Noice cancelling

noice cancelling

Vroeger stond ik er niet zo bij stil over hoeveel invloed geluid had op mijn gemoedsrust. Ik dacht dat het heel normaal was hoe de geluiden op je af komen en dat iedereen dit op dezelfde manier ervoer. Wist ik veel dat andere mensen een soort van filter hebben dat er voor zorgt dat niet alles op volle sterkte binnenkomt, maar dat het (enigszins) gedempt wordt. Ik legde me erbij neer dat het was zoals het was. Noice cancelling was ook nog niet groot als nu.

Overgevoelig voor geluid? Noice cancelling helpt!

Toen ik me eenmaal bewust was van het feit dat er zoiets bestaat als ‘overgevoeligheid voor geluid’ ben ik me wat meer in het onderwerp gaan verdiepen. Niet dat ik nou meteen allerlei spullen aanschafte. Nee, ik bleef er over twijfelen of het me wel zou helpen. Ik deed het met goedkope hoofdtelefoons van AliExpress, ik kocht slecht passende oordopjes, ik bleef bij de oude oortjes voor muziek enz. Ik wilde niet te veel geld uitgeven aan iets waarvan ik niet eens wist of het zou helpen.

En dat is de reden waarom ik nu mijn ervaringen met jullie deel!

Ik had sommige dingen namelijk al heel veel eerder aan moeten schaffen, hoewel ik natuurlijk ook eerlijk moet zijn en niet moet vergeten dat niet alles toen al te koop was.

In deze blogpost vind je mijn ervaringen met een
Sony hoofdtelefoon,
Sony oortjes,
Loop earplugs (3 soorten) en
gewone oordopjes.

Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3

Laat mij beginnen met de grootste life saver die er is. Nou ja, voor mij persoonlijk dan. Zeker op het gebied van noice cancelling. Jarenlang heb ik er over getwijfeld. Oudere modellen heb ik keer op keer laten gaan, want steeds weer hikte ik tegen de (erg hoge) prijs aan. Ik vond het echt veel te duur en als het net zo goed werkte als die Ali hoofdtelefoons dan was het weggegooid geld.

Tjonge, wat had ik het verkeerd! 

Je kunt een Sony noice cancelling hoofdtelefoon níet vergelijken met een goedkopere variant. Houd jezelf niet langer voor de gek.

Wil je graag allerlei specificaties weten dan verwijs ik je graag door naar »»»deze pagina van Sony zelf««« je vindt er veel informatie over deze hoofdtelefoon. Nu is de mijne geloof ik niet meer te koop, want er zijn al twee opvolgers. Van de prijs zul je misschien wat schrikken, maar dan heb ik een tip voor je: wacht tot de black friday kortingen bij Coolblue – dat scheelde mij enorm op het aankoopbedrag.

Review

Wat betreft mijn ervaringen kan ik zeggen dat deze noice cancelling hoofdtelefoon een verademing is. Ik hoor mensen vaak zeggen:

‘Met die hoofdtelefoons van tegenwoordig op hun hoofd, hoort niemand je meer.’

Ik kan je zeggen: dat is niet (helemaal) waar! Op deze hoofdtelefoon zit namelijk niet alleen de noice cancelling functie (waarmee je zelfs de afzuigkap bijna niet meer hoort!), maar ook een omgevingsgeluidscontrole. Dat zorgt er juist voor dat je alles om je heen beter hoort. Het is heel bizar, maar je hoort de vogels beter, je hoort de auto’s beter, de bussen enz. Maarrrr… niet op een vervelende harde manier. Het filtert geluiden weg waardoor die verveelde bromgeluiden, of die scherpe geluiden niet meer zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Zelfs stemmen klinken anders, prettiger. Wil je alles op je heen horen? Zet dan de omgevingsgeluidscontrole uit en hoor alles wat er om je heen gebeurt (wel wat gefilterd, uiteraard, want het zit toch over je oren).


Sony WF-SP800N noice cancelling

Sony WF-SP800N noice cancelling

Het is echt vreselijk, maar bij deze oortjes deed ik exact hetzelfde als met de hoofdtelefoon: ik vergeleek Action kwaliteit (Gründig) met Sony. Het was wederom geen eerlijk vergelijk!

Een aantal maanden geleden nam ik een sportschool abonnement, maar zoals ik had kunnen verwachten waren er te veel prikkels die ik niet kon handelen. Ik moest daar een oplossing voor vinden, want met gewone oordoppen in – zonder muziek – zag ik niet zitten. Mijn (toenmalige) oortjes filterden wel iets, maar ik bleef veel te veel horen. Het werd tijd voor een nieuwe vorm van noice cancelling!

In eerste instantie gebruikte ik mijn Sony hoofdtelefoon, maar ik merkte dat het niet fijn was om iets ‘zwaars’ op mijn hoofd te hebben. Daarnaast raakte ik dat ding steeds weer met zo’n apparaat en bleef hij niet zitten bij buikspieren trainen. Ik werd er alleen maar geprikkelder van. Toch vond ik de keuze voor oortjes veel moeilijker dan een hoofdtelefoon. Urenlang heb ik gezocht naar de juiste. De grootste eis was namelijk: hij moet tegen water kunnen. Wil hier de specificaties van bekijken »»»dan kan dat via deze link««« naar Sony.

Deze kan zelfs in de regen gebruikt worden!

De vraag is of je dat wilt, maar ik vind het een fijne geruststelling, want dan kan hij ook tegen transpiratievocht.

Review

Niet zo goed als de hoofdtelefoon, daar wil graag eerlijk over zijn. Ik denk dat dat ook bijna niet haalbaar is, want de hoofdtelefoon zit volledig over je oren en dopjes zitten erin. Zitten die dopjes net niet goed genoeg dan lekt er geluid langs. Persoonlijk vind ik dat niet erg, dat wil zeggen dat ik dat er (bij deze oortjes) bij neem. Daarbij heeft hij wel een goede noice cancelling. Qua omgevingsgeluidscontrole ben ik er nog niet helemaal over uit. In de sportschool merk ik het bijna niet, maar bij de afzuigkap dan weer wel. Nou ja, in de sportschool hoeft die controle ook weinig te doen én ik heb hem juist gekocht voor de noice cancelling.

Ik heb hem nog maar een maand of twee, dus nog niet genoeg ervaring, toch was het een goede aankoop en ik gebruik ze regelmatig. In een van de reviews online las ik dat je elke stap hoort als je hem tijdens het hardlopen draagt. Dat kan kloppen, dan zitten ze niet goed in. Het is dus zeker in het begin even goed zoeken voor wat betreft de afstelling, maar daarna is het heerlijk – vooral als je geen hoofdtelefoon op wil. En ja, ze zijn best groot. Voor mij is dat geen probleem. Zie onderaan een YouTube review.


Loop earplugs – prettig voor noice cancelling zonder muziek

Ik ben op zich niet de grootste fan van Loop earplugs, maar ik vind ze tot nu toe wel het beste werken wanneer ik niet de twee bovenstaande producten wil gebruiken. Deze oordoppen zijn namelijk makkelijk mee te nemen en vallen ook niet zo op.

Loop brengt bescherming en comfort samen in deze klein earplugs. Daarnaast ziet het er ook nog eens stijlvol uit.

Quiet – 27dB

Aan de linkerkant zie je de Quiet. Het is het eerste paar dat ik kocht en ik moet zeggen dat het heel erg goed werkt. Ik persoonlijk vond ze dus te goed werken in de supermarkt en werd daar wat ongemakkelijk van. De geluidsreductie was met net een beetje té. Nu gebruik ik ze thuis, als ik aan het werk ben en geen zin heb in één van de Sony’s. De quiet oordopjes zijn gemaakt van zachte siliconen en ontworpen om omgevingsgeluid met 27 dB te verlagen.

Experience – 18dB

Voor de supermarkt (en andere drukke punten) heb ik in eerste instantie het middelste paar gekocht, de Experience. Het was op dat moment het enige alternatief voor quiet. Deze oordopjes verminderen het geluid met 18 decibel (‘lage ruisonderdrukking’), maar eerlijk gezegd vond ik dat dan weer te weinig. Dus toen dochterlief aangaf ook graag deze te willen en ik zag dat er een upgrade was, heb ik de mijne aan haar gegeven en ben ik gegaan voor de pro.

Experience Pro – 23dB

Loop Experience Pro-oordopjes verminderen ruis met 18 decibel gelijkmatig over lage, midden- en hoge frequenties. Door een akoestisch kanaal, membraan en filter te combineren, biedt het de meest hifi-demping*. Ideaal voor mensen die naar muziek evenementen gaan, maar in de Action zul je het verschil van nog eens 5 dB extra niet echt merken. 😉

Mocht je de Experience trouwens al hebben dan hoef je niet per se een heel nieuw setje te kopen. Je kunt ook alleen de Mute kopen in de shop. In de quiet werken ze niet, maar je kunt er wel mooie kleurcombinaties mee maken. Je kunt de oordopjes in vier verschillende maten maken, dus het past iedereen. Is je ene gehoorgang groter dan de ander? Geen enkel probleem, je zet er gewoon een andere tip op.

Later zal ik een uitgebreidere review plaatsen. Voor nu houd ik het hierbij.


Ohropax Color – een vorm van noice cancelling

noice cancelling

Voor de nacht zweer ik al jarenlang bij dit merk. Ik heb echt heel veel soorten geprobeerd, maar ik kom keer op keer toch op deze uit. Het is het enige merk waarmee ik ’s morgens niet met pijn wakker wordt. Hoe fijn ik Loop Quiet ook vind, ik kan er onmogelijk mee slapen.

Ohropax Color zijn kleurrijke oordopjes van zachte, huidvriendelijke schuimrubber.

Verder valt er weinig over te vertellen, behalve dat ze altijd goed zitten en je kunt ze echt veel vaker dan één keer gebruiken. Uiteindelijk kun je ze niet meer zo goed draaien en blijven ze wat voller, dus dat wordt het tijd voor een nieuw paar. Ik doe er zeker een week (of twee) mee, maar mocht je dat een vies idee vinden dan kun je beter iets anders nemen.


Het is een lange blog geworden en ik heb geprobeerd om het zo klein mogelijk te houden. Voor sommige producten geldt dat ik daar nog een apart artikel over wil schrijven, maar ik weet niet precies op welke termijn dat gaat gebeuren. Ik heb vast niet alles behandeld, dus heb je nog vragen naar aanleiding van deze post, stel die gerust hieronder.

liefs angela groen smal

*BRON: Loopearplugs.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.