Structuur in huis – structuurkaart

Structuur aanbrengen in huis structuurkaarten

Structuur was best wel een ding bij ons thuis, maar het nut van een structuurkaart zag ik maar niet. Het is niet zo dat ik er niet van houd, maar ik vond het lastig om er een te maken. Daarnaast wist ik niet goed hoe het toe te passen, als het om de kinderen ging. Nu begrijp ik dat het er niet om gaat dat ik er wat aan heb, maar dat zij er iets mee kunnen.

Tot voor kort bleef het bij een goed idee, maar zag ik niet hoe ik mijn kinderen zo ver kon krijgen zich eraan te houden? Dus schoof ik zo’n structuurkaart steeds maar weer voor me uit.

Het idee van een structuurkaart

Een aantal weken geleden hadden wij een afspraak bij de instelling die de diagnose (ASS) van ons jongste kind mogelijk zal gaan stellen. We hadden het erover hoe lastig het voor onze kinderen is om hun klusjes tijdens het ’tien minuten rondje’ te doen. Wat ze de ene avond wel weten, lijken ze de volgende dag alweer kwijt te zijn en vice versa. Soms moesten we wel vier keer keer per week uitleggen wat ze nou precies moesten doen tijdens de tijd na het eten. Dat moest beter kunnen, dus tijdens dat gesprek maakten we een plan voor een structuurkaart.

Wisten wij veel – op dat moment – dat er meerdere structuurkaarten zouden komen!

Het begon met niet meer dan een tweetal ideeën voor wat betreft structuur aanbrengen, maar na een paar dagen brainstormen en een paar basis opzetjes, had ik het te pakken en heb ik de kaarten tot in detail uitgewerkt. De structuurkaarten waren een feit! Wel met een maximaal aantal stappen.

Hieronder structuurkaarten voor:

  • Eettafel dekken
  • Eettafel afruimen
  • Woonkamer opruimen
  • Slaapkamer opruimen

Tien minuten rondje in twee fases

In eerste instantie zou ik één structuurkaart gaan maken die iedereen kan gebruiken, maar in de praktijk bleek dat er te veel taken waren om het overzichtelijk te houden? Doen wij dan zo veel tijdens het ’10 minuten rondje’? Nee, op zich niet, maar als je het niet ziet dan zie je het niet.

Structuurkaart – Eettafel afruimen

Als eerste het belangrijkste, in mijn ogen dan, de tafel afruimen. Het klusje waarin ik zelf de grootste hekel heb. Het voelt altijd zo nutteloos om eerst ik weet niet hoeveel op tafel te zetten om het vervolgens na het eten weer op te ruimen. Ja, we gebruiken het, maar toch vind ik het zo zonde van mijn tijd.

Structuur in huis - structuurkaart  eettafel afruimen

Het lijkt me dat de foto voor zich spreekt. Deze structuurkaart is een week lang van persoon 1 in het huishouden en dat wisselt dus de week erna.

Structuurkaart – Woonkamer opruimen

In diezelfde week is deze kaart van persoon 2 en die heeft de verantwoordelijkheid voor deze taken. Het is de meest geliefde kaart in het huishouden, want de leukste klusjes.

Structuur in huis - structuurkaart woonkamer opruimen

Ook dat spreekt voor zich, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat hoe duidelijk het ook is, het toch niet altijd even goed wordt nagelopen. Vooral punt 4 lijkt nog wel moeilijk te zijn. 😉

Structuurkaart – Keuken is voor papa

Voor de keuken is er momenteel geen structuurkaart, want meestal is dat de taak van papa. Hij krijgt de vaatwasser het beste ingeruimd en kan het beste tegen de chaos die er dan heerst. Wat ik dan doe? Niet zo heel veel. Overleven, is voor mij het juiste woord, want ik ben dan meestal helemaal kapot. De laatste tijd gaat het beter, nu mijn man meestal kookt. Als ik gekookt heb, dan is er geen enkele reserve meer, dus vlucht ik vaak naar het toilet of naar buiten.

Andere takenkaarten

Naast deze twee belangrijkste takenkaarten maakte ik er nog twee, omdat ik merkte dat ook deze twee opdrachten erg lastig waren.

Structuurkaart – Tafel dekken

Naast dit rondje begon het me ook op te vallen dat de tafel niet altijd even goed gedekt wordt. Nou zou je misschien denken: wat maakt dat uit? Nou, op zich niet, ware het niet dat ik rond dat tijdstip ook waanzinnig overprikkeld ben en ik het dus lang niet altijd kan handelen als er nog een paar dingen missen.

Structuur in huis - structuurkaart  eettafel dekken

Op deze manier komt er in ieder geval heel veel meer op tafel en ze hebben zelf het gevoel dat ze hun klusje goed aanpakken. Ik ook hoor. 🙂

Structuurkaart – Slaapkamer opruimen

Het lastigste van allemaal: de slaapkamer. Nou moet ik toegeven dat ik dat vroeger ook niet kon. Het was me niet duidelijk hoe ik in vredesnaam structuur moest aanbrengen in de chaos. Voor mijn eigen slaapkamer kan ik dat nu wel, maar dat is ook alleen maar omdat het vrij overzichtelijk is.

Structuur in huis - structuurkaart slaapkamer opruimen

Voor de kinderen geldt dat ze heel erg veel meer spullen hebben en de oudste heeft een grote slaapkamer. Zij is ook degene die hierin de meeste sturing nodig heeft. De jongste redt zich momenteel nog prima, maar zijn slaapkamer is dan ook heel erg klein. Binnenkort gaat het voor beiden veranderen, dus ik ben benieuwd! De kaarten spreken voor zich.

Had ik eerder moeten doen

Het is altijd makkelijk om achteraf te zeggen, maar dit hadden we echt veel eerder moeten doen. Het geeft zo veel meer rust in het huishouden als je niet keer op keer hoeft uit te leggen wat ze moeten doen. Ik geef ook meteen toe dat het soms best wat hapert, maar misschien past dat ook wel een beetje bij dit gezin. 😉

Never a dull moment, zal ik maar zeggen.

Wil je meer weten? Of misschien heb je tips. Laat gerust een reactie achter, hieronder.

liefs angela groen smal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.