Meisjes en vrouwen met autisme

‘ɪᴋ ᴋᴀɴ ᴍᴇ ᴡᴇʟ ᴀᴀɴᴘᴀssᴇɴ, ɪᴋ ᴋᴀɴ ᴍᴇ ᴛᴏᴛ ᴏᴘ ᴢᴇᴋᴇʀᴇ ʜᴏᴏɢᴛᴇ ɢᴇᴅʀᴀɢᴇɴ ᴢᴏᴀʟs ᴀɴᴅᴇʀᴇɴ, ᴍᴀᴀʀ ᴅᴀɴ ʙᴇɴ ɪᴋ ᴍᴇᴢᴇʟғ ɴɪᴇᴛ ᴇɴ ʜᴇᴛ ɢᴇᴇғᴛ ɢᴇᴇɴ ᴇɴᴋᴇʟᴇ ᴠᴏʟᴅᴏᴇɴɪɴɢ. ʜᴇᴛ ɪs ʟᴇᴇɢ ᴇɴ ʙᴇᴛᴇᴋᴇɴɪsʟᴏᴏs.’

Uit: Meisjes en vrouwen met autisme – Sarah Hendrickx
Meisjes en vrouwen met autisme

Het was oprecht heel erg fijn om Meisjes en vrouwen met autisme van Sarah Hendrickx te lezen. Ook al heb ik (op moment van schrijven) nog niet de officiële diagnose ASS, ik verslind alles wat ik maar kan vinden over autisme.

Ik mag mezelf natuurlijk niet diagnosticeren, maar ik zou het echt heel bizar vinden als de persoon die de diagnose moet gaan stellen zou zeggen dat ik er niet eens in de buurt kom.

Autisme bij meisjes en vrouwen

De laatste tijd krijgen er steeds meer meisjes en vrouwen de diagnose autisme. Omdat autisme vooral op basis van gedragskenmerken wordt gediagnosticeerd, is autisme bij meisjes en vrouwen lange tijd vaak over het hoofd gezien. Het uit zich namelijk anders dan bij jongens. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de complexiteit en impact van autisme bij meisjes en vrouwen.

Sarah Hendrickx heeft recent onderzoek gecombineerd met persoonlijke verhalen van meisjes en vrouwen met autisme. In dit boek lees je vele (herkenbare) voorbeelden van anderen en waar zij gedurende hun leven mee te maken hebben gehad en waarmee ze nog steeds meer te maken hebben.

In dit boek vind je naast vroege jeugd, kindertijd en adolescentie onderwerpen als:
•Onderwijs
•Relaties
•Genderidentiteit
•Zwangerschap en ouderschap
•Werk

Weggestopte jeugd werd opgediept

Zoals ik al zei heb ik geen officiële diagnose, toch herkende ik waanzinnig veel in de ervaringen van anderen. Wat is ook merkte is dat er beetje bij beetje ‘scènes’ uit mijn jeugd naar boven kwamen. Mijn diep weggestopte jeugd kwam lang maar zeker terug. Nog lang niet alles, want dat wat ik niet mocht zijn ligt diep bedolven onder wie ik ben geworden. Dat zal tijd nodig hebben om te (her)ontdekken, maar de eerste stappen zijn genomen.

Ik vond het hoofdstuk over 𝐯𝐫𝐨𝐞𝐠𝐞 𝐣𝐞𝐮𝐠𝐝 𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐭𝐢𝐣𝐝 dan ook erg interessant.

Ik was (en ben) niet de enige

Met terugwerkende kracht is het ook fijn te lezen dat ik niet de enige puber was die zich anders voelde. Dat ik niet de enige volwassene ben die zich AUTcast voelt. Niet de enige persoon die het moeilijk vond en vind zich aan te passen aan de ‘meerderheid’ – die dacht en denkt dat haar ouders zich voor haar schamen. Ik was nogal een tomboy en mijn moeder had liever een meisje gezien. Dat zit misschien deels in mijn hoofd, maar aangezien ze er zelf al eens woorden aan gegeven heeft, neem ik aan dat ik er niet ver naast zit. Ik begrijp het nu echter allemaal een heel stuk beter.

“Als iemand vraagt waarom ik die rare dingen doe, zeg ik dat dat komt doordat ik raar ben.”

Uit: Meisjes en vrouwen met autisme

Ik kan niet ander dan je dit boek aanraden als je meer wilt weten over autisme bij meisjes en vrouwen. Een boek voor een duidelijke doelgroep!

liefs angela groen smal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.