Noice cancelling – Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3

Als er één product is waar ik niet meer zonder zou kunnen dan is het wel de WH-1000XM3 noice cancelling koptelefoon van Sony. Hij is in Nederland (momenteel) nieuw bijna niet meer te vinden, maar op Amazon is hij nog wel te koop. Waarom dan toch deze review? Ik denk dat de opvolgers nog beter zijn dan deze en hier ben ik al heel erg enthousiast over. Van alle koptelefoons die ik ooit in mijn leven gekocht heb, is dit de allerbeste aankoop ooit. Waarschijnlijk is het sowieso de allerbeste aankoop ooit. 😉 Daarbij weet je maar nooit wie deze review (nog) waardevol vindt.


De WH-1000XM3 van Sony won (2019-2020) wat mij betreft niet voor niet de EISA (Expert Imaging and Sound Association) Award. Dit is een internationale vereniging van (55) tijdschriften voor consumentenelektronica die elk jaar op de Internationale Radiotentoonstelling in Berlijn een award uitreiken voor “beste product van het jaar”. Er zijn zes categorieën: hifi, home theater audio, home theater video, in-car elektronica, mobiele apparaten en fotografie*. In 2018 was er geen beter noice cancelling koptelefoon.

WH-1000XM3 Noice cancelling

Dankzij de QN1 HD Noise Cancelling processor is noice cancelling beter en dankzij een speciale NC-processor heb je ook nog eens een optimale muziekweergave. Voor mij was dit een pre. Wat de noice cancelling ook doet, mijn muziek moet altijd goed zijn.

Het voordeel van noice cancelling en muziek luisteren is dat je hem nooit meer te hard hoeft te zetten.

Dat vond ik een enorm grote waarde en maakte dat ik meteen fan was van deze koptelefoon. Ik word toch wat ouder en ik merk dat de harde muziek van vroeger me niet veel goed heeft gedaan – ik word regelmatig geteisterd door oorsuizingen.

Ik gebruik hem regelmatig tijdens het koken, want als ik ergens een hekel aan heb dan ik het wel het indringende geluid van de afzuigkap.
Daarnaast gebruik ik hem ook regelmatig in de tuin om me af te sluiten voor geluiden van buitenaf.
Hij is prima in staat om niet alleen achtergrondgeluiden te filteren, maar kan ook stemmen blokkeren. Erg handig op sommige momenten. 😉

Zie product video onderaan. 

Omgevingsgeluidscontrole Sony WH-1000XM3

Nog een heel groot voordeel van deze koptelefoon is dat omgevingsgeluid heel goed binnenkomt wanneer je dat wél wilt. Ik schreef in een »»»ander artikel al««« al dat ik regelmatig hoor:

‘Met die koptelefoons van tegenwoordig op hun hoofd, hoort niemand je meer.’

Dat is met deze absoluut niet het geval! Deze geluidscontrole zorgt er juist voor dat je alles om je heen beter hoort. Het is heel bizar, maar je hoort de vogels beter, je hoort de auto’s beter, de bussen enz. Maarrrr… niet op een vervelende harde manier. Het filtert toch bepaalde geluiden weg waardoor die verveelde bromgeluiden, of die scherpe geluiden niet meer zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Zelfs stemmen klinken anders, prettiger. Wil je alles om je heen horen?

Daarnaast kun je die controle ook nog uitzetten. Dan hoor je alles wat er om je heen gebeurt (wel wat gefilterd, uiteraard, want het blijft een product dat over je oren zit.

Slim luisteren met SENSE ENGINE

Deze koptelefoon past zich automatisch aan je situatie aan. Zo merk ik zelf bijvoorbeeld dat als ik stilzit de noice cancelling aan staat, maar als ik vervolgens opsta om ergens naartoe te lopen gaat hij automatisch over op de omgevingsgeluid controle. Je kunt dus ook niet ‘per ongeluk niets horen’. Ze noemen dat adaptieve geluidsregeling.

light city road traffic

Quick Attention Modus

Begint er ineens iemand tegen je te praten dan kun je je hand op de schelp leggen om het volume per direct lager te zetten. Ideaal! Moet wel zeggen dat ik daar niet altijd aan denk.

Headphones Connect-app

Nog een mooi voordeel is de Headphones Connect-app van Sony. Hiermee kun je omgevingsgeluid aanpassen, maar kun je ook kijken wat voor jou een prettige manier van muziek luisteren is. Of wat jij graag wilt horen uit je omgeving. Het is naar eigen voorkeur in te richten.

Voor deze review ga ik niet verder in op equalizer, Virtuele Surround Sound, 360 reality audio en Geluidsrichtingcontrole, want die zijn voor mij persoonlijk niet het belangrijkst. Wil je daar meer over weten dan verwijs ik je graag naar »»»deze pagina van Sony««« dat over deze koptelefoon gaat. Daar kun je ook meer informatie vinden over het handsfree bellen, Google Assistent en Alexa.

Sony WH-1000XM3 heeft een hoog draagcomfort

Waar ik nog wel op in wil gaan is het hoge draagcomfort. Hij zit werkelijk héérlijk. Moet wel zeggen dat ik er niet de hele dag mee kan lopen, maar dat heeft weer te maken met de prikkels die ik erdoor ervaar. In combinatie met andere prikkels wordt het me dan soms te veel. De oorkussens zijn gemaakt van urethaanschuim en verdelen de druk gelijkmatig zodat de pasvorm erg goed is.

Bediening Sony WH-1000XM3

Waar ik ook groot fan van ben is de bediening van deze koptelefoon. Zoals ik al aangaf kun je het volume meteen terugschroeven als iemand tegen je praat, maar je kunt verder ook regelen dat je naar een volgend nummer wil (of podcast, YouTube filmpje enz), of hij harder of zachter moet. Je kunt hiermee de telefoon opnemen. Dit zit allemaal aan een kant van de koptelefoon. Je kunt echter ook de andere kant gebruiken en instellen. Ikzelf gebruik die om te switchen tussen noice cancelling, geluidscontrole aan of geluidscontrole uit.

Extra voordelen

Niet voor iedereen even belangrijk, maar voor mij was dit ook een punt in de beslissing hem aan te schaffen. De batterijlevensduur is wel 30 uur lang!

De koptelefoon is inklapbaar (was voor mij een pre) en er zit een mooie tas bij geleverd. Mocht je batterij toch leeg zijn, dan zit er een extra kabel bij zodat je altijd kunt blijven luisteren. Nou ja, altijd… je moet wel een koptelefoon aansluiting hebben. Laat iPhone dat niet hebben. 😉

Het is een lang artikel geworden, maar ik wilde je heel graag wijzen op de grote voordelen van deze noice cancelling koptelefoon.

liefs angela groen smal

*Bron: No-regime.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.