Ik ga niet ‘even’ een diagnose shoppen

diagnose shoppen

Vreemde titel wellicht, diagnose shoppen. Dit is een persoonlijk verhaal dit keer. Ik mag dan coach zijn, ik ben in de basis ook gewoon mens. Ik heb mijn eigen struggles en ook ik leer nog elke dag bij. In de afgelopen maanden postte ik met enige regelmaat iets over mijn diagnosetraject met het oog op autisme.

Ik merkte dat ik me daar goed (genoeg) bij voelde en hoopte hiermee meer vrouwen te bereiken die het gevoel hebben anders te zijn, maar er niet de vinger op kunnen leggen waarom. Ik hoopte dat zij iets van zichzelf in het verhaal zouden herkennen en daardoor ook (weer) stappen zouden ondernemen. Niet omdat ik nou vind dat iedereen vrouw de diagnose ASS moet krijgen, maar ik geloof sterk dat er meer vrouwen zijn die keer op keer een misdiagnose hebben gekregen omdat er niet genoeg bekend was over autisme bij vrouwen.

Dat ik me daarbij kwetsbaar moest opstellen – en wellicht kritiek zou krijgen – nam ik voor lief.

Diagnose shoppen

Gisteren kwam ik een post tegen die me raakte. De persoon die hem schreef had het erover dat ze het idee had dat steeds meer mensen een diagnose shoppen. Met het oog op autisme. Ik voelde me aangesproken. Het was heel even pijnlijk, maar deed me ook realiseren dat ik (los van dat bericht) wellicht een verkeerde indruk heb gewekt, de afgelopen tijd.
Of ik heb het niet duidelijk uitgelegd.
Of het is niet goed aangekomen.

Diagnose ‘shoppen’ doe je niet zomaar

Wellicht heb ik de indruk gewekt dat ik aan het shoppen ben voor een diagnose autisme. Gewoon voor de fun. Allereerst wil ik daarover zeggen: ᴍᴀᴀɴᴅᴇɴʟᴀɴɢ ᴏɴᴅᴇʀᴢᴏᴇᴋ ᴇɴ ᴛʜᴇʀᴀᴘɪᴇ ᴅᴏᴇ ɪᴋ ɴɪᴇᴛ ᴠᴏᴏʀ ᴅᴇ ꜰᴜɴ, ɪᴋ ʜᴇʙ ʟᴇᴜᴋᴇʀᴇ ᴅɪɴɢᴇɴ ᴛᴇ ᴅᴏᴇɴ.

Ook is het niet zo dat ik ᴘᴇʀ ꜱᴇ ᴅᴇ ᴅɪᴀɢɴᴏꜱᴇ ᴍᴏᴇᴛ ʜᴇʙʙᴇɴ, ik wil dat er gedegen onderzoek gedaan wordt ook al stuur ik in een bepaalde richting. Autisme bij vrouwen was tot voor kort nog te onbekend en wordt (nog te) vaak gemist. Daarbij moet je maar net bij de hulpverlener komen die het (her)kent.

Meer onderzoek dan alleen ASS

Voor ik het diagnosetraject in ga, wordt er eerst nog ander psychologisch onderzoek gedaan, daarbij wordt gekeken naar meerdere vlakken/diagnoses, dus is het dus niet alleen maar ASS onderzoek.

In eerste instantie wilde ik niet doorzetten, maar heb uiteindelijk besloten dat toch te doen. Inclusief de andere onderzoeken. Vooral omdat ik een “juiste diagnose” wil. Of dat lukt is de vraag, maar als ik niets doe gebeurt er ook niets. Ik zit in de knel en ik heb er hulp nodig.

ᴀᴀɴɢᴇᴢɪᴇɴ ᴇʀ ɴᴇᴛ ɪᴇᴛꜱ ᴛᴇ ᴠᴇᴇʟ ᴘᴜᴢᴢᴇʟꜱᴛᴜᴋᴊᴇꜱ ɪɴ ᴇʟᴋᴀᴀʀ ᴢɪᴊɴ ɢᴇᴠᴀʟʟᴇɴ, ᴅᴇ ᴀꜰɢᴇʟᴏᴘᴇɴ ᴍᴀᴀɴᴅᴇɴ, ᴡɪʟ ɪᴋ ᴅᴀᴛ ᴇʀ ᴋʀɪᴛɪꜱᴄʜ ɴᴀᴀʀ ɢᴇᴋᴇᴋᴇɴ ᴡᴏʀᴅᴛ.

Het resoneert – mogelijk juiste diagnose

Na vijf misdiagnoses, jarenlange behandelingen, diverse soorten therapieën, vijftien depressies en vijftien jaar lang leven met de veronderstelling ME te hebben vind ik het heel, heel, heeeeel erg fijn dat er iets op mijn pad is gekomen dat volledig resoneert.

Ik heb meer dan 20 boeken gelezen over ASS, een kind met ASS kenmerken (onderzocht – nu in traject) en mogelijk een tweede kind met ASS. Ook bij anderen in de familie is ASS gediagnostiseerd. Het is niet naar aanleiding van een opmerking op Instagram dat ik dit wil doen.

Conclusie:

Voor mij betekent dit alles niet shoppen voor de diagnose autisme, maar een mogelijkheid tot thuiskomen bij mezelf. En dan vind ik dat uit liefde naar mezelf op zijn minst aan de bel mag trekken.

Wat er uiteindelijk opendoet zie ik vanzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.