Lessen in chemie

Lessen in chemie

Waarom ik Lessen in Chemie van Bonnie Garmus met je deel? Omdat ik dol ben op Elizabeth Zott. Zij is een vrouw die ik in de jaren zestig onmogelijk had kunnen zijn. Ze is sterk, ze is powerfull, een tikkie sociaal onhandig en ze weet wat ze wil. Daar gaat ze dan ook blind voor. Ze heeft absoluut geen boodschap aan de wereld – ze zal hoe dan ook werken als chemicus!

Voor de lezers van het Rosie Project

Ben jij toevallig ook zo’n fan van de boeken van de ‘Rosie project’ serie? Van die heerlijk sociaal onhandig en nerdy Don Tillman? Dat moet je Lessen in chemie echt lezen! Wat mij betreft is dit de vrouwelijk tegenhanger van Don Tillman.

Net zo sociaal onhandig en nerdy, maar ook haar sluit je met heel veel liefde in je hart. Ik heb van elke pagina, elke zin, elk woord genoten.

Lessen in Chemie – tien sterren waard

Ik moet zeggen dat het steeds minder vaak voorkomt dat ik een boek echt helemaal geweldig vond en het liefst tien sterren uitdeelde, maar ik kan zeggen dat het voor dit boek absoluut geldt.

๐‰๐ž ๐ค๐ฎ๐ง๐ญ ๐จ๐ง๐ฆ๐จ๐ ๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐„๐ฅ๐ข๐ณ๐š๐›๐ž๐ญ๐ก ๐™๐จ๐ญ๐ญ ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ž๐ง .

Duidelijke visie voor het leven

Zott, een scheikundige die heel erg duidelijk weet wat ze wil. Ze is een doorzetter en waanzinnig slim. Probleempje is echter dat ze als vrouw geboren is in de (voor haar) verkeerde tijd – de jaren zestig van de vorige eeuw. Vrouwen worden in die tijd huisvrouw en als ze pech hebben worden ze onderdrukt door hun echtgenoot. Vrouwelijke wetenschappers zijn zeer zelden en behoren zeker niet aan de top van hun vakgebied.

Jong scheikundig genie met Nobelprijs

Elizabeth ontmoet de jonge Nobelprijs winnaar Calvin Evans, een scheikundig genie met een sociale handicap. Hij denkt echter niet in hokjes en ziet het talent van Zott. Er bloeit een mooie relatie op, die helaas niet lang duurt. Drie jaar na hun eerste ontmoeting is Elizabeth een alleenstaande moeder en moet ze de eindje aan elkaar knopen door haar oud-collega’s te helpen vanuit haar keuken. Niet een gewone keuken, nee een laboratorium.

Intelligent dochtertje

Haar dochtertje is een heel intelligent meisje dat al kan lezen als ze vier jaar oud is. Hun buurvrouw past met enige regelmaat op wanneer Elizabeth niets anders kan dan een kookprogramma gaan presenteren op televisie. Niet zomaar een televisieprogramma! Elizabeth Zott leert vrouwen in heel het land over chemie en zorgt daarmee dat vrouwen anders gaan denken. Met alle (mooie) gevolgen van dien.

Overigens komt er ook nog een heel slimme hond in voor!

Hij krijgt regelmatig een stem in dit boek en heeft een nogal ongebruikelijke naam, maar die ga ik hier niet verklappen.

Lessen in Chemie – ASS?!

In het boek staat niet vermeld dat de hoofdpersonage een vorm van ASS hebben, maar eigenlijk is dat wel vrij duidelijk te lezen. Het kan ook zijn dat ik zie wat ik wil zien, maar Elizabeth Zotte en Calvin Evans doen me heel erg veel denken aan Don Tillman – van de ‘Rosie Project’ serie van Graeme Simsion. Lees er in ยปยปยปdeze blogpostยซยซยซ meer over.

WHAAAAAAAAAAAAA, wat een heerlijk boek is dit!!!
liefs angela groen smal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.