter kunt bepalen of Happy ziek iets voor je is. Prijstechnisch vind ik hem persoonlijk best duur, maar nu ik het boek eenmaal gelezen heb, weet ik dat het dat geld absoluut waard is en dat ik het er zo weer voor zou betalen. Ik denk dat ik dit boek – zonder enige twijfel – ook voor een vriend zou kopen als hij of zij dat nodig zou hebben.

Organisatie Happy ziek

De manier van schrijven vind ik best geniaal bedacht. Af en toe was het een klein beetje een mindfuck omdat ik soms niet meer wist of het nou om een echt bedrijf ging of over een fictief bedrijf. Het klonk zo heerlijk in de oren dat ik bijna letterlijk wilde solliciteren. Klinkt wat vaag hè? Ik weet het, maar dat wordt op pagina 1 echt al duidelijk. Je wordt medewerker in de organisatie Happy ziek en gaat aan de slag als Zelfmanager. Je bent in dienst omdat je langdurig of chronisch ziek bent en ook al wil je dat zelf liever niet zijn, je wordt wél gewaardeerd door het team.

Flaptekst Happy ziek

Ben jij ondanks je ziekte op zoek naar een fijn leven? Dan heten we je van harte welkom bij Happy ziek! Happy ziek is een fictieve organisatie waar iedereen met een langdurige ziekte bij mag horen. De overlevingsgids, het originele personeelshandboek van Happy ziek, begeleidt haar collega’s naar een fijne manier van leven. Omdat er veel verandert wanneer je langdurig ziek bent, neemt de gids je mee in thema’s als emoties, energiemanagement, veranderende relaties, hoop, zelfzorg, angsten, communicatie en zo veel meer. Daarnaast biedt de overlevingsgids van Happy ziek een aantal handige mini-cursussen aan, zoals Timemanagement, Assertiviteit en Gespreksvoorbereiding. Iris Scheys (1984) is schrijfster, moeder, spiegel en ontdekkingsreiziger op zoek naar gezondheid en diepgang. Ze communiceert het liefst met jouw innerlijke kracht en maakt met haar woorden jouw verschil. Inclusief mini-cursussen.

Waardevol in accepteren

Happy ziek bestaat uit drie delen. Het eerste deel was voor mij het belangrijkste, zeker omdat ik nog altijd niet echt kan (kon!) accepteren dat ik ziek ben. Ik schrijf kon!, want:

door dit boek heb ik enorme stappen kunnen nemen

in het proces van acceptatie. Alleen daarom is Happy ziek enorm waardevol voor mij.

Drie delen dus

 1. Overlevingsgids met daarin onderwerpen als:
  1. Meer dan een diagnose
  2. Vergelijken
  3. Doseren
  4. Energiegevers
  5. Emoties
  6. Angsten
  7. Hulpmiddelen
  8. Stilstand
  9. Accepteren
  10. Kinderen
  11. Bewegen
  12. Slaap
  13. Verwachtingen
  14. Vriendschap
  15. Hoop
 2. Mini-cursussen waarin je leert over:
  1. Timemanagement
  2. Assertiviteit
 3. Over Happy ziek en jouw functie
  1. Functieomschrijving
  2. Organisatie
  3. Inspirerende (oud-) collega’s

Dit zijn lang niet alle onderwerpen, ik heb degenen gekozen die mij het meest aanspreken om hier te delen. De termen die vetgedrukt zijn hebben mij erg vooruit geholpen. Het is zo jammer dat je op Bol.com geen inkijkexemplaar hebt, dat had me al veel eerder doen besluiten het boek te kopen. Je vindt op de »»»website van Iris Scheys««« wel wat leesfragmenten.

Persoonlijke handleiding – om Happy ziek te zijn

Ik kan helaas niet alles delen over dit boek en wat ik ervan heb geleerd, want dat is echt heel erg veel. Ik begon er in te lezen en ik kon het niet meer wegleggen. Alles wat erin stond sloeg zó op mij. Ik herkende mezelf volledig in Happy ziek. Ik voelde me ook een soort van gehoord. Dat klinkt raar omdat ik niet sprak tegen het boek, maar het was alsof er een warme deken om me heel werd gelegd dat zei: wij weten hoe het is, wij begrijpen jou. Dat is erg fijn!

Er staat een (jouw!) persoonlijke handleiding in die je kunt invullen voor anderen, als je dat wilt. Ook vind je er visualisatie oefeningen, affirmaties, meditaties, mindfulness en gouden tips die je vooruit helpen. Er staat een heel mooi hoofdstuk in over hersenmist en een hoofdstuk over succesverhalen, die dat meestal niet zijn.

Ik ben echt heel enthousiast over dit boek en het zal zeker vaker gelezen gaan worden. Dit boek raad ik overigens niet alleen aan aan chronisch zieke mensen, maar ook aan mensen die écht willen weten hoe het leven van een chronisch zieke eruit ziet. Ik weet dat het voor mensen confronterend is, ik weet ook dat mensen liever hun tijd besteden aan ‘iets positief’, maar

ik denk dat je écht wilt weten hoe die chronisch zieke persoon in jouw omgeving zich voelt je heel veel aan dit boek hebt.

Je kunt Happy ziek hier kopen»»»

liefs angela groen smal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.