Love yourself – over zelfliefde

Love yourself alsof je leven ervan afhangt

‘Je moet van jezelf houden met dezelfde overgave als waarmee je jezelf zou optrekken als je met je vingertoppen aan de rand van een afgrond hangt. Alsof je leven ervan afhangt.’ 

Love yourself. Een visie die ik steeds meer op mezelf toepas. Daar hoort ook het lezen van boeken bij en ik merk dat daar een verschuiving plaatsvindt. Daar waar ik eerst alleen maar boeken wilde lezen die ik nog niet had gelezen (want: er zijn zoveel boeken en erg weinig tijd om te lezen), kies ik er nu steeds vaker voor de waardevolle boeken te herlezen. Een van die boeken is Love yourself (alsof je leven er vanaf hangt) van Kamal Ravikant. Ik las het vorige maand voor de tweede keer. Nou ja, de eerste keer heb ik hem geluisterd en vrij snel had ik besloten dat ik hem ook nog voor mezelf zou kopen.

Lessen van Love Yourself

Dat luisteren deed ik een aantal maanden terug en in die tijd paste ik de lessen van Kamal Ravikant consequent toe en ik voelde iets in mezelf veranderen. Zoals dat echter wel vaker gaat, kwam daar ook het moment dat ik er mee stopte.

Het leven haalde me in en zelfliefde was iets voor later moment. 

Ik zou bijna tegen mezelf willen zeggen: ‘Dat je daar nou nog steeds niets van geleerd heb!’, maar zelfliefde houdt ook in dat je wat liever voor jezelf mag zijn.

Het geleerde in de praktijk brengen

De komende maanden wil ik gaan bijhouden wat voor verschil het in mijn leven gaat maken om de lessen uit Love yourself toe te passen, om te ervaren wat het met me doet als ik een aantal malen per dag de tijd neem om mezelf te vertellen dat ik van mezelf houd. Om in ieder geval één keer per dag in de spiegel te kijken en te zeggen hoeveel ik van mezelf houdt. Dat is lastig: mezelf in de ogen te kijken en dit te zeggen. Daarin is er een heel leerproces voor mezelf.

Ik geloof dat zelfliefde de allerbelangrijkste vorm van liefde is.

Eerst wil ik graag beginnen met een review van dit prachtige boek.

Love yourself (alsof je leven ervan af hangt)

De boodschap van Kamal Ravikant is even eenvoudig als geniaal: beloof dat je van jezelf houdt. Onvoorwaardelijk, met heel je hart, met elke gedachte en in elke seconde. Hij gaf dit advies aan zichzelf toen hij flink in de put zat. Een vriend raadde hem aan zijn aantekeningen en gedachten op papier te zetten. Ravikant maakte er een e-book van, en dat werd een ongekend succes. […] Love Yourself (alsof je leven ervan afhangt) is geen wollige flauwekul, maar de waarheid van een man die het concept ‘zelfliefde’ een nieuwe invulling gaf, en zichzelf daarmee redde.

De schrijver

Naast schrijver van non-fictie en fictieboeken is Kamal Ravikant tevens oprichter en investeerder Hij behaalde zijn Bachelor voor Economie en Biologie aan de Universiteit van Rochester. Hij heeft sinds eind jaren negentig onder andere bedrijven opgericht in Silicon Valley.

Lezen

Het gaat over houden van jezelf. Zo simpel is het. In theorie! Het is namelijk niet zo dat je het één keer tegen jezelf zegt en dat het dan lukt. Dat is ook waar Ravikant achter kwam en waar hij dit boek over schreef.

Zijn visie: het moet een gewoonte worden om van jezelf te houden. 

Het bestaat uit meerdere delen

Deel 1 gaat over de eed die hij deed, omtrent het houden van zichzelf. Daarin vind je reden waarom het belangrijk is van jezelf te houden, over gedachten en herinneringen, over vergeving en keuzes maken, over patronen en magie en over overgave en geloof

Deel 2 is het handboek dat het vervolg is op deel 1. Hierin krijg je nog meer handvatten om de eed zelf toe te passen. Het gaat over jezelf vergeven, rituelen, draden uit de kindertijd en je toekomstige ik.

Deel 3 is de les die Ravikant voor de tweede keer leerde en het moeten toepassen in de praktijk. Het gaat over het afscheid nemen van zijn grote liefde en hoe zelfliefde hem er weer op hielp.

Toepassen van Love yourself

Je vind door het hele boek allerlei oefeningen die je kunt doen om meer van jezelf te gaan houden. Vooral in deel 2 wordt hier heel diep op in gegaan. Zo vind je er oefeningen in:

  • Jezelf vergeven
  • Ademhaling
  • Repeterende gedachten
  • Meditatie
  • Vragen

Er is te veel om in één blogpost uit te leggen, dus in komende blogs zal vertellen over hoe ik de oefeningen in de praktijk bracht en wat het me heeft gebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.