Je mag altijd op je keuze terugkomen

je mag altijd op je keuze terugkomen

Je mag altijd op je keuze terugkomen. Je mag altijd opnieuw kiezen! Dit is iets wat ik mezelf in de afgelopen jaren echt heb moeten léren. Ik kom van een mindset waarin je moet blijven bij waar je voor je koos. Keihard gezegd: ‘Er is geen weg terug!’ Gekozen is gekozen. Ik was er van overtuigd dat je je niet mocht vergissen. Dat maakte de druk om te kiezen natuurlijk ENORM hoog. Want als ik het verkeerde koos?

Dit keer deel ik opnieuw een persoonlijk verhaal van mezelf met jullie. Ik geloof ik de kracht van herkenning en naast het feit dat ik coach ben, ben ik ook gewoon mens. En ik maak wel eens een verkeerde keuze. Gelukkig weet ik inmiddels dat ik altijd op mijn keuze mag terugkomen. Dat mag jij ook!

Vaak verkeerde keuze gemaakt

Ik kan je vertellen dat ik in mijn leven heel veel verkeerde keuzes heb gemaakt en bij geen van die bekeek ik hoe ik die keuze kon wijzigen, zodat het toch ten goede van mij zou komen. Meestal wachtte ik net zo lang tot de boel escaleerde en het op een manier werd opgelost dat niet de mijne was.

Schuldgevoelens

Dat maakte dat ik ook altijd schuldgevoelens had over die slechte keuzes. Ik heb mezelf jarenlang pijn gedaan met mezelf dat kwalijk nemen. Keer op keer herhaalde ik de fouten in mijn hoofd. Nachtenlang heb ik er van wakker gelegen en het bracht me helemaal nergens.

Ik kreeg angstklachten, ik werd depressief en kreeg suïcidale gedachten. Ik genoot niet meer van de goede dingen in mijn leven – al mijn focus ging naar die foute keuzes!

Het putte me letterlijk en figuurlijk uit.

Op keuze terugkomen

Tot ik op het punt kwam waarop ik me realiseerde dat het geen zin heeft om je te blijven focussen op de dingen die je niet wilt. Dat het in mijn nadeel werkt om me te focussen op wat ik niet wil.

De wet van aantrekking zegt: 'dat wat je aandacht geeft, groeit'.

Dus ben ik me gaan focussen op wat ik wel wil. Zo kon ik makkelijker op mijn keuzes terugkomen. Sinds is dat ben gaan toepassen in mijn leven, geloof ik er heilig in dat dat zo is. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is om die focus te verleggen op het moment dat het moeilijk is.

Het is namelijk een erg fijn gegeven op het moment dat je aan mooie dingen denkt, want dan krijg je meer mooie dingen. Helaas is het ook zo dat als je alleen maar denkt aan de slechte dingen, als je negatief denkt, je dat ook aantrekt.

woman holding fireflies

Onzin? Probeer het maar eens uit. Let maar eens op op de dagen dat je niet lekker in je vel zit en het lijkt alsof alles tegenzit en je er ook maar niet uit komt. Zo’n ‘de hele wereld is tegen mij-dag’ zeg maar. Zit je daar midden in, ga dan iets doen wat je blij maakt. Voor mij is dat van alles, maar de snelste manier is vaak een lekker muziekje luisteren. Zo’n deuntje waarbij je wel móét dansen. Probeer het eens en kijk dan hoe het je dag shift!

Verander je gedachten en je gevoel. Je hebt die keuze op elk moment !

Zie jezelf als een magneet

Abraham Hicks zegt het als volgt: zie jezelf als een magneet die alles waar je aan denkt en alles wat je voelt naar zich toe trekt. Mijn mooie voorbeeld daarin is dat als ik me dik voel en daar de nadruk op leg (mezelf in de spiegel bekijk en alles zie wat fout aan me is) dan kan ik niet slankheid aantrekken, want ik leg de focus op het dik zijn. In een volgend blog kom ik daar op terug.

Meerdere malen dezelfde fout

In de 42 jaar die ik inmiddels tel, heb ik talloze fouten gemaakt. Sommigen waren maar klein en van de meesten ben ik de enige die zich dat herinnerd. Ik heb grote fouten gemaakt, zonder nadenken en varend op de meningen van anderen. Ik heb ook heel erg grote fouten gemaakt; fouten die me bijna kapot maakten, maar dat is niet gebeurd. Ik veerde altijd weer terug, dus in die zin is alles maar relatief.

Er moest iets veranderen

Eergisteren maakte ik ook een keuze. Het was me duidelijk dat ik niet langer door kon gaan met drie Instagram profielen en twee Facebook pagina’s. Het kostte me veel te veel tijd, maar erger nog: het nam me al mijn energie af. Er moest iets veranderen.

In eerste instantie wilde ik het IG profiel over autisme aanhouden en zou ik mijn persoonlijk profiel en mijn boeken account verwijderen. Toen ik door mijn tijdlijn scrolde besloot ik dat ik die persoon uit het verleden niet meer was, dus het leek me logisch het persoonlijke profiel te verwijderen. Ook had mijn chronisch.autistisch meer volgers. Daarom maakte ik een bericht dat ik tijdelijk al mijn energie in dát account zou steken. Mensen gingen over om me daar te volgen en ik ging die mensen terug volgen en vice versa.

Ik wilde op mijn keuze terugkomen

Na een goede nachtrust besloot ik dat ik niet meer dan 750 posts van mijn leven wilde inleveren voor een aantal autisme posts. Ik kon het niet! Dus meldde ik dat ik chronisch.autistisch stop zou zetten. Daar kreeg ik direct een bericht over ‘hoezo zou ik het stopzetten? Ik had net mensen uitgenodigd me daar te volgen’. Heel even voelde ik me daar een soort van schuldig over. Tot ik me realiseerde:

dit is MIJN besluit en ik mág altijd op mijn keuze terugkomen. ALTIJD!

Ongeacht wat een ander daar van vindt. Ja, ik weet dat je niet overal op terug kúnt komen, in letterlijke zin, maar deze beslissing wel. Ik behield mijn privé pagina en begon opnieuw.

Dus haalde ik mezelf enorm veel werk op de hals, ik raakte ook heel veel volgers kwijt, maar ik heb nu wél het gevoel dat ik mijn hart volg. Dat dit de manier is om het te doen!

Daar zie ik ook meteen de enorme groei die ik heb doorgemaakt in de afgelopen jaren. Mijn vroegere ik zou er niet over gepeinsd te hebben het zo te doen. Wat ik had afgesproken had ik gedaan, omdat het zo gezegd is. Deze ik denkt: het is mijn leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.