Fijne Pride-maand

Happy pride month

Het is nog steeds Pride-maand – ook al is juni al 19 dagen bezig – dus wat mij betreft mag ik er dan ook nog steeds iets over posten. ­čśë Dat vind ik voornamelijk omdat ik dit moment (deze maand) niet zomaar voorbij wil laten gaan. De Pride-maand – of Pride Month – is vooral in de Verenigde Staten een themamaand, maar krijgt in toenemende mate ook bekendheid in andere landen. Volgens Wikipedia komt dat onder meer doordat Google sinds 2012 tijdens de maand juni regenboogkleurige versieringen gebruikt.

Er is voor deze maand gekozen omdat eind juni 1969 in New York de Stonewall-rellen plaatsvonden, die een belangrijke impuls voor de homo-emancipatie vormden. Om dat te herdenken vind sinds het jaar erna (1970) in tal van Amerikaanse steden Gay Pride Parades plaats.

Pride-Maand officieel

Sinds 1999 hebben de democratische presidenten Clinton, Obama en Biden juni officieel tot Pride Month uitgeroepen. De republikeinse president Trump deed dat alleen in 2019 via Twitter*.

In Nederland worden deze rellen ook jaarlijks herdacht, namelijk op Roze Zaterdag. Dit vindt elk jaar plaats in een andere stad en wordt vaak voorafgegaan door een Roze week.

Het evenement Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren 70 en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele en genderdiversiteit.**

Actiegroep ROZA – Limburg

Mocht je willen weten waarom het dan Roze Zaterdag heet: het is gedacht door actiegroep ROZA uit Limburg. Deze actiegroep organiseerde op 14 april 1979 in Roermond een demonstratie naar aanleiding van uitspraken door bisschop Gijsen over homoseksualiteit.

group of people walking on street with flag
Photo by Rosemary Ketchum on Pexels.com

Pride in Rotterdam

Dit maakt deze pride de oudste van Nederland en werd dit jaar in Rotterdam gevierd. Verwar het echter niet met Gay Pride in Amsterdam (later dit jaar), want die laatste werd – in tegenstelling tot Roze Zaterdag pride – niet als protest georganiseerd, maar om vrijheid en diversiteit te vieren. Wil je graag weten hoe dit allemaal precies tot stand is gekomen dan verwijs ik je heel graag naar de website van NU.nl, zij hebben er een ┬╗┬╗┬╗mooi artikel┬ź┬ź┬ź over geschreven.

Pridevlaggen

Zoals gezegd is de maand bijna voorbij, maar ik hoop ik je wat wijzer heb gemaakt over dit onderwerp. Ik las dat Nederland niet een offici├źle pride-maand heeft, toch vind ik het mooi om te zien hoe het leeft in mijn wijk. Overal en nergens hangen er pride-vlaggen, net als in mijn voortuin. Het verwarmd mijn hart, want ik ben heel erg voor diversiteit.

hands joined against progress pride flag

Progress-pridevlag

Bij ons hangt bovenstaande vlag; de ook wel de progress-pridevlag genoemd. Het is een iets uitgebreidere vlag dan de standaard vlag, die hier verder naar boven al zag. Ik heb deze versie gekocht om mijn jongste kind een hart onder de riem te steken.

De progress-pridevlag werd gemaakt met de inspiratie van andere pridevlaggen, specifiek de Philadelphia Pride Flag uit 2017 en de transvlag. Traditioneel worden de kleuren roze en babyblauw gebruikt om aan te geven of een baby een jongen of een meisje is. Hier duiden de kleuren ook deze sekses aan. De kleur wit staat voor mensen die in transitie zijn, intersekse zijn, non-binair zijn of zich op een andere manier buiten het genderbinair identificeren. De kleuren zwart en bruin werden aan de Progress Pride Vlag toegevoegd om mensen van kleur (People of Colour of POC) te vertegenwoordigen. De strepen vertegenwoordigen daarnaast ook mensen die met HIV/AIDS leven, mensen die eraan gestorven zijn, en het stigma rond het virus dat nog altijd in onze maatschappij aanwezig is. Inmiddels is er een nog nieuwere vlag, daarop zie je naast bovenstaande kleuren ook een gele driehoek met daarin een paarse cirkel voor intersekse personen en werd ontworpen door Valentino Vecchietti.

Bron: Weten.site

Wil je nog meer weten of deze mooie vlag en wat de kleuren precies betekenen, dan raad ik je aan om dit ┬╗┬╗┬╗uitgebreide artikel┬ź┬ź┬ź van Weten.site te lezen.

Wellicht vind je mijn artikel over ┬╗┬╗┬╗Paarse Vrijdag┬ź┬ź┬ź en ┬╗┬╗┬╗Internationale Transgender Gedenkdag┬ź┬ź┬ź ook interessant.

Liefs-Angela-Pride

*Bron tekst: Wikipedia –> Originele pagina
** Bron tekst: Rozezaterdagen.nl –> Originele pagina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.