Geef me de 5 – handvatten ASS

Waardering: 4 uit 5.
geef me de 5 handvatten

Als eerste moet ik zeggen dat Geef me de 5 van Colette de Bruin een erg interessant boek boordevol handvatten voor ouders, verzorgers, opa’s en oma’s, familieleden, vrienden en leerkrachten van kinderen met autisme is. Ik denk zelfs dat partners van mensen met ASS (autisme) hier veel aan kunnen hebben.

Toch kan ik er zelf – op dit moment – erg weinig mee. Dat komt niet zozeer door het boek zelf, want ik zou er best wel wat mee kunnen ware het niet dat ik zelf moeite heb om alle lappen tekst te begrijpen.

Geef me de 5 voor de handvatten

Het is erg veel informatie en ik mis een beetje het overzicht hierin. Dat vind ik erg jammer, want ik zou de handvatten graag gebruiken voor de ASS van mijn jongste kind. Wellicht zou het beter voor me werken als ik het boek hoofdstuk voor hoofdstuk zou lezen dat ik het per week zou gaan toepassen. Daar ligt een leerpunt voor mij, dat is geen kritiek richting het boek.

Heel veel voorbeelden van de 5 handvatten

Aan voorbeelden zeker geen gebrek in ‘Geef me de 5’ en als het je lukt om de handvatten toe passen, kun je er wel heel erg veel uit halen. De methodiek zelf is prachtig! Voor mij was het gewoon ’to much information’, ik moest veel te veel onthouden om het te kunnen toepassen. Om nou steeds het boek erbij te pakken bij een situatie kan niet de bedoeling zijn. 😉

Het klinkt wat tegenstrijdig als ik zeg dat het echter nog geen reden voor mij is om het af te kraken, maar

wie ben ik om te bepalen dat het niet waardevol voor jou is. 

Daarbij vertrouw ik erop dat ik het in de toekomst wellicht beter zou kunnen gebruiken, wanneer alle chaos uit mijn hoofd is weggetrokken. Momenteel komt er namelijk nogal veel op me af.

Ik weet niet hoe het toe te passen

Ik las het als moeder van een kind dat mogelijk ASS heeft, maar vind het ook erg moeilijk om te bepalen hij dat nodig zou hebben. Ik weet nog steeds niet zo goed hoe zijn brein werkt en dat heeft dan waarschijnlijk weer meer met mijn eigen brein te maken. Het zou zo makkelijk zijn als ik dat van hem en dat van mij gescheiden kon houden.

heart shape on a blue puzzle piece

𝐇𝐢𝐞𝐫 𝐠𝐚𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐨𝐞𝐤 𝐨𝐯𝐞𝐫:

Even terug naar dit boek. Geef me de 5 is geschreven naar ouders en opvoeders toe. Een kind met autisme opvoeden en begeleiden, HOE doe je dat? Daar gaat dit boek over. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt als het ware van ons: ‘Geef me de 5.’ Of anders gezegd: WAT is mijn taak, HOE voer ik hem uit, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Al lezende leert men deze wijze van handelen te hanteren.[1]

Inhoud

In de diverse hoofdstukken gaat de auteur van dit boek in op onder andere:

  • Wat autisme is.
  • Waarnemen in puzzelstukjes.
  • Informatieverwerking en openstaande mappen (zeer waardevol).
  • Communicatie en communicatieproblemen.
  • De Auti-bril.
  • Hoe de puzzel van 5 werkt (Wat, Hoe, Waar, Wanneer, Wie + extra de Waarom)
  • Ondersteuning in de ontwikkeling.
  • Visualiseren.

En nog heel erg veel meer.

Het is een duur boek, maar je krijgt ontzettend veel informatie voor dat geld.

Eventueel een alternatief

Hoe dan ook: voor iedereen die het allemaal wat beter op een rij heeft en makkelijk informatie kan toepassen én die meer wil weten over autisme kan ik dit boek prima aanraden. Persoonlijk ben ik wat meer fan van haar nieuwste boek ‘Dit is autisme’. Die is namelijk heel veel makkelijker te lezen en veel gestructureerder. Echter: het gaat dus minder over de 5 genoemde handvatten. Binnenkort volgt er een recensie van dat boek.

Dit boek bevat ook een CD-rom waarop je onder andere videofragmenten van beschreven situaties, werkbladen en voorkomende pictogrammen uit het boek.[1]

liefs angela groen smal

[1] Flaptekst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.