Think and Grow Rich

“ᴊᴇ ᴡᴏʀᴅᴛ ᴡᴀᴛ ᴊᴇ ɢᴇʟᴏᴏꜰᴛ. ɴɪᴇᴛ ᴡᴀᴛ ᴊᴇ ʜᴏᴏᴘᴛ, ᴡᴀᴛ ᴊᴇ ᴡᴇɴꜱᴛ, ᴏꜰ ᴡᴀᴛ ᴊᴇ ᴡɪʟᴛ.
ᴊᴇ ᴡᴏʀᴅᴛ ᴡᴀᴀʀ ᴊᴇ ᴅɪᴇᴘ ᴠᴀɴʙɪɴɴᴇɴ ᴇᴄʜᴛ ᴠᴀɴ ᴏᴠᴇʀᴛᴜɪɢᴅ ʙᴇɴᴛ.”

Uit: Think and Grow Rich ~ Napoleon Hill
Think and Grow Rich

Een paar weken geleden las ik voor de tweede keer het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill. De behoefte om het te lezen (nou ja, luisteren) overviel me een beetje, maar ik gaf er meteen gehoor aan. Geheel toevallig was het dezelfde maand als in 2019. Drie hele jaren waren er voorbij gevlogen sinds de eerste keer en ik vroeg me af wat het me heeft gebracht. Nou moet ik er meteen bij zeggen dat dat iets is voor een later moment.

Think and grow rich

Dit is een zeer uitgebreide recensie over deze mind breaker dat mij al veel heeft geleerd. Wil je liever alleen maar weten waar het boek over gaat en niet lezen wat ik ervan vond, dan vind ik dat erg jammer, maar dan kun je door scrollen naar de laatste foto en het daaronder lezen.

De reden dat ik dit boek uitgebreid recenseer op deze website heeft te maken met het feit dat ik de afgelopen jaren een enorme groei heb doorgemaakt en dat het mede te danken is aan dit boek.

Think again and grow rich more

Dan moet ik er ook meteen bijzeggen dat er nog meer dan genoeg te leren valt en dat het absoluut niet de laatste keer is dat ik het las.

“De geheime formule, de universele wijsheid, waarover ik het heb, wordt in dit boek minstens honderd keer genoemd. Niet rechtstreeks, want het schijnt succesvoller te werken als het alleen maar onthuld wordt en opgevangen wordt door degene die er klaar voor is en er gericht naar zoekt.”

Napoleon Hill

Dit is een zin die me de vorige keer al op viel, maar dit keer nog wat meer binnenkwam. Dat kwam voornamelijk vanwege de manier waarop het gezegd werd. Ik heb dit boek namelijk grotendeels geluisterd via de MEDITATION MOMENTS APP van Michael Pilarczyk. Dat doe ik wel vaker, luisteren met het boek bij de hand. Ik kan het je aanraden!

Think more and grow more

Van tevoren vroeg ik me af: Heb ik het de vorige keer begrepen? Zo niet, ga ik het dan nu wel begrijpen? Was ik er toen niet klaar voor? Ben ik er nu dan klaar voor? Hoe veel heb ik eigenlijk al toegepast in mijn leven?

Ik weet nog dat ik toen de eerste paar hoofdstukken dwangmatig goed oplette of ik de tekst wel begreep (net als in 2019), maar besloot dit keer al heel snel dat ik dat moest gaan loslaten om mijn leesplezier hoog te houden.

Enorme groei doorgemaakt

Het feit dat ik zo alert was op het dwangmatige én het feit dat ik kon loslaten getuigt er van dat ik waanzinnig grote sprongen heb gemaakt in mijn persoonlijke groei en dat ik wellicht de tekst de vorige keer wél begrepen heb. Dat zal altijd een vraag blijven, maar ik gok dat het zeker heeft bijgedragen – samen met de rest.

Mijn moto was: het komt het zoals het komt en ik leer wat ik moet leren.

Ik geloof namelijk heel erg in de kracht van herhaling en dat je oppikt wat je op dat moment nodig hebt. Dat is een heel verschil met drie jaar geleden kan ik zeggen.

focus photo of open book

Vastberadenheid

De kracht van luisteren bleek groot en waar ik er de eerste keer overheen las, vielen dit keer sommige stukken tekst me nu meteen op. Ik arceerde het in mijn boek en maakte daarnaast ook meteen aantekeningen achterin het boek. Je kunt wel zeggen dat ik vastbesloten was de geheimen tot me te laten komen.

“𝙳𝚒𝚝 𝚋𝚘𝚎𝚔 𝚊𝚕𝚕𝚎𝚎𝚗 𝚖𝚊𝚊𝚛 𝚕𝚎𝚣𝚎𝚗 𝚎𝚗 𝚎𝚛 𝚎𝚎𝚗 𝚖𝚎𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚘𝚟𝚎𝚛 𝚟𝚘𝚛𝚖𝚎𝚗 𝚣𝚊𝚕 𝚐𝚎𝚎𝚗 𝚎𝚗𝚔𝚎𝚕 𝚙𝚘𝚜𝚒𝚝𝚒𝚎𝚟𝚎 𝚞𝚒𝚝𝚠𝚎𝚛𝚔𝚒𝚗𝚐 𝚑𝚎𝚋𝚋𝚎𝚗 𝚘𝚙 𝚓𝚎 𝚕𝚎𝚟𝚎𝚗.”

Napoleon Hill

Vastberadener dan ooit, ook. Think and Grow Rich gaf me hernieuwde energie. Hernieuwd vertrouwen. Een duidelijker visie. Het vertrouwen in een grote website opbouwen en groot houden is gegroeid en ik zal zeker de tips uit dit boek toepassen en naleven. En mocht ik opnieuw de neiging krijgen om alles maar weer op te geven dan pak ik dit boek er weer bij.

Uiteraard heb ik niet alles onthouden en zal ik hem zeker nog vaker moeten lezen om daar dichterbij te komen, maar ik heb er wel heel wat wijze lessen bij geleerd.

Stapje voor stapje

Lessen die ik weer mee kan nemen naar de toekomst, want alles gaat stapje voor stapje en er is dagelijks groei. Niet alleen in het groot maken van mijn website en wat ik wil bereiken in het leven, maar ook in de dagelijkse dingen als het ouderschap en als partner van mijn echtgenoot. Napoleon Hill zegt namelijk ook:

‘If you cannot do great things, do small things in a great way.’

person holding book page on white table

Hier gaat het boek over

In Think and Grow Rich neemt Napoleon Hill je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd. Hij legt exact uit welke principes je dient te volgen om rijk en succesvol te worden.[1] Het bestaat uit vijftien hoofstukken die elk een deel van het ultieme geheim onthullen. Wat dat geheim is? Dat wordt niet rechtstreeks beschreven, je moet het zelf ontdekken.

“Al je klaar bent voor het geheim, bevindt het zich al deels in je.”

Napoleon Hill

Een klein selectie van een hoofstukken:

  • Gedachten zijn dingen
  • Verlangen
  • Geloof en overtuiging (dit vond ik persoonlijk een erg waardevol hoofdstuk)
  • Autosuggestie (minstens zo waardevol)
  • De kracht van de Mastermind
  • Het zesde zintuig

Deze Nederlandse vertaling is een hedendaagse bewerking van de originele tekst. Napoleon Hill werkte ruim twintig jaar aan de inhoud van het boek en schreef het in opdracht van staalmagnaat Andrew Carnegie. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1937.[1] Dat is erg lang geleden en toch is het vrij tijdloos.

liefs angela groen smal

[1] Bron: Think and Grow Rich ~ Napoleon Hill

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.