Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit Bianca Toeps

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps is een van de allereerste boeken dat ik over autisme las. Mijn jongste kind krijgt mogelijk de diagnose Autisme Spectrum Stoornis en ik wilde me graag inlezen over dit onderwerp. Ik had nooit kunnen vermoeden dat dit boek ook een wereld voor mijzelf zou openen. Er vielen namelijk heel erg veel puzzelstukjes op mijn denkbeeldige tafel.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Al in januari van dit jaar heb ik het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit als luisterboek geluisterd en dat vond ik zo verrassend goed dat ik een aantal maanden later het boek alsnog in een papieren versie heb aangeschaft. Het begon echter met het luisterboek en in tegenstelling tot veel auteurs die níét kunnen voorlezen (#sorrynotsorry) vind ik de stem van Bianca Toeps heel erg prettig om naar te luisteren.

Er begon zich iets te roeren in mij

In eerste instantie wilde ik het verhaal natuurlijk horen om te ontdekken of ik iets zou herkennen in mijn jongste kind, maar gaandeweg begon zich iets te roeren in mij.

Er was echt zo veel dat ik herken dat ik soms het gevoel had naar een verhaal over mezelf te luisteren.

Door dit boek deed ik een test om te kijken of ik wellicht ook ASS zou kunnen hebben (alsof het niet al duidelijk voor me was!) en scoorde 58 uit 60 punten. Daarom heb ik besloten me komend jaar te laten testen. Niet omdat ik nou per se dat label wil, maar ik had écht het gevoel thuis te komen door dit boek. Na het luisteren van Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit heb ik meteen ook Ik ben autastisch aangeschaft voor mijn kind. Hij is nog aan het lezen, maar ik heb die inmiddels ook uit.

Hier gaat Maar je zit er helemaal niet autistisch uit over (flaptekst)

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!

Een echte aanrader voor iedereen die meer wil weten over leven met autisme.

liefs angela groen smal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.